Hamilelikte beslenme, hem anne adayının hem de bebeğin bu süreci sağlık geçirebilmesi adına en önemli konulardan birisidir. Bilinmelidir ki, ancak ve ancak doğru bir beslenme sayesinde daha sağlıklı, olağan bir süreç yönetmek ve güvenli bir hamilelik geçirmek mümkündür. Anne adayının tükettiği her gıda, bebeğin sağlığı ve gelişimini doğrudan etkiler. Bu nedenle, hamilelik sürecinde tüketilmesi gereken ve tüketilmemesi gereken gıdaları ayırmak, buna göre beslenmek büyük bir önem arz eder.
Hamilelikte Beslenme Açısından Önem Taşıyan “Uzak Durulması Gereken Gıdalar”
Az Pişmiş Yumurta
Az pişmiş yumurta tüketmek, Salmonella adı verilen ve gıda zehirlenmelerine neden olan çok önemli bakterileri barındırabileceğinden, hamilelik süresince tüketilmemesi gerekir. Yine çiğ yumurtadan yapılan mayonez, krema gibi besinlerin de hamilelik süresince tüketilmemesi önerilmektedir.
Çiğ ya da Az Pişmiş Et ve Balık Ürünleri
Pişmemiş ya da az pişmiş et ve balık ürünlerinden uzak durmak gerekir. Bu tarz et ürünleri tamamen pişirilmelidir. Salam, sosis, midye, istiridye, karides, çiğ balık eti barındıran suşi gibi ürünler tüketilmemelidir. Uskumru, kılıç balığı gibi yüksek civa oranına sahip balıklar, bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimine olumsuz etkiler yaratabileceğinden tüketilmemelidir.
Fazla Miktarda Kafein
Kafein, hamilelikte tüketilmesi istenmeyen, tamamen yasaklanmamış olsa da mümkün mertebe az tüketilmesi gereken bileşenlerden birisidir. Aşırı dozda alındığında bebeğin gelişimine olumsuz etki eden kafein; kahve, çay, çikolata gibi gıdalarda olduğundan bu gıdaların az tüketilmesi hamilelik süresince daha uygun olacaktır.
Alkol
Alkol, yapısı gereği teratojen yani yapısal bozukluklara neden olan etkilere sahiptir. Gebelikte alkol tüketilmesi bebeğin gelişiminde geriliğe neden olabileceği gibi düşük riski de meydana getirebilmektedir. Bu nedenle, hamilelik döneminde alkol alınmamalıdır.
Konserve Gıdalar
Hamilelik boyunca hemen her gıda mümkün mertebe taze tüketilmelidir. Konserve gıdaların tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Konserve gıdalarda katkı maddeleri, koruyucular, gelişimi durdurulmuş olan ancak varlığı bulunan mikroorganizmalar bulunabilmektedir. Bu nedenle de, hamilelik süresince konserve gıda tüketiminden uzak durulmalıdır.
Pastörize Olmayan Süt ve Süt Ürünleri
Pastörize olmamış süt ve süt ürünleri, gıda zehirlenmesi riski barındırır. Bu ürünlerde bulabilecek olan listeriosis sağlık sorunları yaratabilir ve düşüklere neden olabilir. Bu tür ürünler hamilelik süresince tüketilmemelidir.