Chernobyl (Çernobil) Konusu ve Oyuncuları.. 25 Nisan 1986 gününü 26 Nisan 1986’ya bağlayan gece Çernobil Nükleer Santrali’ndeki 4. reaktörde gerçekleştirilen bir deney sonucu reaktörün tepkimeye geçmesiyle 1000 tonluk tavanını uçurmaya sebebiyet veren büyük bir patlama gerçekleşiyor. Kamuoyundan günlerce saklanan bu patlama esnasında ilk etapta 31 kişi hayatını kaybederken, patlama sonrası havaya karışan radyoaktif salınım ise sadece Çernobil ve yakınındaki Pripyat şehrini değil, önce başta Ukrayna, Belarus ve Rusya olmak üzere sonra tüm Avrupa’yı ve Türkiye’yi de etkisi altına alan bir felakete dönüşüyor. Çernobil patlamasından 33 yıl sonra bile bölgede ve Türkiye’de, özellikle de Karadeniz bölgesinde kanser vakalarının çokluğu bu felaketin etkilerinin ne kadar ağır olduğunu gözler önüne seriyor.
Chernobyl (Çernobil) Konusu ve Oyuncuları
Chernobyl, 26 Nisan 1986’da Ukrayna’nın Çernobil şehrindeki Çernobil Nükleer Santrali’nde meydana gelen bu nükleer patlamayı ve patlama sonrası yaşananları anlatıyor. Dizi, tarihteki insan eliyle gerçekleşmiş en büyük felaketlerden birini ve bu felaket sonrası Avrupa’yı aklın dahi almayacağı bir felaketten kurtarmak için canlarını feda eden insanların hikâyesini konu alıyor. Craig Mazin’in imzasını taşıyan mini dizi, Çernobil faciasının neden ve nasıl gerçekleştiğini, olayların iç yüzünü ve faciayla mücadele eden kahramanların hikâyesini gözler önüne seriyor.
Chernobyl dizisi hakkında bilmeniz gerekenler
5 bölümlük bir mini dizi olan Chernobyl, 6 Mayıs 2019 tarihinde yayın hayatına başladı ve 3 Haziran 2019’da final yaptı.
IMDb’nin En Yüksek Puanlı Dizisi Chernobyl : 9,6
Sky Atlantic ve HBO ortak yapımı dizi 9.6 puanıyla IMDB’de en yüksek oy alan dizi olma özelliği taşıyor.
Chernobyl Tamamen Gerçek Olaylardan Kesitler Sunuyor
Tamamen yaşanan gerçek olaylara yer veren dizinin senaryosu, Nobel ödüllü Belaruslu yazar Svetlana Aleksiyeviç’in “Çernobil’den Sesler” isimli kitabında yer verdiği Pripyat halkının anılarına dayanmaktadır.
Chernobyl Dizinin Çekimleri 16 Hafta Sürdü
Dizinin çekimleri toplamda 16 hafta sürdü. Çekimlerin büyük bir bölümü Litvanya’da gerçekleştirildi. Dizide Pripyat’taki dış sahneler Vilnius’ta, hastane sahneleri Kaunas’ta ve Çernobil Nükleer Santrali sahneleri ise Ignalina şehrindeki Ignalina Nükleer Santrali’nde çekildi.
Sadece Bir Bölümü Çernobil’de Çekildi
Dizinin bir bölümü de Çernobil’de çekildi. Ukrayna’da çekilen sahneler, Kiev’de çekilen bazı dış sahneleri ve bizzat Çernobil şehrinde gerçekleştirilen çekimleri kapsıyor.
Karakterler Oldukça Benzer Kişiler Arasında Seçildi
Dizinin oyuncu kadrosunda Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson, Paul Ritter ve Jessie Buckley gibi başarılı isimler yer alıyor. Dizide yer alan pek çok karakter Çernobil nükleer felaketini araştırma çalışmalarında görev almış gerçek kişilere dayanıyor. Oyuncuların hayat verdikleri karakterlerin gerçek hayattaki kişilere olan benzerlikleri ise oldukça çarpıcı.
Emily Watson Kurgusal Bir Karakteri Canlandırdı
Yalnızca Emily Watson tarafından canlandırılan Ulana Khomyuk aslında kurgu bir karakter. Bu karakter için ise faciada görev alan birden fazla bilim insanının bir bütünü denilebilir. Karakterin kadın olmasıyla Sovyetler Birliği’nde bilim ve tıp alanında kadınların ne kadar çok yer aldığına vurgu yapılıyor.
Chernobyl Dizisi Konusu ve Oyuncuları
Dizinin tek bir ana karakteri yok. Olaylar serisi pek çok karakterin bakış açısından farklı yönleriyle anlatılıyor.
Çernobil Dizisinin Yönetmenliğini Johan Renck Yapmıştır
Dizinin İsveçli yönetmeni Johan Renck, aynı zamanda David Bowie, Madonna, Beyonce, Kylie Minogue ve Lana Del Rey gibi ünlü isimlerin video kliplerini yöneten bir isim.
Çernobil Dizisinin Senaristliğini Craig Mazin Yapmıştır
Dizinin yaratıcısı ve tüm bölümlerinin senaristi Craig Mazin, aslında kariyeri boyunca hep komedi filmleri yazmış. Filmografisinde Rocketman, Scary Movie 3-4, Superhero Movie, Identity Thief, The Hangover filmleri yer alıyor.
Çernobil Dizisinin Müziklerini Hildur Gudnadottir Bestelemiştir.
Dizinin müzikleri Hildur Gudnadóttir’e emanet. Kendisi oldukça sıradışı bir müzisyen, dizide kullanılan müzikler için Ignalina Nükleer Santrali’ne giderek oradaki sesleri kaydeden ve bu sesleri müziğiyle birleştiren Gudnadóttir, sıradışı bir iş ortaya çıkarıyor.
Chernobyl Dizisi HBO Tarafından Yaratılmıştır.
Diziyle paralel olarak HBO, Craig Mazin ve NPR’dan Peter Sagal’ın her bölüm için hazırladıkları podcastleri seyirciye sunuyor. Podcastler aracılığıyla dizinin perde arkasına dair detayları, tarihi ve gerçek olayların dizide nasıl yer bulduğunu öğrenmek izleyiciye eşsiz bir deneyim kazandırıyor. “The Chernobyl Podcast” isimli podcastlere HBO’nun resmi YouTube kanalı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Chernobyl Dizisi Amerikan-İngiliz Ortak Yapımıdır
İngiliz-Amerikan ortak yapımı olan dizide, oyuncuların kendi orijinal aksanlarını kullanmalarına izin verildi. Ancak Sovyet televizyonunda, radyoda, duyurularda ve yazılarda Rusça kullanıldı.
Çernobil Sadece 3 Gün İçerisinde Boşaltılmıştır.
Çernobil Nükleer Santrali’ne 2 km uzaklıkta bulunan ve 26 Nisan 1986 tarihinde boşaltılan Pripyat şehri hala olduğu gibi duruyor. Sovyet yetkilileri üç günlük geçici bir boşaltma için halka sadece önemli eşyalarını yanlarına almalarını söylemişti, ancak o günden sonraya oraya tekrar dönen olmadı ve geriye her şeyiyle terk edilmiş hayalet bir şehir kaldı.
Rusya, Yeni Bir Çernobil Dizisi Çekmeye Hazırlanıyor
Dizinin dünya çapında ulaştığı başarının ardından Rusya hükümeti kendilerinin de Çernobil faciasıyla ilgili bir dizi çekeceğini duyurdu. Söz konusu dizide, Çernobil felaketinin CIA ajanları tarafından konulan bir bomba sebebiyle gerçekleştiği teorisi ele alınacak.
“Chernobyl (Çernobil) Konusu ve Oyuncuları” üzerine bir yorum