2022 Yılbaşı Menüsü… Evet! Her ne kadar bu yıl çok farklı bir yıl olsa da; alışılagelmişin çok çok dışında günler yaşasakta tatlı bir yılbaşı telaşı başladı sanki değil mi? Bu sene kalabalık sofraları unuttuk bile çoktan unutmasına da ; çekirdek ailemiz güzel bir yılbaşı sofrasını hak etmiyor mu? Cevap bizde: “Tabi ki evet!” İşte bizlerde metaforya.com ekibi olarak size enfes bir yılbaşı menüsü örneği hazırladık… Buyurun, şimdi hiç vakit kaybetmeden ilk tavsiyemiz ile başlayalım:
Balkabağı Çorbası
Yılbaşının vazgeçilmezi, yılbaşı yaklaşırken noel baba kadar gözümüze takılan başka bir şey varsa o da; balkabağı… Yılbaşı menüsü denince menünün olmazsa olmazı olan balkabağı çorbası tarifine buyurun:
Malzemeler:
3 dilim bal kabağı (iri dilim)
1 adet patates
2 litre su
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
3 diş sarımsak
1 su bardağı et suyu
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı zerdeçal
Öncelikle bir tencere doğranmış bal kabaklarını ve rendelenmiş patatesi kaynar su ile pişirmeye başlayın. Farklı bir tavada, ince ince doğranmış soğan ile sarımsağı kavurun, ardından bu karışıma et suyu ve sütü ilave edin, baharatları ekleyin ve diğer tenceredeki sebzeler ile bu muhteşem sosu birleştirin. Tuzu eklemeyi unutmayın. Çorbanızı sebzeler yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Son olarak ise çorbayı blenderdan geçirmeyi unutmayın. Afiyet olsun.
Havuç Tarator
Bizce, yılbaşı menüsü denince birkaç çeşit meze olmadan olmaz. Havuç tarator ise, bu mezeler arasında en iddialı olanların arasında. Buyrun bakalım…:
Malzemeler:
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet havuç
1 bardak süzme yoğurt
1 diş sarımsak
1 kaşık mayonez
1 çay kaşığı tuz
½ çay bardağı ceviz
Öncelikle havuçları güzelce rendeleyin. Rendelediğiniz havuçları, büyükçe bir tavada sıvıyağda soteleyin. Ardından farklı bir karıştırma kabında; yoğurdu, mayonezi, cevizi, sarımsağı ve tuzu iyice karıştırın. Sotelenen havuçlar ile yoğurt karışımını iyice harmanlayın. Buzdolabında dinlenmeye bırakın.
Şakşuka
Mezelerden devam edelim: Gelsin bakalım şakşuka tarifi….
Malzemeler:
4-5 adet patlıcan
2-3 adet yeşil biber
1 adet kuru soğan
4 diş sarımsak
4-5 domates
1 tatlı kaşığı salça
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı şeker
Tuz ve istenilen baharatlar
Kızartmak İçin;
Sıvı yağ
Öncelikle patlıcanlar alacalı şekilde kesilir ve tuzlu suda bekletilir. Sonrarında patlıcanlar kızgın yağa atılır ve kızartılır. Başka bir tavada domates sosu hazırlanır, sos pişince salça eklenir, baharatlar eklenir ve ardından su da ilave edilerek pişmeye bırakılır. Kızarmış patlıcanlar ve domates sosu birleştirilir ve muhteşem yılbaşı menüsü hazırlığının ara sıcağına geçilir: Paçanga Böreği
Paçanga Böreği
Ara sıcak olmazsa olmaz. Ara sıcakların en gözdesi, yılbaşı menüsü denince listenin olmazsa olmazı paçanga böreğinin malzemelerine geçelim, buyurun bakalım.
Malzemeler
3 adet yufka (dörde bölünmüş)
100 gram kaşar peyniri(rendelenmiş)
80 gram çemensiz pastırma(doğranmış)
1 adet domates(kabukları soyulmuş, doğranmış)
2 adet yeşil biber(doğranmış)
Kızartmak için:
2 su bardağı ay çiçek yağı
Yufkaları 8 eşit parçaya bölün ve paçanga böreğinin içine giricek olan malzemeleri küp küp doğrayın. Ardından bu malzemeleri böreğin içine dilediğiniz miktarda paylaştırın ve böreği sarın. Kızgın yağda pişirin. Şimdiden afiyet olsun…
İç Pilavlı Tavuk Dolma Tarifi
Yılbaşı menüsü tavuksuz olmaz, hele iç pilavlı tavuk dolması olmadan asla olmaz. Hızlıca tarife geçelim, buyursunlar:
Malzemeler:
1 adet büyük boy tavuk
İç pilavı için
1,5 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 su bardağı sıcak su (tavuk suyu da kullanabilirsiniz)
2 yemek kaşığı tereyağı
1/2 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Üzeri İçin:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı toz biber
En başta soğanları küp küp özenle doğrayın. Ardından pilav tenceresinde tereyağı eritin ve soğanları renk alana kadar kavurun. Pirinçleri ilave edin 5-6 dakika kavurun. Dolmalık fıstık, kuş üzümü, karabiber ve tarçın ekleyin. 2- 3 dakika daha kavurun. Sıcak suyu ilave edin ve tencerenin kapağını kapatarak 10 dakika demlenmesi için bekleyin.
Temizlenmiş, kemiksiz tavuğun içine dinlenmiş iç pilavı özenle doldurun. Tavuğun pişerken birbirinden ayrılmaması için bacaklarını çapraz bir şekilde bağlayın. Tereyağı, limon suyu ve toz biberi bir kapta karıştırıın ve bu karışım ile tavuğu soslayın.180 derecede 45 dakika pişirin.
Sufle
Yılbaşı menüsü ne olursa olsun, nasıl olursa olsun tatlısız olmaz dedik ve muhteşem bir sufle tarifi ile geldik. İddia ediyoruz ki; yeni yıla girerken çok mutlu olacaksınız…
Malzemeler:
3 tane yumurta (yumurtalar büyükse 2 tane kullanabilirsiniz)
80g bitter çikolata
Yarım su bardağı un
50 g tereyağı
Yarım su bardağı şeker (biz çok tatlı sevmediğimiz için 3 yemek kaşığı kadar kullandık)
1 çimdik tuz
Çikolatayı margarin ile beraber benmari usulü eritin. Başka bir karıştırma kabında yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpın ve bu karışıma çikolata sosunu ekleyin. Yağlanmış sufle kaplarını karışımınızla buluşturun ve 170 derece fırında 7-8 dakika pişirin. Afiyet olsun…
2020 gibi zor bir yılı arkamızda bırakmaya hazırlanırken, bizlerde metaforya.com ekibi olarak sizlere şimdiden sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir 2021 yılı diliyoruz…