Öncelikle şunu bilmeliyiz ki veganlık ve vejetaryenlik aynı şey değildir. Vejetaryen beslenen insanlar et yemezken; süt, yoğurt, yumurta tüketebilen türleri ve bir çok alt dalı vardır. Gelin vegan beslenme nedir birlikte öğrenelim.
Vejetaryenlik genellikle bir beslenme tarzı olarak bilinirken veganlık daha çok bir yaşam tarzıdır. Çünkü sadece hayvan kaynaklı gıdaları reddetmekle kalmaz hayvanlardan elde edilen balı, ipeği, yünü hatta hayvanlar üzerinde denenen kozmetik ve temizlik maddelerini de kullanmazlar.
Toplumda veganlığın ve vejetaryenliğin sağlığa zararlı olduğuna ve doymadıklarına dair bir ön yargı mevcuttur. Aksine birçok bilimsel araştırmada vegan ve vejetaryen beslenmenin kalp hastalığı, kanser, şeker hastalığı veya yüksek tansiyon geliştirme riskinin et yiyenlere göre çok daha az olduğu kanıtlanmıştır. Çünkü hayvansal kaynaklarda bulunan doymuş yağ, kolesterol gibi vücut için ağır maddeler yerine lif, vitamin, mineral almaktadırlar.
Vegan yemeklerinin sayısının az olduğunu düşünüyorsanız veganların aç kaldığını düşünmeniz de tabii ki normal. Bazı insanlar veganların sadece salatalarla veya sebze yemekleriyle beslendiğini düşünüyor. Ancak veganlar kurubaklagil, kuruyemiş ve meyve de tüketebiliyor. Hatta vegan ürünler pahalı diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü sebze, kurubaklagil ve meyve fiyatları et fiyatlarından çok daha uygun.
Sadece dikkat edilmesi gereken bir nokta var ki o da bazı vitamin, mineral eksiklikleri vegan beslenen bireylerde sıklıkla görülebiliyor. Özellikle dikkat edilmesi gerekenler: D vitamini, kalsiyum, demir ve B12’dir. Çünkü bu vitamin ve minerallerin bağırsaktan emilim oranı hayvansal kaynaklı besinlerde daha fazladır ve B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı gıdalarda mevcuttur.
Eğer vegan olmak istiyorsanız önce vejetaryenliği denemelisiniz. Çünkü neredeyse tüm alışkanlıkları değiştirmek hiç de kolay değil.