“Akıl Oyunları” filmine konu olmuş oyun teorisi hakkında neler biliyoruz? Ekonomistlerin “Oyun teorisi”, psikologların ise “Sosyal Durum Teorisi” olarak adlandırdığı bu teori en az iki kişi arasında gerçekleşen sonucu öngörülebilir etkileşimlere dayanır.
Matematiksel bir yaklaşım olan oyun teorisini anlatmak için kullanılan örneklerden bir tanesi “Mahkum İkilemi”dir. İki şüpheli bir soruşturma gereğince göz altına alınmıştır.
Mahkumların üç ihtimali vardır: Eğer bir tutsak diğeri hakkında konuşursa ve diğeri susarsa tanıklık yapan serbest kalacak ve diğeri hapisle cezalandırılacaktır. Her iki tutsak da susarsa ikisi de birer yıl ceza alacaktır. Son ihtimal olarak da her ikisi konuşur ve beşer yıl ceza alacaklardır. Sorulması gereken soru şudur: Şüpheli suskun mu kalmalı yoksa diğerinin aleyhinde suçlamada mı bulunmalıdır.
Mahkum İkilemi’nde mantıkla düşünüldüğünde sessiz kalıp birer yıl ceza alabilirler. Fakat mahkumlar birbirlerinden habersizdir. Bu durumda kişiler kendi menfaatlerini grubun menfaatinden önde tuttukları anda zararlı çıkarlar, bunun için grup çıkarına uygun davranmalıdırlar. İşte oyun teorisi bu ana fikirden esinlenerek oluşturulmuştur.