Bitcoin ve Cold Storage yani Soğuk Depolama nedir? Kripto para birimleri dünyası Bitcoin’in 2009’da piyasaya sürülmesi ile daha popüler hale geldi. Ancak bu artan popülarite ile kripto para dünyasında hırsızlık, dolandırıcılık ve korsanlık vakaları da artmış oldu. Sanal para birimlerinin düzenleyici sistemlerinin yetersiz olması nedeniyle, dolandırıcılık veya hırsızlık durumlarından mağdur olan yatırıcımlar için herhangi bir başvuru yolu yoktur.
Yukarıda belirtilen hususlardan dolayı Bitcoin’leri güvende tutma sorumluluğu yatırımcıya düşmektedir. Her şeyden önce kullanıcılar, bitcoinleri ve diğer kripto para birimlerini mümkün olan en güvenli şekilde nasıl saklayacaklarına karar vermelidir. Öyleyse Bitcoin’i nerede saklamalısınız? Sorusuna birlikte cevap verelim. Altın gibi fiziksel bir değer deposuyla aynı şekilde depolanamaması nedeniyle teknik olarak hiçbir yerde saklamamız mümkün değil demek yanlış bir cevap olmayacaktır. Aşağıda, kullanıcıların Bitcoin depolama hakkında bilmesi gerekenlere ve soğuk depolama olarak bilinen bir sistemle varlıklarını nasıl güvende tutacaklarına daha yakından bakacağız.
Soğuk Depolama Nedir?
Cüzdanların bir miktar güvenlik sağlamasına rağmen, özel anahtarların ele geçirilmesi durumunda, cüzdan sahibinin varlıklarına yeniden erişim sağlayabilmesi çok mümkün değildir. Bu güvenlik sorununa yönelik olası bir çözüm, soğuk depolamadır.
Soğuk hava deposu genellikle geleneksel bir cüzdandan daha güvenli olarak görülmektedir. Bu durum, Bitcoinlerin çevrimdışı depolanmasını, yani herhangi bir İnternet erişiminden tamamen ayrı tutulmasını içermektedir. Bitcoin’leri çevrimdışı tutmak, bilgisayar korsanlarından gelen tehdidi önemli ölçüde azaltmaktadır. Cüzdanın çevrimiçi olmaması nedeniyle bir bilgisayar korsanının bir cüzdana dijital yollarla ulaşması mümkün değildir.
Bu nedenle, soğuk depolama sistemi kullanan birçok Bitcoin sahipleri, bazı jetonlarını düzenli harcamaları için standart bir cüzdanda saklar ve geri kalanını soğuk bir depolama cihazına koyar. Rezervleri bölme pratiğini tipik olarak kripto para birimlerinin alım satımını kolaylaştıran borsalar izler. Bu platformlar çok sayıda Bitcoin (ve diğer kripto para birimleri) ile ilgilenir ve genellikle bilgisayar korsanları için birincil hedef olma durumuna düşmektedirler. Güvenliğin ihlal edildiği durumlarda kayıp miktarını en aza indirmek için, bu tür platformlar bazen jetonlarının çoğunu soğuk depoda tutmayı tercih etmektedir.
Soğuk Depolama Yöntemleri
Yaygın olarak kullanılan soğuk depolama yöntemleri şunlardır:
Kağıt Cüzdan (Paper Wallet)
Kağıt cüzdan, bilgisayar korsanlarına karşı koruma sağlamanın bir yoludur. Aynı zamanda halka açık ve özel anahtarların kağıda yazılabilme özelliğini de içerir. Kağıt cüzdan, hızlı işlem yapabilmek için taranıp bir yazılım cüzdanına eklenebilen bir QR koduna da sahip olabilmektedir. Unutulmamalıdır ki, madeni paraları harcamak için gerekli tüm bilgileri içermesi nedeniyle, güvenliği çok önemlidir. Güvenliğinizi artırmanız için, kağıt cüzdanı şifrelemek ve çoğaltmak oldukça iyi bir fikirdir.
Donanım Cüzdanları (Hardware Wallets)
USB sürücü gibi depolama aygıtları da gizli anahtarları saklamak için kullanılır. Bu tür cihazların, bilgisayar kullanıcıların eline düşmediğine emin olmak için bir depolama tesisinde veya emanet kutusunda saklanması önerilir.
Donanım cüzdanları, çevrimdışı mod da ki bir cüzdanı güvence altına alabildiğinden dolayı tercih edilen bir seçenek haline gelmektedir. Ayrıca bu cüzdanlar, virüse karşı korumalı ve çoklu imza işlemlerini destekleyen küçük cihazlardır. Sanal para birimi göndermek ve almak için uygun olmalarının yanı sıra, bir mikro depolama cihazı yedeklemesi ve QR kod tarama kamerası özelliğine de sahiptirler. Örneğin, Pi-Cüzdan, donanım cüzdanına bir örnektir.
Sound Cüzdanları
Her ne kadar yaygın veya popüler olmasa da, Sound cüzdanlar sanal para jetonlarını güvence altına almanın başka bir yoludur. Ses cüzdanı teknolojisi, Kompakt Diskler (CD’ler) ve vinil diskler gibi ürünlerde, özel anahtarların şifrelenmiş ses dosyalarında tutulmasını içerir. Bu ses dosyalarında gizlenen kod, ancak bir spektroskop uygulaması veya yüksek çözünürlüklü spektroskop kullanılarak deşifre edilebilir.
Derin Soğuk Hava Deposu (Deep Cold Storage)
Bu soğuk depolama yöntemlerinin yanı sıra derin soğuk hava deposu sistemine de son yıllarda ilgi artmaktadır. Londra merkezli bir şirket, Bitcoin cüzdanlarının anahtarlarını güvence altına almak için bir banka kasası güvenlik sistemi tanıttı. Bu hizmet, Bitcoin hırsızlığına veya kaybına karşı sigortacılar tarafından sigortalanarak koruma altına alınabilmektedir. Ancak bu hizmetin, kişinin kimliğini gerektirmesi nedeniyle bir dezavantajı vardır. Bu durum, anonim olarak sahip olmak isteyenleri hizmetten yararlanmaktan caydırır. Örneğin; Elliptic Vault tarafından sağlanan gözaltı hizmeti, derin bir soğuk depolama örneğidir.
Bitcoin Cüzdanlarının Temelleri
Soğuk depolamayı anlayabilmemiz için önce Bitcoin cüzdanı kavramını keşfetmeniz gerekmektedir. Kripto para birimi kullanıcıları için cüzdanlar, nakit tutan fiziksel cüzdanlara benzer şekilde çalışmaktadır. Ancak, çoğu durumda cüzdanlar fiziksel öğeleri ile aynı özelliklere sahip değildir. Cüzdanlar, hem halka açık anahtara hem de özel anahtara sahip dijital depolama araçlarıdır. Bu anahtarlar, söz konusu cüzdandan Bitcoin transferlerini tamamlamak için gerekli olan kriptografik karakter dizileridir. Halka açık anahtar önce bir cüzdanı tanımlar. Böylece diğer taraflar bir işlem sırasında madeni paraları nereye aktaracaklarını bilir. Özel anahtarlar ise, cüzdan sahibinin özel erişim kodudur ve başkalarının içinde depolanan Bitcoin’e erişememesini sağlamak için bir güvenlik cihazı görevi görür.
Bir Bitcoin cüzdanını güvenceye almanın çeşitli yolları vardır; popüler olanlar şifreleme, yedekleme, çoklu veri ve soğuk depolamadır; ancak hiçbiri yanılmaz değildir. İlk yol, cüzdanınızı güçlü bir parola kullanarak şifrelemektir. İkinci yol, cüzdanın yedeğini almaktır. Bir bilgisayar arızası bile, Bitcoin kaybına neden olabilmektedir. Örneğin; çoklu imzalı cüzdanlar, Bitcoinleri korumak için başka bir yöntemdir. Daha fazla kişinin (genellikle en az 2 veya 3) serbest bırakılan fonları onaylaması gereken çoklu imzalı bir işlem sistemi oluşturmayı içerir.