Siyah sarımsağın faydaları, nasıl tüketildiği, tadı, fiyatı ve nasıl üretildiğine dair tüm merak ettiklerinizi bu yazımızda bir araya getirdik. Siyah sarımsak, beyaz sarımsak ile kıyaslandığında daha az bilinen bir besin gibi gelse de dünyanın farklı yerlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu ülkelerin başında Asya ülkeleri yer alıyor. Wikipedia’da yer alan bilgiye göre de ilk olarak Asya taraflarında tüketilmeye başlanmıştır. Sadece iyi bir antioksidan olması nedeniyle değil aynı zamanda sağlık açısından sağladığı faydalarla da ilgi çekici bir besindir. Saymakla bitmeyecek kadar hastalığın şifasında rol oynuyor. Tadı da sarımsak sevmeyenlerin bile vazgeçemeyeceği kadar lezzetli diyebiliriz.
Siyah Sarımsak Nedir?
Daha çok Kastamonu Taşköprü’de bulunan siyah sarımsak; Kore, Çin gibi ülkelerin uzun yaşamın sırrı olarak nitelendirdiği bir lezzettir. İlk duyulduğunda beyaz olan sarımsaktan tamamen farklı bir ürün gibi anlaşılabilir. Ancak ana ürün beyaz sarımsaktır. Beyaz sarımsak belirli işlemlerin ardından siyah sarımsak haline gelir.
Siyah Sarımsağın Beyaz Sarımsaktan Farkı Nedir?
Koyu renk olan sarımsak, beyaz sarımsaktan neredeyse 2 kat daha fazla antioksidandır. Yine beyaz sarımsak gibi kokusu yoktur. Özellikle bu konuda net bir fark bulunuyor diyebiliriz. Siyah sarımsağı tükettikten sonra ağızda koku olmaz. Beyaz sarımsağa göre çiğ olarak tüketimi de oldukça rahattır. Ayrıca besin değerleri bakımından da diğer sarımsaktan daha zengin bir içeriğe sahiptir.
Siyah Sarımsağın Tarihi
Siyah sarımsağın faydaları nedeniyle ilk olarak tarihte Kore’de bu besin kullanıldı. Özellikle zengin içeriği nedeniyle sağlık alanında kullanılıyordu. Kore gibi pek çok Asya ülkesinde hala sağlık açısından yararı nedeniyle tercih ediliyor. Aynı zamanda farklı amaçlar için de kullananlar bulunuyor. Bunlardan bir tanesi enerji içeceklerinin içine eklenmesidir. Tayland gibi bazı bölgelerde ise siyah sarımsak ömrü uzattığı için tercih ediliyor. Ülkemizde de faydalarının haricinde yemeklerin içinde de tercih ediliyor.
Faydaları ile Ünlü Siyah Sarımsak Nasıl Yetiştirilir?
Siyah sarımsak üretimi için öncelik Kastamonu şehrinde Taşköprü bölgesinde üretilen sarımsaklardır. Buradan alınan sarımsaklara ısıl işlem uygulanır ve bu işlem meşakkatli bir süreçtir. Tam tamına ısıl işlem süresi 540 saat civarı bir süredir. Tüm bu sürenin sonucunda beyaz sarımsak, istenilen siyah sarımsağa dönüşür.
Isıl işleme girecek olan sarımsakların doğal olması ve baş bölgelerinin olgunlaşması önemlidir. Toplanmış olan sarımsaklar arasında filizlenmiş olanları bu işleme gitmez ve kenara ayrılır. İşlem için seçilen sarımsaklar öncelikle kabuklarından nemli bir bez yardımı ile ayrılır. Bu işlem esnasında ise önemli bir nokta vardır. Burada kabukların zarar görmemesi gerekmektedir. Siyah sarımsağın rengi bu işlemler arasında karamelize olmasından gelmektedir. Karamelize olmaları için elde edilmiş ve seçilmiş sarımsaklar 15 gün gibi bir süre 60 derecelik fırınlarda beklemeye alınırlar. Bu tercih edilen fırınların nem aralığı da doğru sonuç için önemlidir. İşlemin yapılacağı fırının nem oranı %85 ve %90 arasında olmalıdır. Tüm bu işlemlerin sona ermesi, sarımsakların siyah olması ile sonlanmaktadır. Ayrıca siyah sarımsağın faydaları bu işlemler esnasında bir zarar görmemektedir.
Siyah Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
Sarımsak genel olarak faydalı bir besindir. İşlemler sonrasında sarımsağın faydaları aynı şekilde hatta katlanarak devam etmektedir. Gördüğü işlemler sarımsağın faydalarını olumsuz bir şekilde etkilememektedir. İşte siyah sarımsağın faydaları:
- Siyah sarımsak, beyaz sarımsak ile kıyaslandığında kat kat güçlü antioksidandır.
- Zengin bir içeriğe sahiptir. Hatta diğer sarımsaktan daha fazla besleyiciliği vardır.
- Sarımsak kokusundan hoşlanmayanlar için siyah sarımsak doğru bir tercih olacaktır. Kokusuz ve lezzetlidir.
- Fosfor, manganez, kükürt, kalsiyum, B1, B6 ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Dünyanın farklı yerlerinde sağladığı yararlar nedeniyle yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
- Bakteri ve virüs kaynaklı rahatsızlıkların hafiflemesinde ve önlenmesinde yardımcı olduğu söylenmektedir.
- Bağışıklık sistemi üzerinde sarımsağın oldukça güçlü bir etkisi vardır. Siyah sarımsakta da bu durum değişmiyor. Dozunu abartmadan düzenli olarak yemeklerle ya da tek başına tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
- Güçlü bir antioksidan olması nedeniyle cilt için doğal bir besleyicidir. Cildi beslediği gibi kolajen oranını yükseltir ve düzenli beslenmede yaşlılık belirtilerini azaltır. Cildin daha sağlıklı görünmesinin etkisi olarak da cilt daha parlak bir görünüm elde eder.
- Asya ülkelerinin bazılarında uzun ömür etkisi nedeniyle sıklıkla kullanılmaktadır.
- Vücutta yeni hücre oluşumunu destekler ve zarara uğramış olan hücreleri iyileştirir. Bu özelliği nedeniyle de kanser için iyi geldiği söylenmektedir. Kore gibi pek çok ülkede de sağlık için faydaları nedeniyle tüketilmektedir.
- Kötü kolesterol üzerinde düşürücü bir etkisi vardır.
- Kalp sağlığını destekler ve içeriğinde bulunan vitaminler sayesinde stresi azaltır.
- Hafızayı güçlendirici bir etkisi bulunmaktadır. Alzheimer gibi rahatsızlıkları önleme etkisi olduğu söylenmektedir.
- Tansiyonu düzenlemekte etkilidir.
Siyah Sarımsak Nasıl Tüketilir?
Siyah sarımsak, beyaz sarımsak gibi tek başına tüketime uygundur. Kokusu da olmadığı için tüketimi oldukça rahattır. Ayrıca yemek ve salatalara ilave edebilirsiniz. Hatta pek çok yemeğin başrolünü siyah sarımsağa verebilirsiniz.
Siyah sarımsağın faydaları ve üretim aşamasında verilen emek sonucunda fiyatı da yüksek diyebiliriz. Ortalama kilosu 150 lira civarında geziyor. Kalitesine göre fiyatı artış gösterebiliyor.