Muskat, Amerika ve Asya topraklarında yetişen tipi bakımıyla hindistan cevizini andırdığı için küçük hindistan cevizi adını alan tropikal bir meyvedir. Ülkemizde de oldukça sık tüketilen muskat, yemeklere lezzet katmak için kullanılıyor. Aynı zamanda bu tropikal meyvenin vücudumuz içinde sayısız faydası var.
Muskatın Faydaları
Muskat tarih boyunca psikolojik tedavilerde kullanılan bir meyvedir. Küçük dozajlarda kullanıldığında sakinleştirici etkisi yapar. Uykusuzluk çeken kişilerin azıcık muskat kullanması hem sinirleri yumuşatacak hem de rahat bir uyku çekmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda sinirlerin yumuşamasını sağlayan muskat, depresyon gibi hastalıkları da tedavi etmekte kullanılmaktaydı.
Muskat, aynı hindistan cevizi gibi yağlı bir meyvedir. İçerisinde birden fazla farklı yağ bulunur. Bu yağların en büyük yararları ise kasları yumuşatır, yaraların iyileşme süresini kısaltır, ödemin atılmasına yardımcı olur.
Muskat aynı zamanda demir deposudur. Demir eksikliği olan kişilerin azar azar kullanmasında fayda vardır.
Muskat antioksidan özelliğine sahip bir meyvedir. Kan akışını dengelerken karaciğer ve böbreklerin temizlenmesini sağlar.
Muskat, böbrekleri temizlediği için bağışıklığı kuvvetlendirir.
Muskatın böbrekleri düzenlediğini ve temizlediğini belirtmiştik. Muskat aynı zamanda lifli yapısı ve içerdiği yağlarla beraber sindirimi kolaylaştırır.
Muskatın Yan Etkileri
Muskat ne yazık ki diğer baharatlar gibi bolca kullanabileceğimiz bir meyve değil. Çünkü zehirlenmeye kadar giden çeşitli yan etkileri mevcut.
Fazla kullanımı halüsinasyon görmenize sebep olur.
Yüksek tansiyon, bayılma, kusma, bulanık görme, baş dönmesi, vücudun belli kısımlarında uyuşukluk, anksiyete gibi yan etkileri bulunmaktadır.
Muskat, 2 çay kaşığından fazla kullanıldığında zehirlenmeye sebep olabilmektedir.