Ketojenik diyet gün geçtikçe popülaritesini arttırıyor. O zaman gelin ‘Nedir bu ketojenik diyet?’ ‘Bir zararı var mıdır?’ gibi sorulara birlikte cevap arayalım.
Ketojenik beslenme aslında 1920’lerden beri uygulanmaktadır. Ancak bir zayıflama diyeti olarak değil dirençli epilepsi hastalarına uygulanan bir diyettir. Zayıflama üzerinde de etkisi olduğu şuan için konuşulan güncel konulardan. Peki ama nedir bu ketojenik diyet?
Ketojenik diyet gün içinde alınan karbonhidrat miktarını sınırlandırıp, yağ miktarını arttıran, protein miktarını orta düzeyde tutan bir diyettir. Önceki yazılarımızda vücudumuzun ve beynimizin asıl enerji kaynağının karbonhidratların yapı taşı olan glikoz olduğunu söylemiştik. Dolayısıyla bu diyet vücuda karbonhidrat alınmadığında mevcut yağ depolarını yıkarak oluşan ürünleri glikoza çevirmeyi hedefler. Ancak unutulmamalıdır ki bu uzman bilgisi gerektiren bir diyettir. Asla bir diyetisyene danışmadan bu diyeti uygulamayın.
Bu diyeti kimlerin uygulayabileceğine gelirsek eğer tabi ki bu konunun da istisnaları mevcut. Bariyatrik mide ameliyatı geçirmiş olanlar, diyabet yani şeker hastası olanlar, hamile veya emziren bayanlar bu diyeti uygulamamalıdır.
Unutulmamalıdır ki normal zayıflama diyetleri ideal kiloya gelene kadar devam eder. Ancak ketojenik diyet en fazla 1 hafta ya da 15 gün uygulanmalı ara verilmeli ve diyetisyen öneriyorsa tekrar devam edilmelidir.