Hamilelik süreci, çiftler için oldukça farklı bir dönemin başlangıcını oluşturur. Özellikle de ilk çocuğun hamilelik sürecinde, çiftler için iki kişilik hayatı bırakmak ve hayatlarına yeni bir bireyin katıldığı çekirdek aileyi oluşturmak farklı bir serüven olur. İlk hamilelik ne kadar heyecan verici ve farklı olsa da, sonraki her hamilelik süreci de birbirinden farklı heyecanlar, hevesler yaratır. Çiftler ebeveynlik yoluna birlikte girerken, anne adayı kadar baba adaylarının da üzerine düşen pek çok görev vardır. Ebeveynlik iki kişiye ait olan bir süreç olduğuna göre, hamilelik sürecindeki yaşanacaklar için kadınlar kadar erkeklerin de bu duruna uygun davranış biçimi geliştirmesi ve anne adayına yardımcı olması gerekecektir. Yani, hamilelik sürecinde eşlerin rolü çok önemlidir.
Hamilelik Sürecinde Eşlerin Rolü ve Üstlendiği Görevler
Kadınların stres yaşamaya en açık olduğu dönemlerin başında hamilelik dönemleri gelir. Sosyal hayatında tepki vermeyeceği durumlara dahi farklı tepkiler verebildiği bir dönemi yaşayabilen anne adaylarını rahatlatmak da tabi ki en yakınları olarak eşlere düşmektedir. Her ne koşulda olursa olsun, hamilelik dönemi kadınlar için hormonların değişim gösterdiği, bunun akabinde daha duygusal bir döneme girildiği evreleri taşıdığından, eşlerin hamilelik sürecindeki rolü paha biçilemezdir.
Kadınların hamilelik süresince vücut değişmeleri zaman içinde belirgin hale gelir. Haftalar geçtikçe daha da ağırlaşan beden nedeniyle kadınlar daha çok istirahate ihtiyaç duymaktadır. Kadınların zaman içerisinde evdeki işlerle, hatta gündelik işlerle dahi tam olarak ilgilenemediği evreler gelecektir. Bu tür durumlarda eşlerin, hamile eşlerine karşı ılımlı ve yardımsever şekilde yaklaşması, anne adaylarının psikolojik olarak daha rahat bir hamilelik süreci geçirmelerine yardımcı olacaktır.
Anne adayının eski güç ve hareketliliği artık görülemediğinde, eşlerin anne adaylarından beklentilerinin gerçekçi ve toleransının yüksek olması gerekir. Ev işlerinde yardımcı olmak gibi küçük ama anne adayları için hayat kurtarıcı hareketler, anne adaylarını psikolojik olarak rahatlatacaktır. Yine aynı şekilde, değişen vücut formu nedeniyle vücuduna karşı algısı değişecek olan kadının baba adayı tarafından rahatlatılması ve onun hala güzel ve çekici olduğunun hissettirilmesi uygun olacaktır.
Tüm bunların içerisinde en önemlisi bebeğin gelişimini anne ve baba adayları birlikte takip etmeli, kontrollere baba adayı da katılmalıdır. Böylelikle, çiftler doğuma ve ebeveyn olmaya daha hazır hale gelecek, bebeği kabullenme ve sahiplenme noktasında daha büyük adımlar atılabilecektir.