
Kuzey ışıklarını bilmeyen yoktur. Peki görüntüleriyle adeta uzayda yaşadığımızın farkına tekrar varmamızı sağlayan kuzey ışıklarının nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü? Diğer adıyla Aurora Borealis olan kuzey ışıklarının büyülü görüntülerinin nasıl oluştuğunu gelin birlikte öğrenelim.

Kuzey ışıklarının oluşmasını sağlayan temel olay; güneşte meydana gelen patlama sonucundaki elektron ve proton içeren parçacıkların, uzayda hareket ederek dünyamızın manyetik alanına girmesiyle oluşuyor. Atmosferin en üst tabakasındaki Van Allen kuşağına gelen parçacıklar kuzen ışıklarının oluşmasında rol oynuyor. Atmosferin bu alanına gelen parçacıklar direkt olarak dünyamıza giremiyor ve ortaya bu görsel şölen çıkıyor.

Atmosferin bu manyetik alanı aslında dünyayı koruyan bir kalkan diyebiliriz. Hatta bu katman olmasaydı dünyanın yaşam için elverişli bir yer olmayacağını dile getiren bilim adamları da var. Parçacıklar manyetik alan üzerinde yayılarak ilerler ve atmosfer gazlarıyla etkileşime girer. Chrous dalgaları adı verilen bir dalgayla ortaya kuzey ışıkları çıkıyor. Işıkların renklerinin farklı olmasının sebebiyle enerjinin az veya fazla olmasıyla alakalı. Kutuplara yakın kısımlarda kuzey ışıklarını görmek mümkün ve bunun için otel tarzı yerler dahi fazlasıyla bulunuyor.
