Onlar, çağının çok ötesinde görüş ve düşünce gücüne sahip insanlardı. Öyle ki, ölümlerinin üzerinden asırlar geçmiş olsa bile, düşünceleri ve felsefi yaklaşımları hala ders kitaplarında öğretilmeye devam ediyor. Kimi matematiğin, kimi geometrinin kimi ise felsefenin temel taşlarını oluşturdu.
Hipokrat
Hipokrat, hastalıkların vücut üzerindeki etkisini gözlemleyen ilk kişilerden biriydi. Tıbbı dinden ayırdı ve gördüklerini (soluk bir yüz ya da kuru bir cilt olsun) kaydederek hastalıkları önleme ve tedavi etme yöntemlerinin geliştirilmesine yardımcı oldu.
Aristoteles
Düşüncenin sözde babası 150’den fazla eser yazdı ve benzeri olmayan felsefe ve biyoloji konularında konuştu. Varlığın kişisel mutluluğu elde etmeye dayandığına inanıyordu. Günümüzde kullanılan pek çok bilimsel terim ve araştırma metodu kendisine dayanan Aristo, tarih boyunca özgün felsefi düşüncelerin ve tartışmaların, bilimsel görüşlerin ve araştırmaların kaynağı olmuş ve olmaya daha devam etmektedir.
Sokrates
Yunan Felsefesi’nin kurucuları arasıda yer alan Sokrates, insanları soru sormaya, tartışmayı teşvik etmeye ve sohbet yoluyla fikir oluşturmaya sevk etmeye çalışmıştır. Sokratik yöntem günümüzde hala eğitimciler tarafından öğrencilerini eleştirel düşünmeye teşvik etmek için kullanılmaktadır.
Öklit
Öklid gelmiş geçmiş matematikçilerin içinde adı geometri ile en çok özdeşleştirilen kişidir. Öklid, çağlar boyu matematikle ilgilenen hemen herkesin gözdesi olmuştur. Geometriyi ispat ve aksiyomlara dayalı bir dizge olarak işleyen 13 ciltlik kitabı “Elementler” bu alandaki ilk kapsamlı çalışmaydı.
Platon
Platon, felsefe ve bilim tarihindeki pek çok tartışmanın temellerini atmış, sadece bilimleri değil Hristiyanlık ve İslam gibi pek çok dini de derinden etkilemiştir. Hocası Sokrates ve öğrencisi Aristoteles ile birlikte felsefe tarihinin en etkili ismidir
Pisagor
Sayıların babası olarak bilinen Pisagor, MÖ 570 – MÖ 495 yılları arasında yaşamış olan İyonyalı filozof, matematikçi ve Pisagorculuk olarak bilinen akımın kurucusudur. En iyi bilinen önermesi, kendi adıyla anılan Pisagor teoremidir.