Her an demlenip içilebilecek güzel sohbet ortamlarını renklendiren çay soframıza gelene kadar birçok aşamadan geçmektedir. Şimdi biz, neredeyse her gün içtiğimiz hatta bazılarında içmediği zaman boşluk hissi yaratan çayın nasıl toplanıp çaydanlıklarımıza girdiğini anlatacağız.
Çay bahçelerinden toplanan çay yapraklarının çok zaman geçmeden fabrikalara ulaştırılması önemlidir. İlk önce “Soldurma” süreci vardır. Soldurma işlemi çay yapraklarının suyunun, serili olduğu metal levhanın altından üstteki çay yapraklarına ısı verdirmesiyle %30 azaltılmasıdır.
Çay yapraklarının farklı makinelerde ezildiği sürece “Kıvırma” denir. Bu süreçte bitki öz suyu çıkarak yaprakların yüzeyine de bulaşır. Kıvırma işlemi yapılırken aynı zamanda bir sonraki adım olan oksidasyon süreci de başlar.
Oksidasyon süreci en önemli süreçtir. Bu adımda kimyasal değişimler yaşanır. Çay yaprağı hava ile temas edince, özsuyu oksijenle yanar ve bu yüzden kararır. Yani çayda istenen renk aroma bu aşamada ortaya çıkar.
Kimyasal özelliklerini almış olan çay yaprağında kalan su oranı %3’lere kadar kurutma işlemiyle iner. Burada amaç, kazanılan özelliklerin kaybedilmesine engel olmaktır.
Son aşama ise tasnif ve paketlemedir. Artık çayımız hazırdır ve paketlenip marketlere oradan da evlerimize gitmek için son halini almıştır.