Minimalizm, 1960’lı yıllarda soyut dışavurumculuğa (soyut ekspresyonizm) tepki olarak ortaya çıkan ve pek çok alanda etkisini gösteren bir akımdır. Minimalizm’in amacı sadeliktir, nesnelliktir ve diğer bir adıyla ABC sanatı olarak da bilinir.
Sanatta Minimalizm
Minimalizm’in ortaya çıkış nedeni soyut dışavurumculukta bahsi geçen abartılmış biçim ve duyguların dile getirilmesidir. Adeta soyut dışavurumculuğa “karmaşa” damgası vuran Minimalizm, daha sakin ve daha sade tasarımlar yapılmasını sağlamıştır. Minimalizm’i en somut olarak göreceğimiz alan ise heykellerdir. Minimalizm, sanata nesneyi nesne gibi tasvir etme anlayışını hatırlatmıştır.
Minimalizm akımında sanatçı izleyicide farklı duygular ve düşünceler uyandırmayı hedeflemez. İzleyicinin sadece gördüğü şeyi algılamasını bekler. Eserlerde yoğunlukta olarak geometrik şekiller kullanılmış ve düz renkler tercih edilmiştir. Hayal dünyasından ziyade somut olana dikkat çekilmiştir.
Minimalizm akımının temsilci isimleri ise: Frank Stella, Carl Andre, Sol LeWitt, Robert Morris, Richard Serra, Donald Judd, Dan Flavin diyebiliriz.
“Gördüğünüz şey, gördüğünüz şeydir” -Frank Stella
Hayatta Minimalizm
Minimalizm akımının etkili olduğu diğer bir alan ise insan hayatıydı. Minimalizmin hayatımızdaki etkisine ilk bakışta gereksiz eşyalara karşı bir tepki olarak yorumlayabiliriz. Ancak minimalizmin özünde gereksiz eşyalar sadece odamızda, dolabımızda değil, hayatımızda, beynimizde ve duygularımızda da yer kaplıyor. Eklediğimiz her eşya ile hayatımızı ve düşüncelerimizi gereksiz doldurduğu savunulur.
Hayatımızın içindeki minimalizme göre gereksiz eşyalardan kurtulmak bizi daha özgür, daha rahat ve yalın kılacaktır. Çünkü çevremizde olan her objenin bize bir etkisi olmaktadır. Bu objelerin sayısı minimuma indikçe, gereksiz olan çer çöpten kurtuldukça kendimizi hissedebileceğiz ve adeta beynimizde nefes alacak bir yer açılacak.
Her geçen gün alışveriş çılgınlığının artması, dengesiz gelir düzeni ve dünyamızın bozulmasıyla minimalist yaşam daha da önemli hale gelmektedir.
Mimaride Minimalizm
Minimalist mimari için çağımızın tasarımları demek mümkündür. Çünkü minimal tasarımlar her geçen gün daha çok tercih edilmektedir. Mimaride minimalizm de güneş ışığı, sadelik, açıklık, düz çizgiler kullanılır. Kalabalık oluşturacak, abartılı gözükecek kabartmalara, dekor eşyalarına yer verilmez.
Mimarideki minimal tasarımı aynı zamanda dünyaca ünlü markalar mağazalarında da uygulamıştır. Mağazaların tasarımlarını sade kılarak kendi ürünlerine dikkat çekmişlerdir.
Minimal mimarinin ilk ve öncü isimlerinden biri olan Ludwig Mies van der Rohe bu alanda çok önemli eserler vermiştir.