Bir rüyam var. Gün gelecek, eski kölelerin evlâtlarıyla eski köle sahiplerinin evlâtları, Georgia’nın kızıl tepelerinde kardeşlik sofrasına birlikte oturacaklar. Bir rüyam var. Gün gelecek, dört küçük çocuğum, derilerinin rengine göre değil, karakterlerine göre değerlendirildikleri bir ülkede yaşayacaklar.
Montgomery Otobüs Eylemi’ne Liderlik Etti
1 Aralık 1955 yılında otobüste oturan Rosa Parks adlı afroamerikalı bir kadın, koltuğundan kalkıp beyaz bir amerlikalıya yer vermediği için “ırk ayrımcılığı yasaları” nedeniyle tutuklandı. Bu olay sonrası kısa sürede ayaklanan siyahi (afroamelikalı) halk ED Nixon ve Martin Luther King önderliğinde Montgomery Otobüs Eylemi’ni başlattı. Bu eylem tam 385 gün sürdü. 20 Aralık 1956’da ABD Yüksek Mahkemesi’nin halk otobüslerinde ayrımcılığın anayasaya aykırı olduğuna karar vermesiyle sona erdi .
SSCL’nin Kurucusu ve İlk Başkanı Oldu
Montgomery Otobüs Eylemi’nin gerek Amerika’da gerek tüm dünyada büyük bir yankı uyandırmasının ardından diğer sivil haklar aktivistleriyle birleşerek, faaliyetlerini koordine etmek için 1957’de Güney Hıristiyan Liderlik Konferansı’nı (SCLC) kurdu. King, 1968’deki suikastına kadar SCLC’nin başkanı olarak görev yaptı.
Birmingham Kampanyası’na Önderlik Yaptı
1960’lı yıllarda Birmingham, ABD’de ırkçılığın en yoğun yaşandığı bölgelerden biriydi. Siyahi vatandaşlar hem yasal hemde kültürel olarak büyük bir baskı altında yaşıyordu. Martin Luther King “Birmingham Kampanyası” olarak bilinen en ünlü protesto hareketlerinden birine öncülük etti. Sonuç olarak, gösterilerde halka ağır şiddet kullanan Polis Departmanı Şefi Eugene Connor görevinden alınırken, kentin ayrımcı ve ırkçı yasaları yeniden düzenlenmiştir.
Washington Yürüyüşü’nü Organize Edenler Arasında Yer Aldı
ABD Tarihi’nin en büyük protesto ve yürüyüşlerinden birisi olarak kabul edilen Washington Yürüyüşü’ne 250.000 ‘den fazla kişi katıldı.Yürüyüş, 28 Ağustos 1963’te Washington’da gerçekleşti. Bu yürüyüş sonrası tüm Amerika ve dünya ırkçılığın asla bir çözüm olamayacağının farkı vardı.
Yaptığı Konuşmalarla Sivil Halkı Ayağa Kaldırdı
Washington Yürüyüşü esnasında Lincoln Anıtı önünde konuşma yapan King, tam 250.000 kişilik bir topluluğa hitap etti. Dünya tarihine altın harflerle kazınan ” Bir rüyam var benim ..” konuşması burda yapmıştır.
1963 Yılında Time Tarafından Yılın Adamı seçildi
Amerikanın en çok satan dergisi TİME tarafından 1964 Ocak sayısında Martin Luther King “Yılın Adamı” olarak seçilmiştir. Amerika’ya eşitlik getirmek için savaşan korkusuz bir lider olarak tanıtılmıştır. O ise bu ödülü kişisel başarına değil, sivil haklar hareketine bir övgü olarak görülmesini istemiştir.
Medeni ve Sivil Haklar Kanunu’nun Değiştirilmesini Sağladı
Martin Luther King, afroamerikalıların oy hakları, çalışma hakları ve diğer temel medeni hakları için birçok yürüyüş ve gösteri düzenledi. O’nun çabaları sayesinde 1964 yılında Sivil Haklar Yasası ve 1965 yılında Oy Hakkı Yasası tekrar düzenlenmiştir.
Nobel Barış Ödülünü Kazan En Genç Kişi Oldu
Martin Luther King, ABD’de ırkçı önyargılara şiddet içermeyen bir direnişle önderlik ettiği için Nobel Barış Ödülü’nü kazanmıştır. Bu ödülü en genç kazana isim olarak tarihe geçmiştir.
Mahatma Gandhi’nin Şiddet İçermeyen Protesto Tekniğini Kullandı
King, Mahatma Gandhi’nin şiddet içermeyen aktivizm konusundaki başarısından ilham almış ve tüm eylemlerinde bu görüşe uygun olarak hareket etmiştir.
Afroamerikalıların Sembolik Lideri Oldu
Afrika kökenli Amerikalıların sembolik lideri olarak dünya çapında ün kazanan King, 1957’da suikast sonucu yaşamını yitirene amacından asla sapmadı. Dünya çapında şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle takipçilerine ilham oldu.