PLC (Programlanabilir Mantıksal Denetleyici),fabrikaların üretim bölümlerinde veya makinelerin kontrolü gibi işlemlerin denetiminde kullanılan bir otomasyon cihazıdır.
Normal bilgisayarlardan farklı olarak PLC’nin bir çok girişi çıkışı vardır.En büyük avantajları; sıcaklık farkına, elektriksel gürültülere ve darbelere karşı dayanıklı olmasıdır.Farklı markalar PLC’lerine kendilerine göre bir işletim sistemi yüklerler.Denetleyici bu sistem, kendi içerisinde giriş bilgilerini alıp gözle görülemeyecek hızlarda tarar ve uygun çıkış bilgilerine cevap üretir.Hata oranı oldukça düşük üretim yapması ve kısa sürede kaliteli ürün üretmesi gibi artılarda öne çıkar.
PLC’nin Bölümleri
PLC’lerde 4 bölüm bulunur. Bunlar; Merkezi İşlem Birimi, Bellek Birimi ( RAM,ROM, PROM vb.. ) Giriş Birimi ( IN )ve Çıkış Birimi ( OUT )’dir.
Merkezi İşlem Birimi
CPU, PLC’nin çalışmasını düzenleyer ve bütün aritmetik ve mantıksal işlemleri gerçekleyip, zamanlama, sayma gibi görevleri gerçekleştiren en önemli birimdir. PLC’ye zekasını veren kısım CPU ile bellektir. İki a PLC aynı mikroişlemciyi kullanabilir, AMA işletim sistemlerinin farklı olmasından dolayı PLC’lerin işlevleri de farklı olabiliyor.
Bellek Birimi
Bellek birimi; Giriş görüntü, veri, program belleği gibi kısımlara ayrılır. Her bellek alanının farklı işlevleri bulunur.
Giriş Birimi
Giriş birimi, kumanda ettiğimiz sistemle ilgili algılama elemanlarından gelen analog işaretleri PLC ‘nin anlayacağı şekilde lojik gerilim seviyelerine dönüştüren birimdir.
Çıkış Birimi
Çıkış birimi, PLC’de hesaplanmış çıkış noktalarına ilişkin lojik gerilim voltajını, kontrol edilen sistemdeki kontaktör, röle, selenoid gibi kumanda elemanlarını sürmeye uygun elektriksel işaretlere dönüştürdüğümüz birimdir.