Liseden çıkıp üniversiteye geçince genelde çoğumuz sudan çıkmış balık gibi oluyoruz. Her anlamda yeni bir sistemle karşı karşıya olduğumuz için, ilk zamanlarda bu sistem için nasıl çalışmalıyız, nasıl bir çalışma bizi başarıya götürür bilmememiz normal. Bu yazıda, edinmemiz gereken ve bizi başarıya götürecek çalışma alışkanlıklarını ve diğer önerileri konuşacağız.
Adım Adım Hareket Et
Bir günde 12 saat çalışmak herkese göre değil, bunu biliyoruz. Çok yoğun çalışma sistemine alışık olmayanlarımız ve bu tip çalışma stilini sevmeyenlerimiz için, adım adım hareket etmelerini öneriyoruz. Her gün bir şeyi azar azar yapmak hiç yapmamaktan iyidir. Başlamak bitirmenin yarısıdır. Size verilen görevlere ve çalışmanız gereken sınavlara bir iki gün önceden veya son gün çalışmak yerine, teslim tarihlerinin belli olduğu günden başlayın. Sadece bir göz geçirseniz bile bu size zamanın kontrolünün elinizde olduğunu, diğerlerinden bir adım önde olduğunuzu hissettirecektir ve yaptığınız işi kontrol ve redakte etme zamanınız da olacaktır.
Kendiniz Gibi İnsanlarla Arkadaşlık Edin
Ortak ilgi alanlarınızın bulunduğu, çalışma ve bir şeyleri başarma hevesleri olan insanlarla arkadaşlık kurun. Birbirinize bir şeyler kattığınız, birlikte kaliteli zaman geçirdiğiniz ve ‘boş muhabbetler kurmadığınız’ arkadaşlarınız olsun. Bu, size çalışma azmi verir ve alışkanlıklarınızın oluşmasına yardımcı olur.
Grup Çalışması
Grup çalışması veya arkadaşlarla birlikte sınavlara hazırlanma söz konusu olduğunda, hazır fikirlerle ve hazır bir programla başlayın. Böyle çalışmalarda çabucak kaybolmanız ve dikkatinizin dağılması muhtemeldir. Bu yüzden dikkatinizin dağılmasına izin vermemek adına baştan işleri sıkı tutun ve atacağınız adımlar belli olsun. Böylece işi kısa sürede ve en iyi şekilde bitirmiş olursunuz.
Tek Kaynağa Bağlı Kalmayın
Sizi zorlayan bir ders ve konu hakkında çalışırken ders kitabınıza veya hocanın hazırladığı notlara\ slaytlara bağlı kalmayın. Okulunuzun kütüphanesini veya interneti kullanarak bu alanda yazılmış eserleri, tezleri ve makaleleri tarayın. Emin olun bazen kitabın kocaman bir bölümünü kaplayan bir konuyu bir başkası bir paragrafta anlatabiliyor.
Uyku
Genelde biz geceyi uyanık geçirmeyi severiz ancak maalesef bu alışkanlık gün içindeki verimliliğimizi düşürüyor. Bu yüzden iyi bir gece uykusunu her zaman önemseyin. Uykuya dalmak için ne gerekiyorsa yapın. Sağlam bir uyku size enerjik ve verimli geçen bir gün olarak dönecektir.
Düzenli Not Kontrolü
Derslerin üzerinden bir hafta geçtikten sonra notlarınıza üstten şöyle bir göz atın. Bunun bile sizi vize ve final döneminde ne kadar rahatlattığına şaşıracaksınız.
Çalışma Ortamı
Rahat olduğunuz ortamlarda çalışmayın. Genelde evden çalışan insanlar kendilerine bir çalışma köşesi oluştururlar. O köşeye geçtiklerinde ev rahatlığını bırakıp ofis resmiliğine geçerler. Eğer mümkünse bunu deneyebilirsiniz. Değilse kütüphane, kafe gibi alternatiflere de başvurabilirsiniz. Hiçbiri olmuyorsa en azından yatakta çalışmayın
Ara Ver
Ara vermeye dikkat et. Dediğimiz gibi 12 saat çalışmak herkese göre değil. Ne verimli ne rahatlamış ne de başarılı hissettirecek bu yorucu programdansa, ara verdiğin ve rahatladığın bir programı tercih et. Kendi odaklanma sürene göre çalışma seansları belirle. Sorun yaşıyorsan, Pomodoro Yöntemi denilen yöntemi deneyebilirsin.