İlk başta kulağa ürkütücü gelse de, üniversite okurken çalışmak her anlamda bize çok şey katar. Özellikle mezun olduğumuz zaman özgeçmişimizi bir kurumun önüne koyduğumuzda. Birçok yeni mezunun arasından bu şekilde sıyrılabiliriz. Gelin başka neden üniversite okurken çalışmalıyız bir öğrenelim.
Bir geliriniz olacak. Malum üniversite pahalı bir yer. Ailenizden aldığınız yardım ve burslardan sonra bile hala ekstra paraya ihtiyacımız oluyor. Bir meslek sahibi olmak üzerinizdeki finansal stresi hafifletecektir. Maddi anlamda daha rahat bir üniversite hayatı geçirmeyi kim istemez ki?
Okurken bir işe başlamak demek, mezun olduğunuzda her iş ilanında karşımıza çıkan ‘bilmem kaç yıl’ tecrübe olayını halletmek veya halletmeye yaklaşmak demek. Özgeçmişi dolu bir yeni mezun normal bir yeni mezundan elbette daha kolay iş bulacaktır. Yeni mezunlar için çoğu bölümde çok fazla iş olanağının olmadığını biliyoruz. Gerçekten sıkı bir rekabetin olduğu bu alanda yarışa bu yüzden 1-0 önde başlamak gerekiyor.
İş ortamını görüyor ve buna göre bir iş ahlakı geliştiriyorsunuz. Üniversite ortamına nasıl uyum sağladıysanız, iş ortamına da öyle uyum sağlamak gerekiyor. İş arkadaşlarınızla ve patronunuzla samimi ve resmi arasında bir tutum benimsemek gerçekten söylendiği kadar kolay değil. Yarı zamanlı bir işte bu konuda tecrübe kazanarak, üniversite sonrası tam zamanlı işinize psikolojik olarak önde başlamış olacaksınız.
İnanın ya da inanmayın, sıkı bir programı olan insan rahat bir programı olan birinden daha çok iş hallediyor. Arkadaşınız bir ödev ile cebelleşirken, siz bir yandan işteki projelerle uğraşıp bir yandan ödevinizi hızlıca bitirebilirsiniz. Elinde çok iş olan her zaman daha avantajlıdır. Araştırmacılar bir işte çalışan öğrencilerin, haftada en az 20 saat çalışmalarına rağmen, arkadaşlarından daha yüksek not aldıklarını ortaya koymuştur.
Sektörde bağlantılar kazanmış olacaksınız. Kendinizi tanıtıp sonra bu sözlerinize referans gösterebileceğiniz sektörde yer kaplayan insanlar olması, sizi rakiplerinizin arasında öne geçirecektir.