En ünlü müslüman bilim adamları, onlar yaptıkları deney ve buluşlarla dünya tarihine yön verdiler. Müslüman ülkeler günümüzde ilim ve bilim alanında pek de iç açıcı durumda değil. Müslüman ülkelerin kendi tarihlerine yeniden göz atmalı ve atalarının dünya tarihine bıraktığı mirasları koruyabilmeli.
Müslüman Bilim Adamları
Tarihe yön veren müslüman bilim adamları bunlardan sadece birkaç tanesi…

Abbas Vesim (1689-1761)
Verem Mikrobunu Robert Koch’dan yüz elli sene önce keşfeden ünlü Müslüman dok doktor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul’da hekimlik yapmıştır.

Akşemseddin (1389-1459)
Fatih Sultan Mehmet’in akıl hocası, Hacı Bayram Veli’nin öğrencisidir. Louis Pasteur’dan yaklaşık 400 yıl önce “Mikrop”u bulmuştur. ” Hastalıkların, insanlarda teker teker ortaya çıktığını düşünmek hatadır. Hastalık; insandan insan bulaşan, gözle görülemeyecek tohumlar vasıtası ile olur” sözünü eserleri ile desteklemiştir.

İbni Cessar (?-1009)
Tunuslu Müslüman doktor. Cüzzam Hastalığını ilk teşhis eden bilim adamıdır. Fakirler İçin Seyehat Kitabı’nda cüzzamın sebeplerini ve tedavi yöntemlerini anlatmıştır. Eserleri Yunanca, Latince ve İbranice’ye çevrilmiştir.

Ammar Bin Ali (950-1010)
İlk katarak ameliyatını yapan bilim adamıdır. Avrıpa’da Canamusali ismi ile anılmıştır. 18. Yüzyılın sonlarına kadar eserleri dünyanın önde gelen üniversitelerinde ders kitabı olarak okutulmuştur.

Ali Bin Abbas (932-994)
Kılcal damar sistemini ilk defa ortaya atan bilim adamıdır, ayrıca tarihin ilk kanser ameliyatını da yine o gerçekleştirmiştir. Eserlerinde; beynin nöroanatomisi, nörobiyolojisi, nöropsikolojisini tamamlamıştır.

Harezmi (780-850)
Asıl adı Ebu Abdullah Muhammed olan Harezmi; Müslüman Türk bilim adamıdır. Sıfır “0” sayısını ilk bulan ve onu matematiğe kazandıran kişidir. Matematik alanında ki üstün dehası ile yazılan kitapları, yüzyıllarca dünyanın en büyük üniversitelerinde ders olarak okutuldu.

Biruni (973-1051)
Dünyanın döndüğünü ilk keşfeden bilim adamıdır. Amerika’nın varlığını Kristof Kolomb’dan 500 sene öncesinden bildirmiştir.Yaşadığı yüzyılın en büyük matematik dehalarından biri olarak kabul edilir.

Gıyaseddin Cemşid (?-1429)
Ondalık kesirleri kullanan ilk bilim adamıdır. Gök cisimlerinin dünyaya uzaklığı, büyüklükleri ve boyutları hakkında eserler yazmıştır.

Fergani (IX. Yüzyıl)
Güneş yüzeyinde bulunan lekeleri ilk bulan bilim adamıdır. Batı dünyasında Alfarganus adıyla anılır. Güneşin kendine göre hareketi olduğunu ilk defa keşfeden bilim adamı yine O’dur.

Hezarfen Ahmet Çelebi
Kanatlarla ilk uçan bilim adamıdır. Havada uçan ilk Türk, planörcülüğün öncüsü olarak kabul edilir. İstanbul Boğazını uçarak geçmeyi başarmıştır.

Mürsiyeli İbrahim (VX. Yüzyıl)
İlk dünya haritasını çizen bilim adamıdır. Piri Reis’den 50 sene önce bugünkü Akdeniz haritasını 1461 yılında ceylan haritası üzerine çizmiştir. Çağdaş haritacılığın babası olarak kabul edilir.

Cabir Bin Hayyan (721-815)
Atomun parçalanabileceğini ilk defa bulan bilim adamı. Atom bombasının mucidi ve kimyanın babası olarak kabul edilir. İslam aleminde Sufi, Batıda Geber olarak bilinir.