En sağlıklı baharatlardan biri olan tarçın; eğer doğru oranda ve doğru besinlerle beraber tüketilirse son derece faydalıdır. Tarçın, ortaçağdan bu yana; ksürük, boğaz ağrısı ve arterit gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılmış ve bu yönüyle de birçok araştırmaya konu olmuştur.
Tarçın tatlıdan tuzluya her besine eşlik eden bir baharat. Özellikle sütlü tatlıların vazgeçilmezi olan tarçın, her besin gibi fazla tüketilmesi tavsiye edilmeyen bir baharat. Gelin, şimdi şifası ortaçağdan beri bilinen bu vazgeçilmez baharatın faydalarına ve zararlarına beraberce bakalım:
Tarçının Faydaları:
- Tarçın, kan şekerinin düzenlenmesi için son derece faydalı bir baharattır. Çünkü tarçın; düzenli ve doğru besinlerle tüketilirse kan şekerinin kontrol altına alınmasını sağlar.
- Şişkinlik şikayetlerini azaltır, sindirimi kolaylaştırır.
- Tarçın, insan vücudu üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla tarçın tüketimi, bünyenizin rahatlamasını sağlar.
- Tarçın, antioksidan etkiye sahiptir. Düzenli olarak tüketilen tarçın, enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma sağlar.
- Tarçın içerisinde enfeksiyon oluşmasını engellemede ve tedavisinde kullanılan madde; biyoaktif bol miktarda bulunmaktadır. Dolayısıyla tarçın tüketimi, enfeksiyon tedavisinde de son derece faydalıdır.
- Bilindiği üzere Tau proteininin üretiminin artması; Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara sebep olur. Tarçın, Tau proteinin üretilmesini engeller ve bünyenizi bu hastalıklara karşı korur.
- Cildi güzelleştirir, cilde parlaklık verir.
- Tarçın, kan şekerini düzenler ve bu sayede zayıflama diyetlerinin vazgeçilmezi olmayı da başarmıştır. Çünkü tarçın, diyette aniden gelen tatlı isteğine karşı bir çok sağlıklı tarife eşlik eder ve bu sayede tatlı isteğinin de giderilmesini sağlar.
- Mantar enfeksiyonuna karşı koruma sağlar, mantar enfeksiyonu tedavisinde kullanılır.
- Kemik gelişimine katkı sağlar, kemikleri güçlendirir.
Tarzının Zararları
Her zaman söylediğimiz gibi; her besinin fazla tüketilmesi ile ortaya bazı zararlar çıkabilir. Dolayısıyla tarçın için de bu durum aynen geçerlidir. Gelin, şimdi bu zararlara da bir göz atalım:
- Tarçın, eğer aşırı tüketilirse karaciğere zarar verebilir ve karaciğer yetmezliğine sebep olabilir.
- Tarçın tozu yutmak, boğulmalara sebep olması dolayısıyla tehlikeli olabilir. Tarçın tüketimi sırasında dikkatli olunmalıdır.
- Tarçın, fazla tüketilirse hızlı kalp atışına sebep olabilir.
- Tarçın, cilde doğrudan uygulanmamalıdır. Çünkü tarçın, cilde doğrudan uygulanırsa ciltte yanmalara sebep olabilir.
- Tarçın, rahim kasılmalarına sebep olmaktadır. Hamile kadınlar tarafından tüketilmemesi gereken tarçın, genel olarak da aşırı tüketilmemelidir.