Gece gördüğümüz her yıldız, galaksimiz Samanyolu’nun bir parçası. Bu büyülü evimiz hakkında biraz bilgi edinmenin vakti gelmedi mi?

Bilim insanlarına göre Samanyolu, evrendeki tüm gezegenlerden daha yaşlıdır. 13.6 milyon yıl önce oluşmuş olan Samanyolu, 13.7 milyon yıl yaşında olduğu düşünülen evren kadar yaşlı neredeyse.
Yunan Mitolojisi’ne göre Zeus, ölümlü bir kadından olma oğlunu Hera uyurken onun göğsüne koyar. Bebek süt emmeye başlayınca Hera’nın canı yanar ve bebeği bir kenara iter. Bebeğin ağzından dökülen süt, Samanyolu’nu oluşturur. Bu efsane yüzünden Samanyolu’nun İngilizce adı Milky Way yani Süt Yolu’dur.

Samanyolu’nun gördüğünüz hiçbir fotoğrafı gerçek değil. Dışarıdan Samanyolu’nun nasıl görüldüğünü bilmiyoruz, çünkü zaten galaksinin içindeyiz. Gördüğümüz fotoğraflar ya başka bir galaksiden alınmış fotoğraflar, ya da sanatçıların yorumları.
Samanyolu bugünkü kocaman haline gelebilmek için, zaman içinde başka gezegenleri tüketmiştir.

Samanyolu’nda kaç yıldız olduğu bilinmiyor. Bilim adamları sadece en parlak yıldızları görebildikleri için, tam olarak saymak şu an için imkânsız. Biz geceleri galaksinin milyonlarca yıldızının sadece %0.0000025 kadarını görebiliyoruz.
Samanyolu’nun yıldızlardan oluştuğunu ortaya atan ilk kişi Demokritos’dur.

Samanyolu’nun merkezinde güçlü bir çekime neden olan bir karadeliğin yer aldığı düşünülüyor. Bu Samanyolu’nun 4 milyon Güneş kadar ağır olduğuna inanılıyor.
Samanyolu bundan dört milyon yıl sonra en yakın komşusu Andromeda ile çarpışacak. Saatte dört yüz bin kilometre küsur hızla birbirlerine yaklaşan bu iki galaksi çarpıştığında, sandığımız gibi her şey yok olmayacak. Muhtemelen Dünya yaşamaya devam edecek, belki birkaç yıldız ölecek ve o kadar. Yok olma yerine bu iki komşu, bir mega galaksi olarak hayatlarına devam edecek.