Hiç kuşkusuz uçak yolculuklarının en zor kısmı iniş anlarıdır. Güvenli olduğundan emin olduğumuz bir yolculuk yapıyor dahi olsak uçak inişe geçtiğinde içimizi bir endişe sarar. Hava yolculuğu dünyanın en güvenilir yolculuk etme şekillerinden biri de olsa bazı havaalanları bu bilgiyi sorgulamamıza neden olacak şekilde inşa edilmiş durumda. Dünyanın dört bir yanında gerek lokasyonları gerek pist uzunlukları gerekse altyapıları sebebiyle dikkat çekmiş pek çok havalimanı bulunuyor.
İşte 7’den 70’e herkesi korkutmayı başaran dünyanın en sıra dışı pistlerine sahip havalimanları…
Lukla Havaalanı / Nepal
Nepal’deki Lukla Havaalanı, Everest Dağı’nı ziyaret etmek isteyenlerin uçtuğu bir havalimanı. Dağların arasından iniş yapılan ve ucu bir uçuruma bakan çok kısa bir iniş pistine sahip Lukla, dünyanın en tehlikeli havalimanlarından biri olarak gösteriliyor.
Prenses Juliana Havaalanı / Saint Maarten
Karayipler’deki Saint Maarten Adası’nın Hollanda’ya ait bölümünde yer alan havalimanı ünlü Maho Plajı’na çok yakın bir konumda bulunuyor. Öyle ki uçaklar iniş-kalkış anlarında plajda güneşlenen insanların birkaç metre üzerinden geçiyor. Havalimanı, sırf bu yüzden sosyal medyada oldukça popüler.
Toncontín Havaalanı / Honduras
Sadece 2,163 m uzunluğuyla dünyanın en kısa pistlerinden birine sahip olan havalimanı Honduras’ın başkenti Tegucigalpa’da yer alıyor. History Channel tarafından dünyanın en tehlikeli 2. Havalimanı seçilen Toncontín’de iniş veya kalkış yapmak için tek bir yol bulunuyor ve bu da beraberinde ciddi riskler getiriyor.
Cebelitarık Havaalanı / Cebelitarık
Pek çok havalimanına oranla kısa bir piste sahip olan Cebelitarık Havaalanı’nın her iki tarafı de denizle çevrili. Havalimanının pisti denizle bittiği için pilotlar iniş yapar yapmaz frenlere asılmak zorunda kalıyor. Havalimanının ortasından bir yolun geçiyor olması ise burayı daha da sıra dışı kılıyor. Söz konusu yol uçakların iniş veya kalkış yapacağı anlarda trafiğe kapatılıyor, ardından tekrar açılıyor.
Courchevel Havaalanı / Fransa
Fransız Alpleri’nde konuşlanan Courchevel Havaalanı, dünyanın en yüksek noktada yer alan ve aynı zamanda en kısa pistine sahip olan havalimanı olma özelliği taşıyor. Bu havalimanına iniş yapabilmek için pilotların özel bir sertifikaya sahip olması gerekiyor.
Madeira (Funchal) Havaalanı / Portekiz
Portekiz’e ait Madeira Adası’nda yer alan Madeira (Funchal) Havaalanı, bir zamanlar dünyanın en kısa iniş pistlerinden birine sahipti. Ancak 1977 yılında yaşanan ve 131 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan uçak kazasından sonra pistin uzatılmasına karar verildi.
Juancho E. Yrausquin Havaalanı / Saba Adası
Hollanda’ya ait Saba Adası’nda yer alan Juancho E. Yrausquin Havaalanı, 487 metreyle dünyanın en kısa pistine sahip. Pistin başlangıç ve bitiş noktasında kayalıkların yer alması buraya iniş yapan pilotları oldukça zorluyor. Havalimanı artık sadece zor durumlarda iniş yapmak için kullanılıyor.
Paro Havaalanı / Butan
Butan’ın Paro şehrinde yer alan Paro Havaalanı’na dünyada sadece 17 pilotun iniş yapmasına izin veriliyor. Etrafı dağlarla çevrili olan havalimanında uçaklara sadece gündüz saatlerinde iniş ve kalkış izni veriliyor.
Svalbard Havaalanı / Norveç
Arktik Okyanusu’nda Norveç’e bağlı takımadalar Svalbard’da yer alan Svalbard Havaalanı’nın pisti tamamen buzdan oluşuyor. Pistin altında yer alan menfezlerden ise dağdan gelen suların akması sağlanıyor. Uçakların sadece gündüz saatlerinde iniş veya kalkış yapılmasına izin verilen pistte kış ayları neredeyse karanlık içinde geçtiği için kullanım dışı kalıyor. Pistin yaz aylarında erimemesi için özel bir soğutma sistemi bulunuyor.
Barra Havaalanı / İskoçya
İskoçya’ya bağlı Outer Hebrides takımadalarında yer alan Barra Havaalanı, dünyada bir plajı iniş pisti olarak kullanan tek havalimanı olma özelliği taşıyor. Tamamen kumdan oluşan pistin kullanımı ise gelgitlere göre düzenleniyor. Günde bir kez gerçekleşen gelgit sırasında pist kullanım dışı bırakılıyor.
McMurdo Üssü / Antartika
Antartika’daki Ross Adası’nda yer alan McMurdo Üssü diğer bir adıyla Ice Runway’in pisti 10 cm kalınlığında bir buzdan oluşuyor. Kıtanın tek havalimanı olma özelliği taşıyan bu havaalanında uçaklar buz piste iniş yapıyor ve pilotlar buzun çatlama veya kırılma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Pilotlar, kış aylarında 7/24 karanlıkta kalan piste gece görüş gözlükleriyle iniş yapmak zorunda kalıyor.