Pareto İlkesi, İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto tarafından bulunmuştur. Pareto, dünyadaki toplam servetin %80’inin insanların %20’si arasında bölüştürüldüğünü fark ettiğinde bu ilkeyi ortaya atmıştır. Ancak bu ilke, sadece bu alanda geçerli değil. Ticaret, yazılım, eğitim ve günlük hayat gibi birçok yere uygulanabilecek bu ilkenin ne olduğuna gelin bir bakalım.

‘Asgari Çaba İlkesi’, ‘80\20 İlkesi’ ve ‘Dengesizlik İlkesi’ adlarıyla da bilinen bu ilkeye göre, sonuçların %80’i sarf ettiğimiz %20’lik bir efor sayesinde oluşur. Üniversite açısından düşünüp örnek vermek gerekirse; notların %80’ini dersin %20’lik içeriğinden kazanırız. Buna göre bizim o %20’yi bilip iyi işlememiz gerekir ki %80 oranında başarılı olabilelim.

Bu ilkeyi farklı alanlara uygularsak;
- Eşyalarınızın sadece %20’si size %80 verimlilik sağlar.
- Mağaza gelirinin %80’i, müşterilerin %20’si tarafından sağlanır.
- Zamanın %80’inde kıyafetlerimizin sadece %20’sini giyeriz.
- Sistemin %80’i, %20’lik yazılım hatasından kaynaklanır.
Bunun gibi birçok örnek verebiliriz. Bazı insanlar tüm hayatlarını bu orana göre yaşıyorlar. Yaşadıkları olaylarda işin %20’sini bulduklarında, %80’lik amaçlarına da ulaşmış oluyorlar. Hayatı kolaylaştıran bu ilkeyi siz de hayatınıza uygulayabilirsiniz.
Öğrenci iseniz, dersin hangi %20’lik kısmının size %80’lik başarıyı getireceğini bulursanız az efor sarf ederek çok başarılı olabilirsiniz. Bir dükkanınız varsa ya da ticaret ile uğraşıyorsanız; gelirin %80’ini sağlayan %20’lik müşteri profilini bulmaya çalışın. Çok çaba sarf etmek yerine olayları tartarak zamanınızı ve enerjinizi zekice harcayın.