Pankek (pancake), tarihçesine bakacak olursak en köklü geçmişe sahip unlu mamüllerden biridir. Arkeolojik izler antik çağlarda da pankeke benzeyen yiyeceklerin tüketildiğini göstermektedir. Ancak pankek hangi ulusa ait diye bakacak olursak cevabı bulmakta zorlanırız. Çünkü hemen hemen her ulusun kendine has pankek yapma şekli var. Mesela İngilizler pankeki mayasız yaparlar, Amerikalılar ise hamurun içine bolca kabartma tozu koyup puf puf bir kıvamda tüketirler. Bizim vereceğimiz pankek tarifi ise mayasız ve kabartma tozunun olduğu, lezzetli bir tarif olacak.
Pankek, kahvaltılarda ve öğle yemeklerinde hem kolaylığıyla hemde lezzetiyle baş tacını hak ediyor.
Pankek Malzemeleri
- 1 yumurta
- 1,5 su bardağı un
- 1 su bardağı süt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
- 2 yemek kaşığı şeker veya pudra şekeri
Pankek Hazırlanışı
Derin bir kaseye yumurtayı ve şekeri koyup, güzelce çırpıyoruz. Ardından sütü ekliyoruz ve biraz daha çırpıyoruz. Azar azar un ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Unu azar azar ekliyoruz çünkü rahat rahat çırpalım ve topaklanma olmasın. Pankek hamurunun pürüzsüz olması gerekiyor. Unu ekledikten sonra pankeklerimizin güzelce kabarması için kabartma tozu ve vanilin ekliyoruz. Onları da çırpıyoruz. Pankek hamuru sıvı bir kıvama sahip olmalıdır.
Teflon tavamızı alıyoruz ve yağlıyoruz. Fazla olan yağı peçete yardımıyla topluyoruz. Bu nokta önemlidir. Eğer peçeteyle yağın fazlalığını almazsanız tavaya döktüğünüz ilk pankek tüm yağı çekecek ve yağdan yenmeyecek hale gelecektir. Tavayı ocakta iyice ısıttıktan sonra hamurdan bir kaşık alıp tavaya döküyoruz. Ancak bu hamuru tavada öyle sağa sola yatırıp yaymıyoruz. Pankekin küçük, yuvarlak ve kabarık olanı makbuldür. Pankek tavada yavaş yavaş şişmeye başlayacaktır, spatula yardımıyla altına bakın eğer kızardıysa tersini çevirebilirsiniz.
Pankekin üstüne sürebileceğiniz lezzetler
Pankek üstüne çikolata sosu veya krem çikolata, reçel, bal, taze meyve, marmelat, krem peynir veya labne sürerek tüketebilirsiniz.
Pankekin yapmanın püf noktaları
- Hamuru pürüzsüz kıvamda olmalıdır ve iyi çırpılmalıdır.
- Fazla yağ koyulmamalı ve yağı çekmemelidir.
- Ocakta fazla tutarsanız sertleşecek ve kurabiye gibi bir kıvama gelecektir.