Öfke kontrolü, kişinin öfke duygusunu çevresine ve kendisine zarar vermeden, bu duyguyu saldırgan bir tavra dönüştürmeden bu duyguyu doğru ifade etme becerisi kazanmasıdır.
Acizlik, yetersizlik, korku, endişe, yalnızlık, anlaşılmamak, kıskançlık öfkeyi arttıran duygulardır ve bu duygular paylaştıkça, doğru ifade etmeyi öğrendikçe ve kişi doğru anlaşıldığını hissettiğinde azalır.
Her insanın yaşadığı doğal ve geçici bir duygu olan öfkeyi kontrol etmenin amacı onu tamamen yok etmek değil aktarımında çevreye ve kendinize zarar vermenizin önlenmesidir. Önce bunu ayırt ederek işe başlamalısınız.
Öfkenizi kontrol edemediğinizde haklıyken haksız konuma düştüğünüze defalarca şahit olmuşsunuzdur ve bu durum çoğu zaman geri dönülmesi imkansız, pişmanlık yaşayacağınız olaylara sürüklemiştir sizi çoğu zaman.
Öfkeyi sağlıklı ve sakin bir şekilde dile getirebilmek için önce kendinizi yeterince iyi tanıyor ve isteklerini iyi biliyor olmanız gerekiyor. Önce kendinize bu soruyu sorun. Gerçekten kendinizi yeterince iyi tanıyıp iyi ifade edebiliyor musunuz?
Öfkenizin hangi düşünceyle arttığını ve azaldığını bir gözden geçirin. Olumsuzlukları ifade eden ‘her zaman’ ya da ‘hiçbir zaman’ sözcüklerini düşüncelerinizde fark etmeye çalışın. Öfkeli insanlar genellikle düşünmeden yargılama ve bu yargılar yönünde davranmaya meyillidir.
Öfkeli olduğunuzda önce yavaşlayın ve aklınıza gelen ilk şeyleri söylemeden önce düşünün, karşınızdaki insanı dinlemeye ve anlamaya çalışın ve daha sonra söyleyeceklerinizi daha sakin söylemeye çalışın. Çünkü bazen olaylar sizin gördüklerinizden çok farklı olabilir.
Unutulmamalıdır ki öfke duygusu yok edilemez sadece kontrol altına alınabilir. Bu yüzden kendinize sık sık ‘sakin ol’ ‘gevşe’ gibi telkinlerde bulunun ve o ortamdan kısa bir süre uzaklaşın.
Bakış açınızı değiştirdiğinizde inanın öfke duygusu daha taşınabilir bir hal alabilir.