Korku, üzüntü, umutsuzluk, anksiyete ve daha pek çok duygu hayatımızı olumsuz etkiliyor. Bu duygularla nasıl baş edeceğinizi merak ediyorsanız R.A.I.N metodu tam size göre.
Korkunun yaşam kalitesini etkilediğine dair yapılan bir çalışmada fareler bir kafese konuyor ve özgürce oyun oynamalarına izin veriliyor. Bir süre sonra kafese bir kedi tüyü koyuluyor ve bu andan itibaren fareler oyun oynamayı bırakıyor ve bir daha hiç özgürce oyun oynayamıyorlar.
Korkularımızın bizi ele geçirmesi demek özgürlüğümüzün bitişi demek bu korkularla yüzleşip korkusuzca yaşamaya ne dersiniz. O zaman gelin bu R.A.I.N metoduna beraber bakalım.
R: (Recognize) Olup Bitenin Farkında Olun
Suçlama, öfkelenme, kaygı, panik gibi duyguları dönüştürerek, önyargısız bir şekilde içinizde hissedin ve sizdeki etkilerini gözlemleyin. Duyguya bir isim verin: Kaygılıyım, sinirliyim, korkuyorum, gibi. Daha sonra bu duyguyu vücudunuzun neresinde hissettiğinizi bir düşünün.
A: (Allow) Olup Bitene İzin Verin
Vücudunuzda bu duyguyu nerede hissediyorsanız elinizi o bölgeye koyun. Derin nefesler alıp verin. Bu duygunun artması sizi tedirgin edebilir ama kendinize dürüst olun ve asla korkmayın çünkü bu duyguyla tanışma, iletişim kurma aşaması. Erteleyerek, üstünü kapatarak, yok sayarak korkularınızın üstesinden gelemezsiniz. Onlarla barışmayı deneyin.
I: (Investigate) İçeride Olup Biteni Analiz Edin
Bu aşamada sizin neye ihtiyacınız olduğunu ya da bu duygunun hangi eksiklikten kaynaklanıyor olduğunu bir düşünün. Duygunun size asıl anlatmaya çalıştığı ne? Ne yaparsanız bu duyguyla baş edebilirsiniz bir analiz etmeyi deneyin.
N: (Non-identification) Duygu ve Düşüncelerinizle Kimliklenmeyi Bırakın
Etrafımızda sık sık duyuyoruz: ‘Ben sinirli bir insanım’, ‘Kaygılı bir adamım’ duygular ve düşünceler sizin sadece deneyimleriniz sizi var eden yegane şeyler değil önce bunu ayırt etmeliyiz.