Uzay boşluğunda yer alan Samanyolu Galaksisi’nin gözbebeği Dünya’mızın komşusu olan Mars, kızıl gezegen olarak bilinir. Samanyolu Galaksisi’nde Dünya’dan sonra yer alan Mars, boyut özellikleri ile Dünya’ya benzese de aslında oldukça farklıdır. En önemli fark ise, Dünya’mızdaki yaşamın olmasına imkan tanıyan özelliklerin bulunması ama Mars’ta bu özelliklerin bulunmamasından dolayı yaşanabilir bir gezegen olmayışıdır.
Mars Neden Kızıl Bir Renkte Görünür?
Mars ile ilgili yapılan incelemeler göstermiştir ki, Mars kızıl bir gezegen görünümündedir. Mars’ın bu denli kızıl görünmesinin en önemli sebebi, toprağa kırmızı bir renk veren demir oksitin fazlasıyla bulunmasıdır. Demir oksit o denli fazladır ki, uzaydan yapılan incelemelerde dahi gezegenin rengini kiremit kırmızı gibi bir kızıllığa bürümüştür. Bizim gezegenimizde de demir oksit bulunur ancak diğer bileşenler ile oransal açıdan uyumlu olmasından kaynaklı olarak yer küre oldukça güzel ve verimli topraklara sahiptir.
Mars’ta Atmosfer Bulunmaz Mı?
Şu ana kadarki bilimsel imkanlarımız ile yapılan çalışmalarda, Dünya’dan başka bir gezegende yaşam olduğu kanıtlanamamıştır. Dünya’yı bu kadar mükemmel kılan ise, gezegenimizin kütle çekiminin güçlü olmasından dolayı atmosferi kendi çevresinde belli bir düzeyde muntazam şekilde tutabilmesidir. Çünkü bir gezegende yaşam belirtisi sağlayabilecek en önemli faktörlerden birisi de atmosferdir. Atmosfer gezegeni dış etkilerden korur. Canlının yaşayabilmesi için nefes alabileceği ve uzay boşluğundan ayrılabileceği bir sınır oluşturur. Ancak, Dünya’da var olan atmosfer koşulları maalesef ki Mars’ta bulunmaz. Şu ana kadar Mars’a gönderilen uzay araçlarının verdiği bilgilere göre, daha önceleri Mars’ta atmosfer ve hatta su bulunduğuna dair ibareler göstermiştir. Ancak Mars’ın kütle çekimi Dünya’ya nazaran oldukça düşüktür ve zaman içerisinde manyetik alan oluşturamadığından atmosferi çerçevesinde tutamamıştır. Bu nedenle de atmosfer uzay boşluğuna dağılmış ve şu an incecik, uygun yaşam koşullarını sağlayabilecek durumda olmayan bir atmosfer kalmıştır. Mars’a pek çok uzay aracı gönderilmesine karşın, bunların pek başarılı olamamasının sebeplerinden birisi de, uzay aracının Mars’ın çekim alanına girdiğinde daha uygun hızla yeryüzüne inebilecek bir atmosfer yapısının olmaması gösterilebilir.