5 TL, 10 TL, 20 TL, 50 TL, 100 TL ve 200 TL’lik 6 adet banknotumuzun ön tarafında Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafı bulunurken hepsinin arka tarafında farklı bir Türk büyüğümüzün fotoğrafı mevcut. Gelin bu banknotların arkasındaki büyüklerimiz kimlermiş birlikte bakalım.
5 TL: Aydın Sayılı
1913 doğumlu olan Aydın Sayılı lisedeki üstün başarılarından dolayı dönemin Milli Eğitim Bakanı’nın desteğini alarak yurt dışı sınavlarında dereceye girdi ve Harvard Üniversite’sinde Bilim Tarihi okudu. Doktorasını da burda alan Sayılı Bilim Tarihi konusunda doktora olan ilk kişi.
10 TL: Cahit Arf
TÜBİTAK’ın ilk bilim kurulu başkanı olan Cahit Arf Göttingen Üniversitesi ‘nde doktora yaptı. Alman matematikçi Helmut Hesse ile beraber çalışan Arf, Arf Sabiti, Arf Halkaları ve Arf Kapanışları gibi terimlerin isim babasıdır.
20 TL: Mimar Kemaleddin
Hendese-i Mülkiye Mektebi yani şimdiki adıyla İstanbul Teknik Üniversitesinden mezun olan Ahmed Kemaleddin Gazi Eğitim Fakültesi, TCDD Genel Müdürlük Binası, Edirne Garı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi, Hababam Sınıfı’nın çekildiği Çamlıca Kız Lisesi, Ankara Evkaf Apartmanı, Bebek Camii, Birinci, İkinci, Üçüncü, Dördüncü Vakıf Han Binaları gibi birçok eserin mimarı olan Mimar Kemaleddin 1. Milli Mimarlık akımının en önemli temsilcisidir.
50 TL: Fatma Aliye Hanım
İlk Türk kadın romancı Fatma Aliye Topuz Ahmet Mithat Efendi ile beraber Hayal ve Hakikat romanını yazmıştır. Aynı zamanda Muhadarat, Hayal ve Hakikat, Ref’et, Udi, Enin romanlarının da yazarıdır.
100 TL: Itri
Bir Türk bestekar olan Buhurizade Mustafa çiçekçilik-meyvecilikle uğraştığı için Itrî lakabını almıştır. Itrî’nin Eserlerin tümü büyük formlarda. Küçük formda (şarkı, türkü, köçekçe v.s.) hiçbir eseri günümüze kadar gelememiştir.
200 TL: Yunus Emre
Hakkında çok az şey bilinen, hayatını ‘Erenler’ makamına ulaşmak için adayan Yunus Emre Türk tasavvuf şiirinin en önemli temsilcisidir.