Çizgi romanlarla ilgileniyorsanız ya da bir sinemakolik iseniz İskandinav mitlerine aşinasınızdır. Şov dünyası her ne kadar sadece Thor, Odin, Loki gibi figürleri kullansa da İskandinav mitolojisi öğrenmek için çok fazla zaman harcamamız gereken zengin bir alan. Kuzey Avrupalılar Hristiyan olmadan çok önceleri gelişmiş bir yerli kültürleri vardı. Bugün bizim İskandinav Mitolojisi olarak bildiğimiz şey aslında İskandinavlara ait ilk başta sözlü gelenekle sonra yüzyıllar içinde yazıya çevrilerek bugüne gelebilmiş bir dizi dini hikayedir.
Bu hikayelerin, masalların çoğu Thor, Odin ve Loki gibi ilginç ve karmaşık kişiliklere sahip tanrılar etrafında döner. İlginç olan şey İskandinavların dinlerine Hristiyanlık, İslam, Budizm, Yahudilik vb. bir isim vermemiş olmaları ve tarih içinde bunu hep gelenek olarak sürdürmeleridir. Sizi İskandinavların zengin mitolojisi ve geleneksel dinleri hakkında bilgilendirmek için bu dünya hakkında 7 ilgi çekici gerçeği bu listede topladık. İyi okumalar!
İskandinav mitolojisi çoğunlukla Orta çağda İskandinavlar tarafından konuşulan ve modern İskandinav dillerinin atası olan Eski Norsça’nın lehçelerinden oluşmuştur. Eski Norsça yazılmış bu metinlerin çoğunluğu İzlanda’da ortaya çıkmıştır.
Bu metinlerden biri olan Prose Edda (Genç Edda), 13. Yüzyılda Snorri Sturluson tarafından yazılmıştır. Bu metinlere başka bir örnek de aynı dönemde yazılmış ama yazarları belli olmayan Poetic Edda (Şiirsel Edda) adı altında 31 şiirden oluşan bir koleksiyondur.
Zaman birimlerini ve kozmolojinin unsurlarını Tanrılar ve varlıklar temsil eder.
İskandinavlar evreni üçlü bir yapı olarak tasvir edilmiştir. Mitolojiye göre, dünya aralarında boşluk olan üçlü bir tabakaya benzer. Bu tabakalar Yggdrasil denilen kocaman bir ağaç tarafından bir arada tutulurlar.
Yggdrasil tarafından bir arada tutulan dokuz dünya vardır: Asgard (savaşçı tanrılar diyarı), Vanaheim (doğayla ilgilenen tanrılar diyarı), Alfheim (ışık elflerinin diyarı), Midgard (Orta Dünya, ölümlüler diyarı), Jatunheim ( Devler diyarı), Nidavellir (cüceler diyarı), Svartalfheim ( Karanlık Elflerin diyarı), Hel (ölüler diyarı), Niflheim ( bir diğer ölüler diyarı).
İskandinav mitolojisinde Odin, Yunan mitolojisindeki Zeus’a eşittir. Odin, diğer tüm tanrıların atasıdır. Tek bir gözü vardır çünkü diğer gözünü sonsuz bilgiye sahip olabilmek için feda etmiştir.
Frigg, İskandinav mitolojisindeki en meşhur tanrıçadır. Odin’in eşi olan Frigg, evliliği ve anneliği temsil eder. Frigg’in yaşayan herkesin kaderini bildiğine inanılır. Ancak kimseye kaderini anlatmamıştır.