İntihar etmiş yazarlar kimlerdir? Onların eserleri ölümsüzlükleri oldu… Büyülü bir dünya olan edebiyat dünyasının, kara bulutlar ardındaki bir adasına gidiyoruz şimdi.
İntihar Etmiş Yazarlar
Edebiyat dünyasının, varlık sancılarına dayanamayıp var olmamayı seçen kalemlerine bakacağız.
Sylvia Plath (1932-1963)
11 yaşından beri kelimeleri kendine kalkan olarak kullanan kadın yazar; babasının ölümüne, eşinin kendisini aldatışına ve yaşadığı depresyona kelimeler ile dayanmaya çalışmıştır. Gerçeklikten sürekli kaçan Plath, hayatının aşkı sandığı Ted Hughes ile evlendikten sonra yaratıcılığını yavaş yavaş kaybetmiş, vaktinin hepsini mezara benzettiği evinde geçiren bir ev hanımı olmuştur. Eşi işe kendisini birçok kadının yanı sıra başka bir şair olan komşuları evli Assia Wevill ile aldatmıştır. Sylvia,n sonunda kelimelerin bile kendisini koruyamadığı bir seviyeye gelince, 11 Şubat’ta fırının gazını açıp kafasını içeri sokarak intihar etmiştir.
Hunter S Thompson (1937-2005)
Çok bilindik bir gazeteci ve yazar olan Hunter S. Thompson, uyuşturucu ve alkol bağımlısıydı. Son köşe yazısında intihar edeceğini haber veren ve ‘ Rahatlayın, acıtmayacak’ diyen gazeteci, ağzına bir silah dayayarak hayatına son vermiştir.
Gerard de Nerval (1808-1855)
Romantizmin en güçlü temsilcisi olan şair ve yazarın hayatı bunalımlarla geçmiştir. Sinir hastası olan Nerval, tiyatro oyuncusu Jenny Colon’a âşık olmuştur. Ancak Jenny başka bir adamla evlenerip, kısa bir süre sonra vefat etmiştir. Şair, bundan sonra ciddi bir bunalıma girer. Sonunda da 26 Haziran’da, kendisini yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan sokak lambalarından birine asar.
Virginia Woolf (1882-1941)
Yazar ve eleştirmen Woolf, hayatı boyunca güvensizlik ve sinir hastalıkları ile savaşmıştır. Erken yaşta kaybettiği yakınları, üvey abilerinin tacizleri ve baskıları onu duygusal olarak çok yıpratmıştır. Kitaplarını basabilmesi için yayınevi kuran sevgi dolu bir eşi olmasına rağmen, yaşadığı bunalıma dayanamayarak ceplerini taşlarla doldurup kendini yakındaki nehrin sularına bırakmıştır. Yeteneğini kaybetme korkusunun kendisini bu bunalıma sürükleyen sebeplerden biri olduğu biliniyor.
Arthur Koestler (1905-1983)
Macaristan doğumlu yazar, tanınmış anti-komünistlerden biridir. Aktif olarak siyasete dahil olmuştur. İntihar ederken sakin ve mantıklı davranan sayılı kişiden biridir. Kanser olduğunu öğrendikten sonra intihar etmeye karar verdiği düşünülüyor. Eşiyle birlikte intihar ederken, geride yardım edilmeyecek bir durumda olduğunu bilerek yüksek dozda uyku hapı ve alkol alarak hayatını sonlandırdığını yazdığı bir not bırakmıştır.
Ernest Hemingway (1899-1961)
Ağzına dayadığı av tüfeği ile intihar eden Hemingway, çok ünlü bir yazardı. Hala da öyle kabul ediliyor. Onu intihara neyin sürüklediği hala tartışma konusu. Kafasında nelerle uğraşıyordu da kendi hayatını almaya karar verdi? Okuyucularının hala tartıştığı bir konu bu.
Yukio Mishima (1925-1970)
En iyi Japon romancılarından biri olan Mishima, hayatı boyunca Japonya’nın modernleşmesine karşı çıkmış ve geleneksel samuray değerlerini savunmuştur. İntiharını bir yıl boyunca planlayan Yukio Mishima, ‘seppuku’ adlı intihar biçimi ile intihar etmiştir. Seppuku, hara-kiri olarak da bilinir. Bu Japon geleneksel samuray intihar yönteminde kişi, beyazlar içinde giyinir ve son kez en sevdiği yemeği yer. Bir şahit eşliğinde diz çökerek, hazır olduğunda özel bir bıçakla karnını deşerek iç organlarını dışarı çıkarır. Cesaretini ispatladıktan sonra şahit tarafından acısına son vermek için başı kesilir.
Nilgün Marmara (1958-1987)
Türk şair, İngiliz Dili ve Edebiyatı okuduğu Boğaziçi Üniversitesi’nde bitirme tezini yazının başında bahsettiğimiz Sylvia Plath hakkında yazmıştır. 29 yaşındayken evinin balkonundan atlayarak intihar eden Marmara, intiharın ‘bulaşıcılığı’ hakkında bazı sorulara neden olmuştur.