Krallıkla ve monarşi işe yönetilen ülkeler.. On sekizinci yüzyılın sonlarından önce, ülkelerin çoğu kraliyet aileleri tarafından yönetiliyordu, ancak parlamenter demokrasilerin kurulmasından sonra, monarşik kural azaldı. Günümüzde bazı ülkelerde hala anayasal monarşi veya mutlak monarşi bulunuyor.
Krallıkla Yönetilen Ülkeler
Anayasal bir monarşide, hükümdarın gücü parlamento tarafından düzenlenir, oysa mutlak monarşi hakkında konuştuğumuzda, kralın tam ve mutlak yönetimi vardır. İşte hala hükümdarlar tarafından yönetilen 10 ülkenin listesi.
Kraliçe Elizabeth, İngiltere
II. Kraliçe Elizabeth’i kim tanımıyor? Neredeyse herkes onu tanıyor. İngiltere’de anayasal monarşi var. Kraliçe 1952’de taçlandırıldı ve İngiltere’nin en uzun süre hizmet veren hükümdarı. 21 Nisan 1926’da doğdu; İngiltere’deki birçok denizaşırı koloninin bağımsızlığı gibi İngiltere’deki birçok gelişmeyi denetleyen kraliçedir. Kraliçe Elizabeth döneminde İngiltere’nin Avrupa Birliği’ne girişi ve çıkışı gerçekleşti.
Kral Norodom Sihamoni, Kamboçya
Kamboçya da monarşik bir kurala sahiptir. Kral Norodom Sihanouk’un ardından, Kral Norodom Sihamoni Ekim 2004’te kral oldu. Avrupa’da bir kültürel elçi olarak yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Aynı zamanda klasik bir dans hocasıydı. Bu uzmanlık dalında mezun oldu.
Felipe, İspanya
Felipe, Haziran 2014’te babası Kral Juan Carlos istifa ettikten sonra kral oldu. Felipe çok yönlü bir insan ve kral olmadan önce bile popüler bir şahsiyetti. Kral, 1992 Olimpiyat Oyunları’nda Barselona’da yelken yarışında bulundu. Ayrıca ülkesini yurtdışında da temsil etti. İspanya halkı ondan hoşlanıyor. Felipe ayrıca ülkenin anayasasının koruyucusudur ve İspanyol seçmenler onu mükemmel potansiyeli olan aktif bir kişi olarak görüyorlar.
Kral Willem-Alexander, Hollanda
Bir asırdan fazla bir süredir, kraliçeler Hollanda’yı yönetmek için kullanılır. 1967’de doğdu. 2013’te annenin serbest bırakılmasından sonra tahtını yükselten Hollanda’nın kralıydı. Hollanda ulusal bayramı, 2013’te iktidara geldikten sonra Kraliçe’nin gününden Kralın gününe değiştirildi. Ağustos 1985 – Ocak 1987 arasında Kraliyet Hollanda Donanması’nda hizmet vermiştir. Yönetim becerileri tamamen semboliktir. Kral Willem, Avrupa’nın en genç hükümdarıdır.
Akihito, Japonya
23 Aralık 1933’te doğan Akihito, Japonya’nın şu anki imparatorudur. Japonya anayasası Akihito’nun “devletin sembolü ve halkın birliği” olduğunu söylüyor. Resmi olarak Başbakanı atadı, ancak hükümette nominal bir rol oynamıyor. İşlevleri sadece törensel. Her ne kadar Akihito, Japon halkı arasında hala geniş bir popülariteye sahip olsa ve Japonya’nın yerel halkı tarafından seviliyor olsa da, Japon hükümeti son zamanlarda Akihito’nun Nisan 2019’da artan yaş ve bozulan sağlığı nedeniyle istifasını vereceğini açıkladı.
Kral Abdullah, Ürdün
Ürdün Kralı Abdullah, 50 yıl boyunca hüküm süren babası Kral Hüseyin’in istifası sonrasında Ürdün kralı oldu. 1999’da taçlandı. Kral Abdullah, ülkenin ekonomik krizinin sona ermesine yardımcı olan devlete ait birçok şirketin dış ticaretini ve özelleştirmesini sağladı. Taht’ı anayasal bir hükümdar olarak kabul ettikten sonra Ürdün’ü serbest bir ekonomi haline getirme çabaları için büyük takdir görüyor.
Kral Muhammed, Fas
21 Ağustos 1963’te doğan Fas Kralı Muhammed VI, babası Kral II. Hasan’ın ölümünden sonra iktidara geldi. Hem muhafazakârlığa hem de modernleşmeye inanan kraldır. Kral, 2011 yılında seçmenlerin de onayladığı pek çok gelişme kaydetti. 2017 yılında yönetimi sırasında meydana gelen bir diğer gelişme, burkaların (İslami geleneklerde kadınların giydiği bir dış giysi) imalat ve satış yasağı idi.
Carl XVI Gustaf, İsveç
19 Eylül 1973’te büyükbabası Kral Gustaf VI Adolf’un ölümünden sonra İsveç kralı oldu. Babası, Ocak 1947’de, kral dokuz aylıkken Danimarka’da bir uçak kazasında öldü. Görevleri arasında Başbakan’ın resmen atanması, ulusun ordusunun başkomutanı ve yasaların imzalanması yer alıyor. İsveç tarihinin en uzun süredir hizmet veren hükümdarıdır. Muhtemelen İsveç dışında, Nobel Ödüllerinin yıllık sunucusu olarak tanınmaktadır.
Kralı Philippe, Belçika
King Philippe, babasının tahtta sağlık durumundan dolayı bağımlılığını takiben Temmuz 2013’te Belçika’nın yedinci kralı oldu. II. Kral II. Doğumlu en büyük çocuktur. Kral Philippe, 60’tan fazla ekonomik görevi başarıyla yönetti. 1993 yılında Philippe, Belçika hükümeti tarafından Belçika Dış Ticaret Kurulunun (BFTB) onursal başkanlığına seçildi, ancak kral olduktan sonra tüm rolleri ve sorumlulukları kızı Prenses Astrid üstlendi.
Kral Salman bin Abdulaziz el-Suud, Suudi Arabistan
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz el-Suud, 2013 yılında yetmiş dokuz yaşındayken mutlak bir hükümdar oldu. Dünyanın en güçlü mutlak monarşisi üzerinde tam kontrole sahip. Doksan yaşındaki yarı kardeşi Kral Abdullah’ın ölümünden sonra kral oldu. Otoritesini ve gücünü sorgulayanlara katı cezalar verildi. Cezalarsa, uzun hapis cezaları ve hatta ölüm cezası…