Görmemizi sağlarken en hassas 5 duyu organımızın içinde de yer alan gözlerimiz, ışığı geçirgen şekilde kırarak insanoğluna görme imkanı sunar. Ayrıca art arda sıralanmış üç tabakadan oluşan göz, mekanik bir sorun yaşandığında gayet sinir bozucu bir durum olan bulanık görme sorununu gündemimizin ortasına oturtabilir. Gözde yaşanan bulanıklık şikayetleri doğuştan gelişebileceği gibi ilerleyen yaşlarda da olabilir.
Gözde Oluşan Bulanıklık Nedenleri
Göz kanlanmaları ya da mekanik sorunlar göz bulanıklığının temel sebebini oluşturabilir. Yanı sıra hiç aklınıza gelmeyecek şekilde omurilik sinir hasarları da göz bulanıklığının nedeni olabilir. Yine yüksek tansiyon sorunu da göz bulanıklığı yapabilir. Aşırı yorgun göz, yaşlılık, katarakt, yüksek tansiyon, retina sıvısı sızması, zarar gören göz sinirleri nedeniyle de gözde bulanık görme sorunu yaşanabilir.
Teşhis Ve Tedavi
Ayrıca her insanın başına gelebilecek olan durumlardan olan şeker düşmesi de geçici göz bulanıklığı yaşatabilecek durumlardandır. Örneğin kan şekeri 70mg/dl den düşük olduğunda bu gözde bulanıklık yaşanabilir. Yani sıra son derece tehlikeli olan durumlardan beyin anevrizması, atardamar balonlaşması gibi durumlarda yine görüş bulanıklaşabilir. Sebebi ne olursa olsun gözlerde bulanık görme sebebi vakit kaybedilmeden araştırmalıdır. Çıkan sonuca göre tedavi şekilleri belirlenmektedir. Örneğin sorun göz mekaniği nedeniyleyse kırılım tedavisi uygulanabilir. Örneğin astigmat, miyop, hipermetrop Keratakonus türü sorunlarda kırılım tedavisi %100 netice vermektedir. Bazı daha hafif durumlarda gözlük kontakt lens kullanımı ya da numara yükseltimi önerilebilir.
Görme bozuklukları oluştuğunda her zaman ilk akla gelenlerden biri de şeker ve tansiyona sorunları olmalıdır. Glokom, anevrizma, katarakt gibi olasılıklarda hesaba katılmalıdır.