Dünyanın en eski tapınağı, insanlığın sıfır noktası olarak kabul edilen ve tarihi yeni baştan yazmaya sebep olan bir dünya mirasından bahsedeceğiz. Ülkemizde Şanlıurfa ilinin 22 kilometre kuzeydoğusunda bulunan bu kült yapı topluluğunun detaylarını öğrenince çok şaşıracaksınız. Zira 2019 yılının Göbeklitepe yılı ilan edilmesine şaşmamalı.
Neolitik Çağ’da inşa edildiği bilinen Göbeklitepe’nin tarihi M.Ö. 10 bin yıl önceye dayanıyor. Buda demek oluyor ki Göbeklitepe, Mısır Piramitlerinden bile daha eski bir tarihe sahip. Dairesel şekilde T sütunların sıralanmasıyla bir tapınağı andırıyor biçimleri. Ayrıca sütunların üzerinde hayvan ve insan figürleri bulunuyor. Üstelik o dönemde şu zamana kadar edinilen bilgilere göre yerleşik hayat söz konusu değildi ve insanlar toplayıcılık ve avcılık ile hayatlarını idame ettiriyorlardı.
Peki neydi insanlar henüz yerleşik hayata bile geçmemişken onlara bu ileri mimarlık ve estetik anlayışı gerektiren yapıyı inşa etmek? Bu sorunun cevabı hala gizemini koruyor ve çalışmalar devam ediyor. Fakat tahmin edilenlere göre bu tapınak bir buluşma noktası, takas yapma yeri olarak kullanılmış olabilir. UNESCO dünya mirası listesine adını yazdırmayı çoktan başardı Göbeklitepe.
Şu ana kadar kabul edilen bilgileri alt üst etmesiyle insanlık tarihine ışık tutan Göbeklitepe bazı bilgilerin güncellenmesine neden olabilir. Dairesel şekilde sayıları 10-12 arasında değişen sütunların ortasında karşılıklı duran 2 ayrı sütun… Dünyadaki tarihçilerin ve turistlerin gözlerini diktiği Göbeklitepe’de cevaplanması gereken daha birçok soru var. Araştırmalar hızla devam ederken ortaya çıkacaklar oldukça merak ediliyor.