Fütürizm akımı, 1909 yılında İtalyan şair Filippo Tommaso Marinetti tarafından yazılan bildiri ile ortaya çıkmıştır. Bu bildiriye göre fütürist sanatçılar geçmişi, geçmişteki sanat anlayışını, durağanlığı ve bugünü reddediyorlardı. Söz konusu olan gelecekti, toplumun ilerlemesi ve gelişmesi için gelecek yansıtılmalıydı.
Fütürist sanatçılar, aktif oldukları dönem boyunca pek çok bildiri yayımlamladılar. Birbirinden farklı kişiler yayımlasa da bu bildirileri her zaman Marinetti’nin önderliğinde ve onayında yayımlandı bu bildiriler. Diğer sanat akımlarında olan kibarlık ve sakinlik fütürizm akımında söz konusu değildi.
Fütürist sanatçılara göre sanatta bugün bile değil sadece gelecek yansıtılmalıydı, hareket olmalı, dinamizm olmalıydı. Fütürist sanatçılar, önceki sanat anlayışlarını reddetmişler ve onları kötülemişlerdi. Bambaşka bir anlayışla halkın karşısına çıkmış, tüm alışılmışların reddedilmesini talep ediyorlardı.
1909-1920 yılları arasında en aktif dönemini yaşayan fütürizm akımına göre eserlerde hareket olmalıydı. Sanatçılar çalışmalarında koşan atlar, makineler, uzay mekikleri gibi nesneleri öne çıkartıyorlardı.
Fütürist sanatçılar, yaptıkları bildirilerde savaşı, makineleşmeyi, sanayileşmeyi destekliyorlardı. Fütürizm akımının ortaya çıkmasında Torino’da kurulan araba fabrikasının kurulması, 1909’da bir İngilizin Manş nehrini uçarak geçmesi gibi olayların etkisi çok büyüktür. Fütürizm, doğduğundan beri her zaman bilimi desteklemiştir.
Ancak fütürist sanatçılara baktığımızda özellikle İtalya’daki fütürist sanatçılarda yoğun bir milliyetçilik olduğunu görmekteyiz. Hatta o döneme hakim olan otoriteye destek çıkmaları ve savaş yanlısı olmaları fütürist sanatçıların faşist olarak anılmasına sebep olmuştur.
Fütürizm ve Edebiyat
Fütürizme göre hareketlilik önemliydi, kurallar anlamsızdı ve bu şekil edebiyata da yansıdı. Fütürist sanatçılar, kafiyeyi reddettiler. Uyak ve ölçü kullanmadılar. Ve o dönemde kuralsızca yazılmış şiirler ortaya çıktı.
Fütürist sanatçılar, kendilerini herhangi bir çerçeveye sokmadılar. O kadar ki eserlerinde mantıksız cümleler bile kurdular. Edebiyatta fütürizm etkisi 1920 yılına kadar devam etti. Ve özellikle fütürist sanatçı Mayakovski’nin ölümüyle yavaş yavaş fütürizm terk edildi.
Fütürist Sanatçılar
Ressam ve Heykeltraşlar
Giacomo Balla, Umberto Boccioni, Anton Giulio Bragaglia, David Burliuk, Vladimir Burliuk, Carlo Carrà, Ambrogio Casati, Primo Conti, Tullio Crali, Luigi De, Fortunato Depero, Luigi Russolo, Hugo Scheiber, Gino Severini, Bela Kadar, Mario Sironi
Yazar ve Şairler
Nazım Hikmet Ran, Filippo Tommaso Marinetti, Vladimir Mayakovsky, Mario Carli, Gerardo Dottori, Aldo Palazzeschi, Giovanni Papini, Ardengo Soffici