Kimi zaman vakit darlığından kimi zamansa güzellik salonlarına bütçe ayıramadığımızdan dolayı evde kendi imkanlarımızla cilt bakımı yapmaya yelteniriz. Ama bunu yaparken de dikkat edilmesi gereken birçok adım olduğunu biliyor muydunuz? Temel prensip olarak cilt bakımı yaparken öncelikle cildi temizlememiz gerektiğini, ardından maskelerle bakım – onarım – besleme işleminin geldiğini ve son aşamada da nemlendirici sürerek cilt tazelemesi yapmamız gerektiğini az çok artık hepimiz biliyoruz. Ama siz yine de her şeyi kuralına göre yapın ve aşağıda sizler için önerdiğimiz evde cilt bakımı yaparken uygulamanız gereken 9 ana kuralı okuyun deriz. Aksi taktirde kişisel bakımınız size ummadığınız zararlarla geri dönebilir.
1 – Maske Uygularken Bunlara Dikkat!
Evde cilt bakımı yaparken elimizin altında bulunan ürünlerle ekonomik maskeler uygulamayı tercih ederiz her zaman. Ama güzel bir cilde ulaşmak için bu maskeleri düzenli periyodlarla yapmalı ve en önemlisi de yüzümüzü kirlerden arındırmadan uygulamamalıyız.
2-Maske Seçimi
Şayet hazır maske kullanacaksanız kesinlikle cilt tipinize uygun bir ürün seçmelisiniz. Hazır ya da el yapımı maskeyi öncesinde dirsek altınıza bir miktar sürün 5 – 10 dakika kadar bekleyerek alerjen tepkilere yol açıp açmadığını mutlaka gözlemleyin.
3- Maske Ardından Nemlendirici Uygulaması
Her maskenin içindeki minerallerin ya da farklı aşındırıcıların minimum derecede de olsa yüzünüzü çizebileceğini ve arındırırken ya da beslerken cildinizi yorabileceğini unutmamalısınız. Bu yüzden her maske uygulamasının ardından mutlaka temiz yüzünüze nemlendirici uygulamalısınız.
4-Her Maske Her Cilt Tipi İçin Uygun Olmayabilir
Sarkmış, alerjen nitelikli, hassas, kızarmış, lekeli veya kırışık farklı cilt tipine piyasada satılan ve aynı bileşenlerden hazırlanmış standart maskeler uygulanmamalıdır. Cilt tipinize uygun maskelerin içeriğini araştırarak uygulamalısınız.
5 – Maske İçeriği
Öncelikle tarifini aldığınız ya da kişisel bakım mağazasından satın aldığınız ürünün içeriğini iyice okuyup öyle uygulamalısınız. Örneğin cildinizin ihtiyacına göre cildi yumuşatıcı, sıkılaştırıcı, besleyici, lifting özellikli veya beyazlatıcı maskelerden hangisi uygunsa o ürüne yönelmelisiniz.
6-Temizliğe Dikkat
Evde maske uygulamadan önce cilt sabunları, temizleyici solüsyonlar, cilt toniği, peeling temizleme yöntemleri ya da akne buğu temizleme yöntemlerinden yüzünüze gereken hijyeni yapmalısınız.
7-Maske Kullanım Süresi
Hazırlanan maskeler ne koşulda olursa olsun asla bekletilmemeli ve hazırlanır hazırlanmaz derhal sürülmelidir.
8-Maske Uygulama
Maskeyi cildinize yedirilirken, parmakları nitelikli olarak kullanmalı ve mutlaka boyundan başlayarak çeneye, oradan yanaklara ve yukarıya doğru masaj şeklinde yedirmelisiniz.
9- Maske Sonrası
Maske sürdükten sonra yüzünüzde bir gerilme hissi olacağından kaslarınız hareketsiz kalmalı, gülmemeli, konuşmamalı, gözünüzü açmamalısınız. Maskeleri yüzünüzde maksimum 15-20 dakika tutmalı, maskeyi yüzden çıkarırken cilde zarar vermemeli, maskeniz aşırı kuruduysa yüzü 2 dakika kadar ılık suyla yıkayarak pamuk yardımıyla kalıntıları çıkarmalısınız. Maskenin ardından temizlenmiş ve kurulanmış cilde mutlaka nemlendiricili ve besleyici kremler sürülmelidir.