Bitcoin Nasıl Çalışır?

Bitcoin Nasıl Çalışır? Bitcoin madenciliği nasıl yapılır ? Bitcoin’in tam olarak nasıl kategorize edileceği bir tartışma konusudur. Bir tür para birimi mi, değer deposu mu, ödeme ağı mı yoksa varlık sınıfı mı? Neyse ki, Bitcoin’in gerçekte ne olduğunu tanımlamak daha kolay. Değiştirilmiş Tayland bahtı sembolleri ile süslenmiş parlak madeni paraların stok görüntülerine aldanmayın. Bitcoin tamamen dijital bir fenomendir, bir dizi protokol ve süreçtir.

Bitcoin Nasıl Çalışır?

Aynı zamanda, şifreleme, kod yapma ve yapım bilimi kullanılarak sanal para yaratmaya yönelik yüzlerce girişimin en başarılısıdır. Bitcoin yüzlerce taklitçiye ilham verdi, ancak piyasa değeri açısından en büyük kripto para birimi olmaya devam ediyor, bu on yılı aşkın tarihi boyunca sahip olduğu değerli bir ayrımdır.

(Genel bir not: Bitcoin Vakfı’na göre, bir varlık olarak kripto para birimine atıfta bulunulduğunda “Bitcoin” kelimesi büyük harfle yazılır ve bir miktar para birimi veya birimlerin kendisine atıfta bulunduğunda “bitcoin” olarak verilir. Bitcoin ayrıca “BTC” olarak da kısaltılır. Bu makale boyunca, alternatif kullanım şekillerini inceleyeceğiz.)

Blok zinciri

Bitcoin, blok zinciri olarak bilinen bir tutanak üzerinde çalışan bir ağdır. Kendilerini Satoshi Nakamoto olarak adlandıran bir kişi veya kişiler tarafından hazırlanan 2008 tarihli bir makale, ilk önce hem blok zincirini hem de Bitcoin’i tanımladı ve bir süre için iki terimin kullanımları eşanlamlıydı.

Blok zinciri o zamandan beri ayrı bir konsepte dönüştü ve benzer kriptografik teknikler kullanılarak binlerce blok zinciri oluşturuldu. Bu tarih, isimlendirmeyi kafa karıştırıcı hale getirebilir. Blok zinciri bazen orijinal Bitcoin blok zincirine atıfta bulunur. Diğer zamanlarda, genel olarak Blok zinciri teknolojisine veya halka açık ve merkezi olmayan bir dijital para birimine güç vermek gibi başka bir özel Blok zinciri’ne atıfta bulunur.

Blok zinciri teknolojisinin temelleri merhametli bir şekilde basittir. Herhangi bir blok zinciri, kronolojik olarak düzenlenmiş ve birbirnden ayrı bilgi blokları zincirinden oluşur. Prensipte bu bilgiler herhangi bir 1 ve 0 dizisi olabilir, yani e-postalar, sözleşmeler, tapu tapuları, evlilik sertifikaları veya tahvil alım satımlarını içerebilir. Teoride, iki taraf arasındaki herhangi bir tür sözleşme, her iki taraf da sözleşmede mutabık kaldığı sürece bir blok zincir üzerinde kurulabilir. Bu, herhangi bir sözleşmeye üçüncü bir tarafın dahil olması ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu durum, bankaların veya herhangi bir aracının haberdar olmadığı krediler veya merkezi olmayan tasarruflar ve çek hesapları gibi eşler arası finansal ürünler de dahil olmak üzere bir olasılıklar dünyası açar.

Bitcoin’in şu anki hedefi bir değer deposu ve bir ödeme sistemi olsa da, Bitcoin’in gelecekte bu şekilde kullanılamayacağını söyleyecek hiçbir şey yok, ancak bu sistemleri Bitcoin’e eklemek için fikir birliğine varılması gerekecek. Ethereum projesinin temel amacı, bu “akıllı sözleşmelerin” gerçekleşebileceği bir platforma sahip olmak, bu nedenle herhangi bir aracı olmadan, bunlarla birlikte gelen ücretler ve olası veri ihlalleri olmaksızın tüm merkezi olmayan finansal ürünler alanı yaratmaktır.

Bitcoin’in şu anki hedefi bir değer deposu ve bir ödeme sistemi olsa da, Bitcoin’in gelecekte bu şekilde kullanılamayacağını söyleyecek hiçbir şey yok, ancak bu sistemleri Bitcoin’e eklemek için fikir birliğine varılması gerekecek. Ethereum projesinin temel amacı, bu “akıllı sözleşmelerin” gerçekleşebileceği bir platforma sahip olmak, bu nedenle herhangi bir aracı olmadan, bunlarla birlikte gelen ücretler ve olası veri ihlalleri olmaksızın tüm merkezi olmayan finansal ürünler alanı yaratmaktır.

Bu çok yönlülük hükümetlerin ve özel şirketlerin dikkatini çekti; Doğrusu, bazı analistler, blok zinciri teknolojisinin eninde sonunda kripto para çılgınlığının en etkili yönü olacağına inanıyor.

Bitcoin’in durumunda, blok zincirindeki bilgiler çoğunlukla işlemlerdir. Bitcoin gerçekten sadece bir listedir. A kişisi, C kişisine Y bitcoin gönderen B kişisine X bitcoin gönderdi. Bu işlemlerin sayımını yaparak, herkes bireysel kullanıcıların nerede durduğunu bilir. Bu işlemlerin mutlaka insandan insana yapılması gerekmediğini unutmamak önemlidir.

Güven Sonrası

Halka açık olmasına rağmen Bitcoin ile oynamak son derece zordur. Çünkü, bitcoinin fiziksel varlığı yoktur, bu yüzden onu bir kasaya kilitleyerek veya ormana gömerek koruyamazsınız. Teoride, bir hırsızın bunu senden almak için yapması gereken tek şey, ödeme defterine “sahip olduğun her şeyi bana ödedin” anlamına gelen bir satır eklemek olacaktır.

Bununla ilgili bir endişe, çift harcamadır. Kötü bir oyuncu biraz bitcoin harcayabilir, sonra tekrar harcayabilirse, para biriminin değerine olan güven hızla buharlaşır. Çift harcama yapmak için kötü aktörün Bitcoin’in madencilik gücünün% 51’ini oluşturması gerekir. Bitcoin ağı ne kadar büyük olursa, ihtiyaç duyulan bilgi işlem gücü astronomik ve aşırı pahalı olacağından, bu az gerçekçi bir durum oluşturur.

Her ikisinin de olmasını önlemek için güvene ihtiyacınız var.dır Bu durumda, geleneksel para birimi için alışılmış çözüm, banka gibi merkezi, tarafsız bir hakem aracılığıyla işlem yapmak olacaktır. Ancak Bitcoin bunu gereksiz hale getirdi. (Muhtemelen Satoshi’nin orijinal açıklaması, bankalara olan güvenin çok kuşaklı bir düşüşte olduğu Ekim 2008’de yayınlanmıştı. Bu, günümüzün koronavirüs ikliminde ve artan hükümet borcunda tekrar eden bir temadır.) Unutulmamalıdır ki bitcoin ağı merkezi olmayan bir ağdır. Herkes diğerine göz kulak olur.

Bitcoin Madenciği

Sistemin doğru çalışabilmesi için kimsenin özellikle kimseyi tanımasına veya güvenmesine gerek yoktur. Her şeyin amaçlandığı gibi çalıştığını varsayarsak, kriptografik protokoller, her işlem bloğunun uzun, şeffaf ve değişmez bir zincirde sonuncusunun garanti altına alınmasını sağlar. Madencilik, güvensiz halka açık defteri tutan süreç olarak bilinir. Kendi aralarında kripto para birimi ticareti yapan Bitcoin kullanıcılarının ağının altında, bu işlemleri blok zincirine kaydeden bir madenciler ağı var.

Bir dizi işlemi kaydetmek modern bir bilgisayar için önemsizdir, ancak madencilik zordur çünkü Bitcoin’in yazılımı süreci yapay olarak zaman alıcı hale gelir. Ek zorluk olmadan, insanlar kendilerini zenginleştirmek veya başkalarını iflas ettirmek için işlemlerde sahtecilik yapabilirler. Blok zincirinde hileli bir işlemi kaydedebilir ve üzerine o kadar çok değersiz işlem biriktirebilirler ki dolandırıcılığın çözülmesi imkansız hale gelir.

Aynı şekilde, dolandırıcılık işlemlerini geçmiş bloklara eklemek de kolay olacaktır. Ağ, rakip defterlerden oluşan yayılan, spam benzeri bir karmaşa haline gelir ve bitcoin değersiz olur.

“İş kanıtı” nı diğer kriptografik tekniklerle birleştirmek Satoshi’nin buluşu olmuştu. Bitcoin’in yazılımı, ağı her 10 dakikada bir yeni 1 megabaytlık işlem bloğu ile sınırlandırmak için madencilerin karşılaştığı zorluğu süreçlerdir. Bu şekilde işlem hacmi sindirilebilir. Ağın yeni bloğu ve ondan önceki defteri inceleyecek zamanı vardır ve herkes statüko hakkında fikir birliğine varabilir. Madenciler, tamamen Bitcoin ağının sorunsuz çalıştığını görme arzusundan dolayı dağıtılmış deftere bloklar ekleyerek işlemleri doğrulamak için çalışmazlar; onlar da yaptıkları işin karşılığını alırlar. Aşağıda madencilik tazminatına daha yakından bakacağız.

Bitcoin ve Yarılanma

Daha önce belirtildiği gibi, madenciler işlem bloklarını doğruladıkları için Bitcoin ile ödüllendirilirler. Bu ödül, kazılan her 210.000 blokta veya yaklaşık dört yılda bir ikiye bölünür. Bu olaya “yarılanma” denir. Sistem, yeni Bitcoin’in dolaşıma girme oranının olduğu bir deflasyonist sistem olarak yerleşiktir.Bu süreç, Bitcoin madenciliği için verilen ödüllerin yaklaşık 2140’a kadar devam edeceği şekilde tasarlanmıştır. Tüm Bitcoin koddan çıkarıldıktan ve tüm yarılanmalar tamamlandıktan sonra, madenciler ağ kullanıcılarından alacakları ücretlerle teşvik edilmeye devam edecekler. Umut, sağlıklı rekabetin ücretleri düşük tutmasıdır.

Bu sistem, Bitcoin’in stok-akış oranını yükseltir ve sonunda sıfır olana kadar enflasyonunu düşürür. 11 Mayıs 2020’de gerçekleşen üçüncü yarılanmanın ardından, çıkarılan her bloğun ödülü şimdi 6,25 Bitcoin oldu.

Bitcoin ve Karmalar

İşte madenciliğin nasıl çalıştığına dair biraz daha teknik bir açıklama! Dünyanın dört bir yanına dağılmış olan ve birbirlerine kişisel veya profesyonel bağlarla bağlı olmayan madenciler ağı, en son işlem verilerini alır. Verileri, bilginin geçerliliğini doğrulayan ancak bilginin kendisini açığa çıkarmayan bir sayı ve harf dizisi olan bir “karma” oluşturan bir şifreleme algoritması aracılığıyla çalıştırırlar. (Gerçekte, merkezi olmayan madenciliğin bu ideal vizyonu artık doğru değil, endüstriyel ölçekli madencilik çiftlikleri ve güçlü madencilik havuzları bir oligopol oluşturuyor. Daha fazlası aşağıdadır.)

Bitcoin ve Verilen

00000000000000000c2c4d562265f272bd55d64f1a7c22ffeb66e15e826ca30, ilgili bloğun (# 480504) hangi işlemleri içerdiğini bilemezsiniz. Bununla birlikte, blok # 480504 olduğunu iddia eden bir sürü veriyi alabilir ve kurcalanmadığından emin olabilirsiniz. Bir sayı ne kadar önemsiz olursa olsun yerinde değilse, veriler tamamen farklı bir karma üretecektir. Örnek olarak, Bağımsızlık Bildirgesi’ni bir karma hesap makinesi aracılığıyla çalıştıracak olsaydınız, 839f561caa4b466c84e2b4809afe116c76a465ce5da68c3370f5c36bd3f67350 elde edebilirsiniz. Yine de “tatlı bir dünyaya gönderildi” sözcüklerinden sonraki dönemi silerseniz 00790e4fd445ca4c5e3092f9884cdcd4cf536f735ca958b93f60f82f23f97c4 elde edersiniz. Orijinal metinde yalnızca bir karakter değiştirmiş olmanıza rağmen, bu tamamen farklı bir karmadır.
Karma teknolojisi, Bitcoin ağının bir bloğun geçerliliğini anında kontrol etmesini sağlar. En son işlem grubunu araştıran kişinin komik bir şey denemediğinden emin olmak için tüm defteri taramak inanılmaz derecede zaman alıcı olur. Bunun yerine, önceki bloğun karma değeri yeni blokta görünür. Ancak, bir önceki blokta en küçük bir ayrıntı değiştirilmiş olsaydı, bu karma değişecekti. Değişiklik zincirin 20.000 blok gerisinde olsa bile, bu bloğun karması bir dizi yeni karma oluşturacak ve ağa tüyo verecekti.

Bir karma oluşturmak gerçekten işe yaramıyor. Süreç o kadar hızlı ve kolaydır işlenir ki, kötü oyuncular yine de ağa spam gönderebilir ve belki de yeterli bilgi işlem gücü verildiğinde, zincirde birkaç blok geride dolandırıcılık işlemleri gerçekleştirebilir. Dolayısıyla Bitcoin protokolü çalışma kanıtı gerektirir.

Mayınlı blok, işlenmesi bazen çok daha uzun olsa da bir saat kadar süren onayları almak için ağa yayınlanacak. (Yine, bu açıklama basitleştirilmiştir. Bloklar bütün olarak karma hale getirilmez, ancak Merkle ağaçları adı verilen daha verimli yapılara bölünür.)

Ağın aldığı trafiğin türüne bağlı olarak, Bitcoin’in protokolü daha uzun veya daha kısa bir sıfır dizisi gerektirecek ve zorluğu her 10 dakikada bir yeni blok oranına ulaşmak için ayarlayacaktır. Ekim 2019 itibariyle, mevcut zorluk 2009’da 1’den 6.379 trilyon civarındadır. Bunun da gösterdiği gibi, kripto para biriminin on yıl önce piyasaya sürülmesinden bu yana Bitcoin madenciliği yapmak önemli ölçüde daha zor hale geldi.

Madencilik büyük, pahalı teçhizatlar ve onlara güç sağlamak için çok fazla elektrik gerektiren yoğun bir iştir. Neyin işe yarayacağını bilemeyiz, bu yüzden amaç onları olabildiğince çabuk geçmektir. Önceleri madenciler, madencilik havuzlarıyla birleşerek, bilgi işlem gücünü paylaşarak ve ödülleri kendi aralarında paylaştırarak başarı şanslarını artırabileceklerini fark ettiler. Birden fazla madenci bu ödülleri paylaştığında bile, onları takip etmek için hala bol miktarda teşvikleri vardı. Her yeni blok çıkarıldığında, başarılı madenci bir grup yeni oluşturulmuş bitcoin alır. İlk başta 50 idi, ama sonra yarı yarıya 25’e düştü ve şimdi 12,5 (Ekim 2019’da yaklaşık 119.000 dolar).

Ödül, sıfıra ulaşana kadar her 210.000 blokta bir veya yaklaşık dört yılda bir yarıya düşmeye devam edecek. Bu noktada, 21 milyon bitcoinin tamamı çıkarılmış olacak ve madenciler, bir ağı sürdürmek için yalnızca ücretlere bağlı olacaktır. Bitcoin piyasaya sürüldüğünde, kripto para biriminin toplam arzının 21 milyon token olması planlanmıştı. Madencilerin kendilerini havuzlar halinde organize etmeleri bazılarını endişelendiriyor. Bir havuz ağın madencilik gücünün% 50’sini aşarsa, üyeleri potansiyel olarak madeni para harcayabilir, işlemleri tersine çevirebilir ve tekrar harcayabilir. Başkalarının işlemlerini de engelleyebilirler. Basitçe söylemek gerekirse, bu madenci havuzu, sahip olacağı çoğunluk gücü sayesinde hileli işlemleri doğrulayarak, sistemin dağınık yapısını alt etme gücüne sahip olacaktır.

Bu Bitcoin’in sonunu getirebilir, ancak sözde% 51 saldırısı bile muhtemelen kötü aktörlerin eski işlemleri tersine çevirmesini imkan sağlamaz çünkü iş gerekliliğinin kanıtı bu süreci çok emek yoğun hale getirir. Geri dönmek ve blok zincirini değiştirmek için, bir havuzun ağın o kadar büyük bir çoğunluğunu kontrol etmesi gerekir ki bu muhtemelen anlamsız olacaktır. Tüm para birimini kontrol ettiğinizde, ticaret yapmak için kim var?

Madencilerin bakış açısından% 51’lik bir saldırı maddi olarak intihara meyilli bir önermedir. Bir madencilik havuzu olan Ghash.io, 2014 yılında ağın bilgi işlem gücünün% 51’ine ulaştığında, kripto para biriminin değerine olan güveni korumak için gönüllü olarak Bitcoin karma oranının% 39.99’unu aşmayacağına söz verdi. Yine de hükümetler gibi diğer aktörler böyle bir saldırı fikrini ilginç bulabilir. Ancak yine de, Bitcoin’in ağının büyüklüğü, bunu bir dünya gücü için bile son derece pahalı hale getirecektir.

Madencilerle ilgili bir başka endişe kaynağı da, Çin gibi elektriğin ucuz olduğu veya 2018’in başlarında Çin’in yaptığı baskının ardından Quebec gibi dünyanın bazı bölgelerine baskı eğilimidir.

Bitcoin İşlemleri

Bitcoin ağına katılan çoğu kişi için blok zincirinin giriş ve çıkışları, karma oranları ve madenciliği özellikle alakalı değildir. Madencilik topluluğunun dışında, Bitcoin sahipleri genellikle kripto para tedariklerini bir Bitcoin borsası aracılığıyla satın alırlar. Bunlar, Bitcoin ve genellikle diğer dijital para birimlerinin işlemlerini kolaylaştıran çevrimiçi platformlardır.

Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, kripto para birimlerini çeşitli şekillerde; para birimi, varlık sınıfı veya herhangi bir sayıda başka sınıflandırma olarak gördüklerin dolayı bitcoin alım satımını yöneten düzenlemeler karmaşık ve sürekli değişiyor.

Bitcoin borsası katılımcıları için belki de düzenleyici gözetimi değiştirme tehdidinden daha önemli olan hırsızlık ve diğer suç faaliyetleridir. Bitcoin ağının kendisi, tarihi boyunca büyük ölçüde güvenli olsa da, bireysel borsalar mutlaka aynı değildir. Birçok hırsızlık, yüksek profilli kripto para birimi borsalarını hedef aldı ve çoğu zaman milyonlarca dolar değerinde token kaybına neden oldu. En ünlü takas hırsızlığı muhtemelen 2014 yılına kadar Bitcoin işlem alanına hakim olan Gox. O yılın başlarında platform, o sırada yaklaşık 850.000 BTC değerinde yaklaşık 450 milyon dolarlık olası hırsızlık olduğunu duyurdu. Gox iflas başvurusunda bulundu ve kapılarını kapattı; Bugüne kadar, çalınan ödülün çoğu (şimdi toplam değeri yaklaşık 8 milyar dolar olacak) kurtarılamadı.

Bitcoin Anahtarları ve Cüzdanları

Bu nedenlerden dolayı, Bitcoin tüccarlarının ve sahiplerinin varlıklarını korumak için olası her türlü güvenlik önlemini almak isteyecekleri anlaşılabilir bir durumdur. Bunu yapmak için anahtarlar ve cüzdanlar kullanırlar. Bitcoin sahipliği temelde iki sayıya, bir genel anahtar ve bir özel anahtara indirgenir. Kabaca bir benzetme ile ifade etmek gerekirse, bir kullanıcı adı (genel anahtar) ve bir paroladır (özel anahtar). Adres adı verilen genel anahtarın karması, blok zincirinde görüntülenen bir karmadır. Karma’yı kullanmak ekstra bir güvenlik katmanı sağlar.

Açık anahtar, bitcoin’i başka bir adrese göndermeniz gereken özel anahtardan elde edilir. Sistem, para almayı kolaylaştırır ancak göndermek için kimliğin doğrulanması gerekir. Bitcoin’e erişmek için bir anahtar seti olan bir cüzdan kullanırsınız. Bunlar, sigorta ve banka kartları sunan üçüncü taraf web uygulamalarından kağıt parçalarına basılmış QR kodlarına kadar farklı biçimlerde olabilir. En önemli ayrım, internete bağlı olan ve bu nedenle korsanlığa açık olan “sıcak” cüzdanlar ile internete bağlı olmayan “soğuk” cüzdanlar arasındadır. Mt. Yukarıdaki Gox davasında, çalınan BTC’nin çoğunun sıcak bir cüzdandan alındığına inanılıyor. Yine de birçok kullanıcı, özel anahtarlarını kripto para birimi borsalarına emanet eder; bu, esasen bu borsaların hırsızlık olasılığına karşı kendi bilgisayarından daha güçlü bir savunmaya sahip olacağına dair bir iddiadır.

Kaynak : Investopedia

Yorum yapın

yabanci dizi izle - dizikorea - asya dizileri izle - Türkçe dublaj film izle - 2024 filmleri izle - madridbet - meritking - meritking giriş - kingroyal - kingroyal giriş - Deneme bonusu veren siteler - Deneme bonusu veren siteler - Deneme bonusu veren siteler - deneme bonusu veren bahis siteleri - deneme bonusu veren siteler - deneme bonusu veren siteler - deneme bonusu veren siteler - deneme bonusu veren siteler - deneme bonusu veren siteler - deneme bonusu veren siteler - canlı casino siteleri - siyahbet / youtube abone satın al - deneme bonusu veren siteler - deneme bonusu veren siteler - deneme bonusu veren siteler - casino siteleri - deneme bonusu veren siteler
Bedava Bonus - Casino siteleri - casino siteleri - deneme bonusu veren siteler - 1xbet - footballofficialscamp.com - Deneme Bonusu Veren Siteler