Fenerbahçe -Galatasaray derbisini “Dünya Derbisi” biliriz ancak gerçekten öyle mi? Tabii ki dünyanın her yerinde aynı şehrin takımlarının kendi aralarında oynadığı maçlara derbi adı verilir ve bu takımlar şampiyonluğa oynayan takımlarsa da büyük derbi olurlar. Ancak dev derbi olabilmek için bir ideolojiye, bir sınıfa, bir politik düşünceye, hatta bir dine ait olmak da gerekebilir.
Madrid Derbisi: Real Madrid – Atletico Madrid
Kral’ın yöntemini beğenmeyen ve Madrid’de okuyan Bask bölgesinden 3 öğrenci, Athletic Bilbao’dan aldıkları destekle takımsız kalan futbolcuları alarak 1903’te Madrid’de başka bir takım kurmaya karar verdi. İsmini de, “Athletic” yerine Atletico koydu. Yani aslında bu derbi, dünya üzerinde 3 takımın yer aldığı tek derbidir. Kral’a karşı olanlarla Kralcılar’ın derbisidir.
Kuzey Londra Derbisi: Tottenham Hotspur – Arsenal
Ligin 22 takıma çıkması kararlaştırıldı. Bu durumda ligi 20. bitiren ve küme düşen Tottenham Hotspur ile alt ligi 3. sırada bitiren Barnsley’den biri üst lige alınacaktı. Play-off maçı düşünülemeyince üst ligde yer alan 19 takımın oyları ile 22. takım belirlenecekti. Arsenal’in Barnsley tercihi ile Tottenham Hotspur küme düştü. Bu da ezeli rekabeti başlattı.
Merseyside Derbisi: Everton – Liverpool
Everton 1878’de kuruldu ve 1884’te maçlarını, dönemin Everton Başkanı John Houlding’in sahibi olduğu Anfield’da maçlarını oynamaya başladı. Everton’da birçok yönetici Liberal Parti’ye üyeyken Houlding Muhafazakâr Parti üyesiydi. Politik ayrılıklar Everton yönetiminin ana tartışma konusu olunca Liberaller 1892’de Goodison Park’ı satın aldı. Buna karşılık olarak Houlding de yeni takım kurmaya karar verdi ve aynı yıl Liverpool’u kurdu. Kısacası Merseyside Derbisi bir bakıma politik düşünce derbisidir.
Ölümsüz Derbi: Partizan – Kızılyıldız
Birinci Dünya Savaşı sırasında Nazi askerleriyle birlikte mücadele eden öğrencilerin savaş sonrası kurduğu Kızılyıldız ile, Kızılyıldız’dan yaklaşık 5 ay sonra Naziler’e karşı Yugoslavya’da partizan örgütler kurarak ülkeyi savunan subayların kurduğu Partizan arasında oynanan derbi.
Bizans Derbisi: Aris – PAOK
Buna karşına PAOK, 1926 yılında İstanbul’dan Selanik’e göç eden Rumlar tarafından kuruldu. Asıl Bizans’ın kendileri olduğunu iddia eden PAOK, Bizans’ın başkenti İstanbul’dan geldikleri için de amblemine Bizans İmparatorluğu’nun bayrağında yer alan çift başlı kartalı ekledi.
Başkent Derbisi: Roma – Lazio
Lazio-Roma derbisini Roma İmparatorluğu ile modern İtalya derbisi olarak da adlandırabiliriz. Lazio, imparatorluğu ve Mussolini’nin faşist rejimini desteklerken, Roma 1927 yılında bu fikri yıkma amaçlı kuruldu.
Milano Derbisi: Inter – Milan
Burjuva ile işçi sınıfının karşı karşıya geldiği derbi. Inter, işçileri temsil ederken Milan burjuvayı temsil ediyor. 2 takım iç saha maçlarını aynı stadyumda oynamasına rağmen farklı isimlerle stadı kullanıyor.
El Clasico: Real Madrid – Barcelona
Bir nevi bağımsız ve bölünmez İspanya’nın başkent temsilcisi Real Madrid, diğer yanda İspanya’dan ayrılarak bağımsızlık kazanmak isteyen Katalonya’nın başkenti Barselona’nın ekibi Barcelona.
Süperclasico: Boca Juniors – River Plate
Her ne kadar “Sınıf Derbisi” olarak adlandırılsa da aslında her 2 takım da Buenos Aires’in fakir mahallelerinden La Boca’da kuruldu. Boca Juniors, River Plate’ten çıkma bir takım. River’da kendine yer bulamayan genç İtalyanlar, Boca Juniors’u kurdu.
Old Firm Derbisi: Glasgow Rangers – Celtic
Belki de dünya üzerindeki tek din kaynaklı derbi. İskoçya’nın en büyük 2 takımı Glasgow Rangers ile Celtic arasında 1888’den beri yaşanan mücadele. Rangers’ın temsil ettiği kesim Protestan. Celtic’in ise Katolik.