İnsanın varlığı gereği her zaman inanmaya ihtiyacı vardır. Devasa insan toplulukların beraber ve uyumlu bir şekilde yaşamasını sağlayan en temel kavram dindir. İnsanlık tarihi boyunca da dünyanın çeşitli yerlerinde dinler ortaya çıkmıştır. Her biri birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bunların bazıları yok olup giderken bazıları ise milyarlarca kişinin inandığı bir din haline gelmiştir.
Hristiyanlık
Hristiyanlık’a mensup 2,5 milyar kişi bulunmaktadır ve dünyadaki en kalabalık dinlerin başında gelmektedir. Hristiyanlık’ın kutsal kitabı İncil ve peygamberleri ise Hz. İsa’dır. Bu dine mensup insanlara Hristiyan denir ve kutsal yerleri kiliselerdir.
İslamiyet
1,6 milyar inanan insan ile dünyadaki en büyük ikinci din İslamiyet’dir. İslamiyet’te kutsal kitap Kuran-ı Kerimdir ve dinin peygamberi Hz. Muhammed’dir. İslamiyet tek tanrılı bir dindir ve bu dinde tanrıya Allah denir. İslam dinine mensup kişilere Müslaman denmektedir.
Hinduizm
Hinduizm, Hindistan’da ortaya çıkmıştır. Ne zaman ve kim tarafından ortaya çıktığı bilinmektedir. İslamiyet ve Hristiyanlık’dan sonra en çok inanana sahip dindir. Hinduizm dinine mensup insanlara Hindu denir. Hinduizm’de reenkarnasyona inanılır ve bu dinde inek kutsaldır, kesilmez. Hinduizm dininin içinden Budizm ve Zen Budizm din ve anlayışları çıkmıştır.
Budizm
500 milyonu aşkın inananı olan Budizm dini Hindistan’da ortaya çıkmış ve Güneydoğu ve Doğu Asya’da yayılmaya başlamıştır. Budizm kelimesi uyanmış kişi anlamına gelen buddha kelimesinden türetilmiştir. Budizm tek tanrılı bir dindir. Budizm dinine göre hayattaki acıların, üzüntülerin sebeplerine inilir. Meditasyon ve karma Budizm dinindeki önemli olgulardandır.
Sihizm
Sihizm, 23 milyondan fazla inanan kişiyle beraber dünyadaki büyük dinler arasında yer almaktadır. 16. ve 17. yüzyıllarda Kuzey Hindistan’da yaşayan 10 gurunun öğretilerinden yola çıkarak oluşmuş bir dindir. Sihizm kendisini iki kelime ile anlatır: tek yaratıcı. Sihizm dinine mensup kişilere Sih denir. Sih kelimesi öğrenci anlamına gelmektedir.
Musevilik
Musevilik veya Yahudilik bir dünya görüşü ve aynı zamanda bir dindir. Dinin peygamberi Hz. Musa’dır ve kutsal kitapları Tevrat’dır. Musevilik tek tanrılı bir dindir ve yeryüzünde en az inanca sahip olan tek tanrılı dindir. Musevilik’in 4 farklı mezhebi bulunmaktadır.
Bahailik
Bahailik, 19. yüzyılda Bahaullah tarafından İran’da duyurulmuştur. Bahailik tek tanrılı bir dindir ve insanların ruhani birliğine inanılır. Tüm dünyadaki insanların tek bir tanrısı olduğu kabul edilir. Bahailik dinine göre cinsiyetler arası eşitlik söz konusudur, yılın belli zamanları oruç tutulur ve alkol kullanımı yasaktır.
Konfüçyüsçülük
Konfüçyüs’ün öğretilerinin esas alındığı ve zamanla felsefi bir anlayış ve din olmuştur. İnsan hayatının iyi şekilde yaşanmasına odaklanan Konfüçyüsçülük bunu Yin ve Yan olgularıyla aktarır. Konfüçyüsçülük uzun yıllar boyunca Doğu Asya’daki devletlerin ortak dini haline gelmiştir.
Jainizm
Jainizm, Güney Asya kökenli din ve felsefi anlayıştır. MÖ 500 yılında Hindistan’da ortaya çıkmıştır. Jainizm’de özellikle şiddet karşıtlığı vurgulanmaktadır. İnananların hayatlarında hiçbir zaman şiddete başvurmamasını hedefler. Jainizm anlayışına göre tüm canlıların eşit ve özgür olduğunu kabul eder. Günümüzde Jainizm dinine inananların daha çok Hindistan, ABD, Batı Avrupa ve Afrika’da yaşadığı bilinmektedir.
Şintoizm
Şinto veya Şintoizm, Japonya’ya ait bir dindir. Şamanizm’den esintilere rastladığımız Şintoizm’de doğaya inanılır. Şintoizm’de ruhların ayrıca özel bir yeri vardır. Ölen kişinin ruhunun kaybolmadığına sadece şekil değiştirdiğine inanılır. Ölen kişilerin mezarlarına giysi, yiyecek gibi ihtiyaç duyulan eşyalar bırakılır. Şintoizm, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra resmi dinler arasından silinmiştir.