Kahvaltının başrolü, salataların vazgeçilmesi, mangallarda etten sonraki yan rol: Domates… Domates; yazın mevsimi olması dolayısıyla mis gibi kokusuyla neredeyse her öğünde tüketilen, kışın ise yaz domateslerinin konserve yapılması ile yine sofraların vazgeçilmezi olan en kıymetli meyvelerden biridir. Fakat bizlerin devamlı söylediği bir şey var; her besinin fazla tüketilmesi zararlıdır. Bu besin, domates bile olsa yeterli düzeyde ve miktarda tüketilmeli, fazla tüketimden kaçınılmalıdır. Gelin, şimdi siz kıymetli okuyucularımızla beraber domatesin fayda – zarar değerlendirmelerine bir bakalım:
Domatesin Faydaları
Cilt sağlığını korur.
Domates, içerisinde bol miktarda su bulundurmaktadır. Cilt sağlığına son derece faydalı olan domates, içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde cildi korur, parlaklık verir ve güzelleştirir.
Vitamin ve besin kaynağıdır.
Vitamin içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunmaktadır. Öyle ki domates içerisinde bulunan vitamin ve mineraller, bir insanın ihtiyacı olan günlük vitamin ve mineral ihtiyacının %40’ını karşılamaktadır. Domates tüketimi, bu sayede de bünyeye son derece faydalıdır.
Kalp sağlığına faydalıdır.
Bir domates içerisinde yaklaşık olarak; 237 mg potasyuma bulunmaktadır. Potasyum ise, kalp sağlığının korunmasında son derece önemlidir. Her gün yeterli düzeyde domates tüketimi, potasyum ihtiyacınızı karşılamakta önemlidir.
Göz hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
Domates içerisinde bolca bulunan C vitamini, flavonoid B kompleksi, tiamin, folat, niasin vb. vitaminler göz sağlığının korunmasında son derece önemlidir. Dolayısıyla domates tüketimi, göz sağlığının korunması için son derece önemlidir.
Yüksek tansiyondan korunma sağlar.
Domates, çok önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Domates tüketimi, kolesterolun kontrolünde ve dolayısıyla yüksek tansiyondan korunma da önemlidir.
Kemikler ve dişler için faydalıdır.
Domates içerisinde bol miktarda kalsiyum bulunmaktadır. Kalsiyum ise, kemik gelişimi ve diş sağlığı için çok önemlidir. Dolayısıyla domates tüketimi, kemik ve diş sağlığının korunmasında fazlasıyla tercih edilmektedir.
Domates, kanserden korunma da etkidir.
Domates içierisnde bol miktarda antioksidan bulunmaktadır. Bu antioksidanlar, akciğer, kolon ve meme kanserinde koruma sağlar.
Hücre onarımı ve kas yapımı sağlar.
Domates, içerisinde bol miktarda protein bulunduran bir meyvedir. Dolayısıyla domatesin düzenli ve yeterli tüketimi, hücre ve kas gelişimi açısından da oldukça önemlidir.
Domates, doymuş yağ içeriği en az olan besindir.
Domates, diyetlerde de rahatça tüketilebilir. Çünkü domatesin içerisinde; 4 gram karbonhidrat, 1 gram protein, 18 kalori ve 0 gram doymuş yağ bulunur. Dolayısıyla domatesin kalorisi son derece düşüktür ve domates bu sayede zayıflama diyetlerinin de vazgeçilmezi olmayı başarmıştır.
Görmeyi geliştirir.
Domates tohumlarında bol miktarda bulunan A vitamini, gözler için son derece faydalıdır.
Yaşlanma belirtilerinin ve izlerini önler.
Domates, cildi son derece faydalı bir meyvedir. Domatesin düzenli ve yeterli tüketimi cilde koruma sağlar, ciltteki yaşlanma belirtilerinin ve kırıkşışıkların önemlenöesine etki eder.
Domatesin Faydaları
Reflüye sebep olabilir.
Domates, yapı olarak asidik bir yapıya sahiptir. Domates tüketimi, eğer midenizde reflü v.b. şikayetler varsa; bu şikayetlerin daha da artmasına sebep olabilir.
Eklem ağrılarına neden olabilir.
Domates içerisinde çok fazla solanin adı verilen bir alkaloid bulunmaktadır. Bu maddeler ise, eklem ağrılarına ve ödemlere sebep olabilir.
Vücutta alerjik reaksiyona sebep olabilir.
Domates, içerisinde bulunan maddeler dolayısıyla vucudunuzda alerjik reaksiyon oluşmasına sebep olabilir. Özellikle yaz aylarında alerjik bünyelerin domates tüketmesi cilt döküntülerine sebep olabilir.
İrritabl bağırsak sendromu şikayetlerini arttırabilir.
Eğer irritabl bağırsak sendromu gibi şikayetleriniz varsa; domates tüketimi, bu şikayetlerinizin artmasına sebep olabilir.
Bu faydalı bilgi için teşekkürler.