İnsanoğlu gün geçtikçe yaşadığı yeryüzüne daha çok zarar veriyor. Neredeyse yaptığımız her şeyi olumsuz bir etkisinin olduğu şu günlerde, bireysel olarak bir şeyler yapmaya çalışsak da nereye kadar faydalı olabiliyoruz? Kitlesel olarak değişmek ve çevre dostu bir yaşam sürmek mümkün mü? İşte kitlesel olarak çevre dostu yaşayabilmeyi başarmış olan 8 şehir!
Reykjavik, İzlanda
Ülkenin başkenti olan Reykjavik, az bir nüfusa sahip. Şehirde sadece 126,100 kişi yaşıyor. Bu da değişiklik yapmanın ve bunlara uyum sağlamanın daha kolay olmasını sağlıyor tabii ki. Bilindiği üzere şehir bisiklet yollarına milyonlar harcıyor ve ücretsiz park yeri, düşük vergi gibi tekliflerle devlet memurlarına elektrikli araba kullanımına geçme konusunda destek veriyor.
Vancouver, Kanada
Vancouver okyanusun, ormanın ve dağların arasında muhteşem bir konumda yer alan bir şehir. Listede dokuzuncu sırayı alan bu büyüleyici şehir, yakın gelecekte gerçekleştirebilmesi muhtemeln olan En Yeşil Şehir girişimini başlatmış durumda. Şehir, şehir sakinleri için daha sürdürebilir bir yaşam sunmak adına sayısız değişik yapıyor.
Helsinki, Finlandiya
Helsinki, çevreye ve sürdürülebilirliğe çok dikkat eden bir şehir. Şehrin en büyük gelir kaynağı turizm. Buna göre otellerinin %75’i yemek, atık durumu, su tüketimi, enerji tüketimi konularında çevre dostu. Ayrıca şehir, ilk defa solar elektrik sistemi kullanan apartmanlara da ev sahipliği yapıyor.
Cape Town, Güney Afiraka
Şehir, daha sürdürülebilir bir şehir olabilme adına sürekli yeni ve yaratıcı çözümler arıyor. 2020 itibariyle enerjisinin %10’unu yenilenebilir enerjilerden sağlamayı hedefleyen Cape Town, teknoloji geliştikçe bu hedefe daha da yaklaşıyor. Şehirde ayrıca birçok bisiklet rotası bulunuyor, şehrin sakinleri kendi sebzelerini yetiştiriyor ve solar panelleri kullanıyorlar.
San Fransisco, Kaliforniya
Resme bakınca şok edici gelebilir ancak San Francisco da çevre dostu şehirler arasında. Nüfusu 860.000’in üzerinde olmasında rağmen şehirdeki yenilikçi çözümler, sakinlerinin daha sürdürebilir bir hayat yaşamasına olanak sağlıyor. Özellikle atık yönetiminde çok gelişmiş olan şehirde yetkililer, çevreye zarar veren çoğu ürünü yasaklamayı planlıyor.
Portland, Oregon
Portland, ABD’nin kuzeybatısında bulunan Oregon Eyaleti’nin başkentidir. Şehirde nüfus git gide artıyor. Şehirn çalışanlarının %25’i bisiklet veya toplu taşıma kullanıyor. 400 küsür kilometrelik bisiklet yolları şehri kaplıyor. Bu yolları şehrin nüfusunun %8’i bir yerden bir yere giderken sürekli olarak kullanıyor. Atık yönetimine geldiğinde; şehir ürettiği 2.434.840 ton atığın 1.235.924 tonunu geri dönüştürüyor. Şehrin kullandığı enerjinin %33’ü de yenilenebilir enerjiden oluşuyor.
Stockholm, İsveç
Şehir, 2040 yılı itibariyle fosil yakıt kullanımını tamamen bitirmeyi hedefliyor. Biyoyakıt şimdiden şehirde popülerleşmiş durumda. Sakinler, daha yeşil bir şehir için yetkililerin duyurduğu yeni politikalara uyuyorlar.
Kopenhag, Danimarka
Çevreci alternatifler için sürekli yatırım yapan şehir, sakinleri için kaliteli ve sürdürülebilir bir hayat vaat ediyor. Şehrin sadece %29’unun evlerinde bir araç var. Şehrin geri kalanı bisikletle veya toplu taşıma ile ulaşımını sağlıyor. Bisiklet o kadar popüler ki, oteller müşterilerine bisiklet hizmeti veriyorlar. Şehirde ayrıca organik gıda da popüler. Şehirdeki gıda satışlarının %24’ü organik yapım.