Charles Dickens, çocukluğumuzdan beri bildiğimiz o güzel romanları yazan harika bir yazardır. Bizi bambaşka dünyalara sürükleyen, yepyeni karakterlerle tanıştıran Charles Dickens’ın hayatını çok azımız biliriz. Nasıl bir hayat sürdüğünü, ne zorluklar aşarak dünyaca ünlü bir yazar olduğunu bu yazımızda anlatacağız.
Charles Dickens, 1812-1870 yılları arasında yaşamış İngiliz bir yazardır. Charles Dickens yazar olmasının yanında sivri dilli bir eleştirmendir de aynı zamanda. Başarılı eleştiri kabileyeti romanlarında o dönemi algılamamızı sağlamaktadır.
Charles Dickens, hayatın zorluklarıyla küçük yaşta tanışanlardan biri. Henüz 11 yaşındayken babası borçları nedeniyle hapise girer ve küçük Charles harika bir yazar olacağından habersiz bir şekilde bir boya fabrikasında çalışmaya başlar. Boya fabrikasında çalıştığı dönemler onun halkı tanımasını sağlamış, işçi sınıfının sorunlarını ve hayatlarını öğrenmeyi sağlamıştır. Ki kitaplarında da bu öğrendiklerini başarılı bir yazım dili ile okurlara aktarmaktadır. Yaklaşık dört yıl sonra ise bir avukatın yanında çalışarak geçimini sağlamıştır. Çok meraklı ve öğrenmeye istekli yapısı sayesinde bu dönemleri kendi lehine kullanmıştır. Avukatın yanından sonra ise bir gazete de çalışmaya başladı ve insanları kaleminden çıkan o güzel yazılarla buluşturdu.
Charles Dickens, yazılarını o dönemde popüler olan tefrika olarak yayınlıyordu. Charles Dickens, yazılarının okunduğuna ve beğenildiğine dair geri dönüşler aldı. Yepyeni konular yazdı ve şu an günümüzde çoğu roman şeklinde olmak üzere bizlere kadar geldi.
Charles Dickens, hayatının sonuna kadar yeni şeyler öğrenmeyi seven ve meraklı yapısını asla kaybetmedi. Son dönemlerine kadar dünyanın pek çok yerini gezdi. Muhakkak ki bu romanların temelinde Charles Dickens’ın yeni bilgilere açlığı ve başarılı gözlem yeteneği yatıyor.
Charles Dickens, büyük ve dünyaca ünlü bir yazar olduktan sonra da gazetelerde yazmaya devam etti. 1870 yılında ise doğduğu topraklar olan İngiltere’de hayata gözlerini yumdu. Başarılı yazar arkasında bıraktığı eserlerle var olmaya devam ediyor.
Kronolojik Sıraya Göre Eserleri:
- Bay Pikvik’in Maceraları – 1837
- Oliver Twist – 1839
- Nicholas Nickelby – 1839
- Antikacı Dükkanı – 1841
- Bir Noel Şarkısı – 1843
- Martin Chuzzlewit – 1844
- Dombey ve Oğlu – 1846-1848
- David Copperfield – 1850
- Kasvetli Ev – 1853
- Zor Yıllar – 1854
- İki Şehrin Hikayesi – 1859
- Perili Ev (hikaye) – 1859
- Büyük Umutlar – 1861
- Müşterek Dostumuz – 1865
- Edwin Drood’un Gizemi – 1870