Günümüzde gittikçe popülerleşen teknikler arasında çapraz okuma tekniği de bulunmakta! Biz bu terimleri ilk defa Celal Şengör ve İlber Ortaylı gibi ülkemiz için önemli şahsiyetlerden duyduk. Diğer birçok akademisyenin ve araştırma yapan insanların da bu yöntemi kullandıklarını biliyoruz. Gelin bu tekniğin ne olduğuna bakalım ve etkilerini öğrenelim.
Bu teknik sizin aynı zamanda daha çok kitap okumanızı sağlayan bir yöntemdir. İlgilendiğiniz farklı alanlarda aynı anda okuma yaparak hem zamandan tasarruf sağlayabiliyor hem de odağınızı daha fazla koruyabiliyorsunuz. İki ila altı sayı arasında istediğiniz sayıda kitap belirliyor ve bunları eş zamanlı okumaya başlıyorsunuz. Bu seçtikleriniz birbirinden tamamen farklı konular da olsa aynı konuları da anlatıyor olsa fark etmez. Aynı konularda eş zamanlı okuma yapmak konuyu farklı yorumculardan dinlemek ve daha çok bilgiye erişim demektir. Farklı konularda kitaplar seçmişseniz bu çok yönlü biri olmanızı sağlayacak bir teknik olabilir.
Hangi yöntemle nasıl bir ilerleme kaydetmek istediğinizi cevaplandırdıktan sonra doğru uygulanırsa harika bir teknik olacağı kesin! Akademisyenler, tez yazanlar veya araştırma yapanlar bu teknikle bilgiye daha doğru ve objektif bakabildiklerini söylüyorlar. Ayrıca sevmedikleri bir kitabı da bu şekilde aradan çıkarabiliyorlar!
Belli bir düzen ve ciddiyet oluşturmak adına yapabileceğiniz birkaç şey daha var. Örneğin beş kitap seçtiyseniz bunları ruh halinize ve yoğunluğunuza göre gün içinde her zaman ulaşımınız olan odalara veya yerlere koymalısınız. Örneğin kahvaltıdan sonra kendinize okuma yapmak için ayırdığınız bir saatiniz varsa ve bunu salt teorileri okuyarak geçirecekseniz eminim ki bilgisayarın yanına bu tarz bir kitabı koymak çok yerinde bir hareket olacaktır. Eğer ruh haliniz mayışmaya müsaitse bu kitaplar için seçiminiz bir roman olabilir ve koyacağınız yer de yatağınızın ucu olabilir. Ruh halinize göre yerlerini belirlediğiniz kitaplar hem kendi gelişiminizi hem de çapraz okuma tekniğinizi geliştirici hamleler olacaktır!