Bitcoin Nasıl Saklanır ? Sıcak ve Soğuk Cüzdan Nedir.. 2017’nin sonlarında Bitcoin gibi kripto para birimleri zirve yapmışlardı. 2019 ve 2020 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesini aşarak çok önemli bir artış yaşadı. Bu artışlar gerçekleştikçe, duyurulan bilgisayar korsanlığı olaylarının sayısı da artmıştır. Pek çok yatırımcının sistemde yeni olduğu ve yatırımlarını nasıl güvende tutacaklarını bilmemesi nedeniyle bilgisayar korsanları fon çalmanın ustaca yollarını buluyor. En göze çarpan hırsızlıklardan bazıları, gözle görülür şekilde gerçekleşen hırsızlıklar olabiliyor. Örneğin bazı hackler, bir cüzdan için diğerine bağlanan tokenleri bile bariz bir şekilde yeniden yönlendirebiliyor.
Bitcoin Nasıl Saklanır
Bu konuda yapabilecekleri hiçbir şey olmayan mağdur durumunda ki yatırımcılar, jetonlarının onlardan çalınmasını izlemek zorunda kalıyorlar.
Tıpkı fiziksel bir cüzdanda nakit veya kart saklama şeklimiz gibi, bitcoinler de dijital bir cüzdanda saklanır. Dijital cüzdan, donanım tabanlı veya web tabanlı olabilir. Cüzdan ayrıca bir mobil cihazda veya bir bilgisayar masaüstünde bulunabilir. Bu dijital cüzdanlardan herhangi biri ne kadar güvenli? Bunun cevabı, kullanıcının cüzdanı nasıl yönettiğine bağlıdır. Her cüzdan, bitcoin sahibinin para birimine erişemeyeceği bir dizi özel anahtar içerir. Bitcoin güvenliğindeki en büyük tehlike, bireysel kullanıcının özel anahtarı kaybetmesi veya özel anahtarının bilgisayar korsancıları tarafından çalınmasıdır. Çünkü özel anahtar olmadan, kullanıcı bitcoinlerini bir daha asla göremez.
Aşağıda, bitcoin’i güvenli bir şekilde depolamanın en iyi yollarından bazılarına göz atacağız.
Sıcak Cüzdan
Çevrimiçi cüzdanlar aynı zamanda “sıcak” cüzdanlar olarak da bilinir. Sıcak cüzdanlar, bilgisayarlar, telefonlar veya tabletler gibi internete bağlı cihazlarda çalışan cüzdanlardır. Ancak bu cüzdanlar, bu internet bağlantılı cihazlarda paralarınızın özel anahtarlarını oluşturduğundan dolayı, güvenlik açığı yaratabilir. Bir sıcak cüzdan, varlıklarınıza hızlı bir şekilde erişme ve işlem yapma biçiminiz açısından çok kullanışlı olmasına karşın, güvenlikten de yoksun olduğunu unutmamak gerekir.
Bu kulağa çok zor gelebilir, ancak bu sıcak cüzdanları kullanırken yeterli güvenlik önlemlerini sağlamayan kişilerin paraları çalınabilmektedir. Bu nadir görülen bir olay değildir ve çeşitli şekillerde gerçekleşebilir. Örneğin, Reddit gibi halka açık bir forumda ne kadar Bitcoin tuttuğunuzla övünmek veya hiç güvenlik kullanmadan ve onu sıcak bir cüzdanda saklamak akıllıca olmaz. Bu cüzdanların küçük miktarlarda ki kripto para birimi için kullanılması amaçlanmıştır. Sıcak bir cüzdanı bir çek hesabına benzetebilirsiniz.
Burada, kripto para birimini bir değişim cüzdanında tutmanın, onu kişisel cüzdanınızda tutmakla aynı şey olmadığını unutmamak önemlidir. Borsa cüzdanları, borsa tarafından sağlanan saklama hesaplarıdır. Bu cüzdan türünün kullanıcısı, bu cüzdanda tutulan kripto para biriminin özel anahtarının sahibi değildir.
Takasın saldırıya uğradığı veya hesabınızın ele geçirildiği bir olay meydana gelirse, paranız kaybolur ve kripto para borsaları, SIPC veya FDIC sigortası sağlamaz. Bu durum, kripto para birimlerinin güvenli bir şekilde saklanmasını özellikle önemli kılar. “Anahtarınız değil, madeni paranız değil” ifadesi, kripto para forumlarında sık sık tekrarlanan bir kavramdır. Daha önce de belirtildiği gibi, herhangi bir sıcak cüzdanda veya özellikle bir değişim hesabında büyük miktarlarda kripto para bulundurmak akıllıca değildir. Bunun yerine, fonların çoğunu kendi kişisel “soğuk” cüzdanınıza çekmeniz önerilir (aşağıda açıklanmıştır). Alış-Satış hesapları Coinbase, Gemini, Binance ve diğerlerini içerir.
Bu cüzdanlar internete bağlıyken potansiyel bir saldırı vektörü oluşturur. Bu yüzden hızlı bir şekilde işlem yapma veya kripto para birimi ticareti yapma yeteneği için hala çok kullanışlıdır.
Soğuk Cüzdan
Bir sonraki cüzdan türü, depolama için en güvenli seçenek olan soğuk cüzdanlardır. Soğuk bir cüzdanın en basit tanımı, internete bağlı olmayan ve bu nedenle tehlikeye yaşama riski çok daha az olan bir cüzdan demek yanlış olmayacaktır. Bu cüzdanlar aynı zamanda çevrimdışı cüzdanlar veya donanım cüzdanları olarak da adlandırılabilir. Bu cüzdanlar, bir kullanıcının adresini ve özel anahtarını internete bağlı olmayan ve genellikle paralel olarak çalışan bir yazılımla birlikte gelen bir şey üzerinde depolar. Böylece kullanıcı portföyünü özel anahtarını riske atmadan görüntüleyebilir.
Kağıt Cüzdan
Kripto para birimini çevrimdışı depolamanın belki de en güvenli yolu bir kağıt cüzdan kullanmaktır. Kağıt cüzdan, belirli web sitelerinden üretebileceğiniz soğuk bir cüzdan anlamına gelmektedir. Daha sonra, bir kağıda yazdırdığınız hem genel hem de özel anahtarlar üretilir. Bu adreslerde kripto para birimine erişme yeteneği, yalnızca o kağıt parçasına sahipseniz mümkündür. Pek çok insan bu kağıt cüzdanları tek bir katman haline getirerek onları bankalarındaki emanet kasalarında veya evlerinde bir kasada saklamaktadır. Ayrıca, kağıt cüzdanlar, bir kağıt parçası ve blok zincirinin kendisi dışında karşılık gelen bir kullanıcı ara yüzüne sahip değildir.
Donanım cüzdanı, genellikle bir kullanıcının özel anahtarlarını güvenli bir şekilde saklayan bir USB sürücü cihazıdır. Bu cihazlar aynı zamanda tipik olarak açık kaynaklıdır ve topluluğun güvenliğini sağlamasına izin verir.
Soğuk cüzdanlar, Bitcoin’inizi veya diğer kripto para birimlerini saklamanın en güvenli yoludur. Ancak çoğunlukla kurulum için biraz daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır. Kripto para birimine sahip olmakla ilgilenen herkesin güvenli depolama, sıcak ve soğuk cüzdan kavramlarını öğrenmesi çok önemlidir.
Fiziksel Paralar
Bitcoin yatırımcılarının fiziksel Bitcoin satın almasına izin veren hizmetler güngeçtikçe artıyor. Fiziksel madeni parayı satın almak için, madeni paranın üretim ve sevkiyat maliyeti nedeniyle, satın aldığınız Bitcoin’in değerinden küçük bir prim ödemeniz gerekebilir.
Yedeklemek
Bütün bitcoin cüzdanlarınızı sık sık yedekleyin. Bir bilgisayar arızası durumunda, dijital cüzdandaki para birimini kurtarmanın tek yolu düzenli yedekleme geçmişi olabilir. Tüm wallet.dat dosyalarını yedeklediğinizden ve ardından yedeklemeyi birden çok güvenli konumda (örneğin bir USB’de, sabit sürücüde ve CD’lerde) sakladığınızdan emin olun. Sadece bu değil, yedeklemede güçlü bir şifre belirlemeniz de gerekmektedir.
Yazılım güncellemeleri
Yazılımınızı güncel tutmanız önerilir çünkü güncellenmemiş bitcoin yazılımı, bilgisayar korsanları için kolay bir hedef olabilir. Cüzdan yazılımının en son sürümü, daha iyi bir güvenlik sistemine sahip olur ve böylece bitcoin’lerinizin güvenliğini artırmış olursunuz. Yazılımınız en son güvenlik düzeltmeleri ve protokolle güncellenirse, cüzdanın gelişmiş güvenliği nedeniyle büyük bir krizden kurtulabilirsiniz. Bitcoinlerinizi daha güvenli hale getirmek için mobil cihazınızı veya bilgisayar işletim sistemlerinizi ve yazılımınızı sürekli olarak güncelleyin.
Çoklu İmza
Çoklu imza kavramı bir miktar popülerlik kazanmıştır; bir işlemin gerçekleşmesi için birkaç kişiden (örneğin 3 ila 5) onay gerekir. Bu nedenle, tek bir denetleyici, işlemleri gerçekleştiremeyeceğinden dolayı hırsızlık tehdidi sınırlandırılmış olur. İşlem yapabilecek kişilere başlangıçta karar verilir ve bunlardan biri bitcoin harcamak veya göndermek istediğinde, gruptaki diğer kişilerin işlemi onaylamasını istenir.