Bebekler doğdukları andan itibaren belirli bir süre boyunca aşı olurlar. Onları bir ömür hastalıklardan koruyacak aşıları vurulurken ya da bebeklerde aşı uygulaması sonrası ile ilgili ebeveynlerin bazı sorularının olması ise normaldir.
İşte, Bebeklerde Aşı Uygulaması ve Aşıdan Sonraki Süreçlerle İlgili Merak Edilenler!
Eğer Çocuklar Hastaysa Yine De Aşı Yaptırılır Mı?
Hemen her hastalık olduğunda aşı vurulabilir diye bir kaide yoktur. Aslında bebeğin hastalığının ne olduğu ve genel durumunun ne olduğuna göre, aşıyı yapacak ve çocukla ilgilenen doktor bunun kararını verecektir. Yine de genel uygulamalar düşünüldüğünde, yüksek ateşe neden olan hastalıklarda aşı vurulması konusunda bazı tereddütler olabilir. Ancak yüksek ateş görülmeyen durumlarda, örneğin bebeğiniz üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsa, aşı yapılabilir.
Aynı Anda Birden Fazla Aşı Vurulabilir Mi?
Günümüz teknolojileri oldukça gelişmiş durumdadır. Her geçen gün bir hastalığa karşı bulunan aşılar, bebeklerin daha büyümeden vurulduğu ve akabinde de pek çok hastalığın bertaraf edildiği günler yaşıyoruz. Bu nedenle, pek çok aşının bebeğe vurulması gerekebilmektedir. Bu durum da, aslında günümüzde kombine aşıları ortaya çıkarmıştır. Kombine aşı, tek bir enjektör içerisinde birbiri ile uyumlu, olumsuz reaksiyon oluşturmayan aşıların eklenmesi ve akabinde de bebeğe uygulanması anlamına gelmektedir. Böyle bir uygulama yapılması dahilinde ebeveynlerin endişe etmesini gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Böylelikle daha az iğne vurulan bebeğiniz aksine daha çok mutlu olacaktır.
Bebeklerde Aşı Vurdurulduktan Sonra Ona Banyo Yaptırabilir Misiniz?
Aşı vurulması ile ilgili en çok merak edilen ve sorulan soruların başında, aşıdan sonra banyo yaptırılıp yaptırılamayacağıdır. Bu konuda, her aşı için geçerli bir durum yoktur. Bazı aşılardan hemen sonra bebeğe banyo yaptırılabilirken, bazı aşılardan sonra aşı vurulmasının akabindeki birkaç gün geçtikten sonra banyo yaptırılması önerilmektedir. Örneğin verem aşısı (BCG aşısı) vurulduktan sonra banyo yaptırılmamalıdır. Aşı olan alana hemen akabinde su değdirilsin istenmez. Aşıdan sonra en azından 2-3 gün geçmesi ve sonrasında banyo yaptırılması doğru olandır. Bu aşı haricinde, doktorunuz özellikle belirtmediği sürece, aşıdan sonra banyo yaptırılmasında bir sakınca yoktur.