Barok dönemi, 1580-1750 yılları arasında etkin olan, abartının ve zenginliğin sergilendiği bir dönemi yansıtır. Barok dönemi her ne kadar Rönesans sanat anlayışına tepki olarak görülse de aslında Barok sanatçılarının çok farklı ve kendilerine has bir sanat anlayışı söz konusudur.
Barok dönemi sanat anlayışı hem mimari hem resim alanındaki ilkleri İtalya’da görülmüştür. O dönemdeki sömürgelik sisteminin gelişmesi, ticaretin artması Avrupa ülkelerini daha güçlü ve daha zengin bir sanat anlayışına sürüklemiştir. Artık eski sanat eserleri yeterince gösterişli değildir. Prensleri, zengin aileleri, tüccarları tatmin edecek yeni bir sanat anlayışına ihtiyaç vardı.
Barok Sanatının Özellikleri
Barok dönemi eserleri Rönesans eserlerinin tam anlamıyla zıttıdır. Rönesans eserlerinde durgunluk söz konusudur. Ancak Barok dönemi eserlerinde sürekli bir hareket vardır. Rönesans eserlerinde sakin bir kadın resmedilirken Barok dönemi eserlerinde kahkahalar atan, tartışan bir kadın resmedilir. Barok dönemi eserlerinde sakinlik söz konusu değildir.
Barok sanatında ışık ve gölge oyunlarıyla elde edilen bir karmaşıklık vardır. Sanatçılar bu karmaşıklığı hissedilerek bulunmasını çözülmesini istemiştir. Barok eserlerine baktığımızda ışığın ne taraftan geldiğini doğrudan görememekteyiz.
Bu dönemde seçilen konular mitoloji, din, günlük hayat, portrelerde oluşmaktaydı.
Barok dönemi sanatçıları eserlerini her zaman abartılı, dikkat çekici ve gösterişli olacak şekilde üretmişlerdir. Bu özellikler Barok mimarisine, Barok heykellerine ve resimlerine yansımıştır.
Barok etkisi kiliselerde de çok sık kullanılmıştır. Özellikle kubbe alanlar bu sanat anlayışıyla tasarlanmış ve bakan kişilerde sonsuzluk hissiyatı yaratmak hedeflenmiştir. Kubbelerin iç yüzeyleri küçük detaylarla bezenmiş ve her bakışta farklı bir ayrıntı görülmektedir.
Barok mimarisi çok geniş bir etkiye sahiptir. Avrupa dışında pek çok Barok mimarisinin örneklerini görebilmemiz mümkün. Hatta Türkiye’de Nurosmaniye Camii ve Ayazma Camii Barok mimarisine göre tasarlanmıştır.
Barok dönemi heykelleri, Rönesans dönemine göre çok daha fazla ayrıntı içermektedir. Mimikler, vücut kıvrımları, kumaş hareketleri en ince ayrıntısına kadar işlenmiştir.
Barok Dönemi Sanatçıları
Mimar:
Francesco Borromini
Gianlorenza Bernini
Pietro da Cartona
Aleijadinho
Ressam:
Caravaggio
Rembrandt
Peter Paul Rubens
Diego Velázquez
Johannes Vermeer
Artemisia Gentileschi
Annibale Carracci
Bartolomé Esteban Murillo
Pietro da Cortona
Karel Škréta