Bakla, son derece sağlıklı olan ancak çoğu kişi tarafından gerek bilinmediği gerekçesiyle gerek çok beğenilmediği ya da alerjen etkisi olduğu gerekçesiyle çok fazla tüketilmeyen bir gıdadır. Ülkemizde daha sıklıkla Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. En önemli özelliği ise son derece etkin bir bitkisel protein kaynağı olmasıdır. Protein açısından çok etkili olmasının yanı sıra, baklanın mineral bakımından da oldukça zengin olduğu bilinmektedir. Ağırlıklı olarak da demir başta olmak üzere, potasyum, magnezyum, fosfor gibi önemli mineraller bulunan baklanın posa içeriği de yüksektir. Kuru baklagiller içerisinde en yüksek posa oranına sahip olmasıyla tok tutuculuğu da yüksek bir gıda olan baklanın günlük diyette yer alması önem arz eder.
Baklanın Faydaları
- Posalı olması nedeniyle sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.
- Hazımsızlığın önlenmesinde etkilidir. Yiyecekleri daha kolay hazmetmeye yardımcı olduğundan metabolizmayı olumlu etkiler.
- Kanın pıhtılaşmasını önler, kan akışını düzenler.
- Özellikle ağrılı ve sıkıntılı regl dönemi geçiren kadınlar, bu dönem öncesinde bakla tükettikleri takdirde regli zamanlarını çok daha rahat, sıkıntısız geçirebilirler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kışın pek çok insanın sıkıntı yaşadığı soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara yakalanmamak adına oldukça etkilidir.
Baklanın Özellikleri
- Bakla, eğer ki tazeyse yeşil renktedir. Ancak kuru baklayı tüketenler görmüştür ki, bakla kuruduğunda açık sarı bir renk alır. Eğer ki bu sarılık koyu kahveye doğru dönmüşse, baklanın bayat olduğu bilinmelidir.
- A ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca bünyesinde doğal olarak beta karoten bulunur.
- Hem C vitamini açısından hem de beta karoten yönünden zengin olan baklanın kolon kanserine yakalanma riskini oldukça azalttığı gözlenmiştir.
- Eğer ki baklayla C vitamini açısından zengin farklı gıdaların birlikte tüketimi yapılırsa, baklanın içerisinde bulunan demirden daha fazla yararlanılmış olur.
- Unutulmamalıdır ki, her gıdadan yeterli ölçüde mutlaka alınmalıdır. Her gıdada olduğu gibi, baklanın da aşırı tüketilmemesi ve dengeli beslenilmesi önemlidir. Ancak haftada iki güne kadar kuru bakla tüketimi oldukça faydalıdır.
- Eğer ki kişi şeker hastasıysa, kuru bakla tüketimi çok sık olmamalıdır.