Özellikle son zamanlarda Chernobyl dizisiyle tekrar gündeme oturan Çernobil faciası, radyasyonun ne kadar ciddi bir problem olduğu gözler önüne serdi. Peki radyasyon için insanlar nasıl çareler buldular? 11 Mart’ta 9 şiddetinde depremle ve tsunamiyle sarsılan Japonya’da Fukuşima Dai adlı nükleer tesisin patlamasının ardından tapınaklardaki Budistler insanlar ilginç bir yol denemişler ve ardından sıra-dışı bir bilgi edinmişlerdir.
Nükleer santralin 50 km uzağında olan Budist tapınağı Joenji’de bölge halkına moral vermesi adına çiçekler ekilmiş. Yapılan ölçümlerde bazı çiçeklerin çevredeki radyasyonu emerek bu radyasyon seviyesini azalttığı gözlemlenmiştir. Bunun üzerine Joenji tapınağının baş keşişi Koyu Abe tapınağa radyasyonu emen ayçiçeği, horoz ibiği, domuz-otu gibi bitkiler dikmiş ve halka dikmesi için ayçiçeği tohumları dağıtmıştır.
Fukuşima’nın çevresi 8 milyon ayçiçeğiyle gönüllülerin çalışmaları sayesinde çevrelenmiş ve radyasyon seviyesi azaltılmaya çalışılmıştır.Aynı yöntem 26 Nisan 1986’da Ukrayna’da patlayan Çernobil nükleer santralinde de kullanılmıştır. Santral ve yakınındaki göletlere ayçiçekleri dikilerek radyoaktif sezyumu çıkarılmak istenmiştir.