Dünya tarihinde günümüze kadar salgın hastalıklarla sayısız insan hayatını kaybetti. Tarihte iz bırakmış 10 ölümcül hastalık listesini sizin için derledik.
Aids
Günümüzde bile tedavisi bulunamamış olan bir hastalık olan Aids, 1981 yılında ortaya çıkmış ve pek çok can almıştır. Bağışıklık sistemini çökerterek basit bir nezle ile bile ölüme sebep olabilen bu hastalık dünyanın en ölümcül hastalığı olarak adlandırılıyor.
İspanyol Gribi
İlk olarak ABD’de meydana gelen ve daha sonra Türkiye dahil birçok ülkeye bulaşan bu hastalık 100 milyon kişiyi ölüme sürüklemiştir. İspanyol gribi olarak adlandırılması ise Birinci Dünya Savaşı’na girmeyen İspanya’nın askeri sansürden muaf olması ve salgını ilk kez haber yapması ile gerçekleşmiştir.
Veba
Kara Ölüm olarak da adlandırılan veba, insanlık tarihinin en ölümcül hastalıklarından biridir. Antik çağlarda ortaya çıkmış ve 250 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olmuştur.
Sıtma
Antik mısırlılar tarafından duyurulmasının ardından günümüzde bile birçok insanın ölümüne sebep olan bir hastalıktır. Tedavisi bulunmasına rağmen yılda 5 milyon kişinin hayatını sıtmadan kaybettiği biliniyor.
Çocuk Felci
Genellikle çocuklarda görülse de yetişkinlerde de görülebilen bu ölümcül hastalık, 1916 yılında ortaya çıkmış ve ilerleyen yıllarda birçok çocuğun felç kalmasına ya da ölmesine sebep olmuştur. 1957 yılında bir doktorun bu hastalığın aşısını bulmasıyla hastalık %80 oranında azalmıştır.
Kolera
Bağırsak enfeksiyonu ile ortaya çıkan bir ölümcül hastalık olan Kolera, şiddetli ishale sebep oluyor. 1991 yılında ortaya çıkan bu hastalıkla 12 bin kişi hayatını kaybetmiştir.
Çiçek hastalığı
Bulaşıcı ve ölümcül hastalık olan çiçek hastalığı, günümüzde aşısı bulunan bir hastalıktır.
Sarı Humma
Sivrisinek ısırığıyla insandan insana bulaşan sarı humma, kas ağrıları, titreme ve kusma ile kendini belli ediyor.
Ebola
Vahşi hayvanlardan insanlara geçen ve ölümcül olan bu hastalık daha çok tropikal bölgelerde görülür.
Domuz Gribi
2009 yılında ülkemizde de görülmüş olan ve 100’e yakın kişinin ölümüne sebep olan domuz gribi, h1n1 virüsü ile yayılan yeni bir grip türüdür.