Mısır Tanrıları : Mısır Mitolojisi en önemli tanrıları ve tanrıçaları.. İlahi dinlerden önce insanlar binlerce yıl boyunca onlara taptı. Kimi güneş kimi bolluk tanrısıydı. Dünyanın en eski medeniyetlerinden biri olan Antik Mısır, tanrıları, pramitleri, astroloji bilgileri ve mimari yapıları ile dünya kültürüne büyük bir miras bırakmıştır. Kendilerinin tanrı yada tanrının temsilcisi olduğunu savunan firavunlar, mumyalar, lahit mezarlar, sfenksler ve kendilerine has kültürleri ile büyük bir uygarlık kurmuşlardır. 3000 yıla yakın hüküm süren Antik Mısır’ın en büyük tanrıları ..
Mısır Tanrıları
Kendilerinin tanrı yada tanrının temsilcisi olduğunu savunan firavunlar, mumyalar, lahit mezarlar, sfenksler ve kendilerine has kültürleri ile büyük bir uygarlık kurmuşlardır. 3000 yıla yakın hüküm süren Antik Mısır’ın en büyük tanrıları ..
Osiris
Antik Mısır’ın en büyük tanrılarından birisi olan Osiris, yeraltı dünyasının kralı olarak anılmıştır. Bri zamanlar insan formunda Mısır Kralı olarak yaşadığına ve Seth tarafından öldürüldüğüne inanılmaktadır. Rivayetlere göre, Antik Mısır halkına tarım araçları yapmayı, toprak işlemeyi, buğday, üzüm vb.. ürünleri yetiştirmeyi Osiris öğretmiştir. Osiris aynı zamanda ölüm ve dirilişide temsil eder.
İsis
Mısır Mitoloji’sinde tanrıça İsis, Osiris’in karısı ve Horus’un annesidir. Çoğu zaman Afrodit ile kıyaslansa da, Osiris; cinsellikten daha çok annelik duygusunu temsil etmektedir. Mısır firavunlarının manevi annesi ve güçlerinin kaynağı yine İsis’dir.
Horus
Antik Mısır’ın en büyük tanrılarından olan, daha çok güneş, savaş ve avlanma konlarında sembolize edilen Horus; insan vücudu üzerine şahin kafası ile tavsir edilmektedir. Bir gözü ay bir gözü ise güneş olarak çizilir. Babası Osiris’i öldüren amcası Seth ile savaşa girmiş ve Seth’i yenerek tüm Mısır’ın kralı olmuştur.
Seth
Antik Mısır’ın en büyük beş tanrısından biri olarak kabul edilen Seth, ayrıca Osiris’in kardeşidir, kardeşini öldürerek mısır tahtına oturmuştur. Çöl ve çölün ötesinde bulunan toprakların kralıdır. Seth, daha çok kaos, şiddet, kötülük, kargaşa, hastalık ve öfke ile ilişkendirilmiştir. Yeğeni Horus tarafından öldürülmüştür. Kırmızı renk ve kuruklu olarak anılması, cennete ve insanlara karşı olmasından dolayı günümüz Şeytan tasvirine benzetilmektedir.
Hathor
Antik Mısır Tanrıları içerisinde en sevilenlerden birisi olan Hathor, sevinç, sevgi, aşk, evlilik ve güzelliğin tanrıçasıdır. Antik Mısır’da inek, doğurganlığın ve bereketin simgesiydi, bu nedenle Hathor tasvirlerinde çoğu zaman inek kafası kullanılmıştır. En büyük ünvanlarından birisi “Batı’nın Hanımı”dır.
Anusbis
Antik Mısır Mitolojisi’nde daha çok çakal başlı olarak tasvir edilen Anubis, Karanlıklar yada Ölüler Tanrısı olarak anılır. Ölülerin günahlarını ve sevaplarını tartarak cennete mi yoksa cehenneme mi gideceğine hakemlik yapar. Ölüm ve mumyalama işlemleri ile ilişkilendirilir. Aynı zaman bazı kaynaklarda yeraltı tanrısı olarak kabul edilir. Anubis, Seth ve Nephty’nin çocuğudur.
Ra
Antik Mısır’ın en büyük tanrılarından birisi olan Ra, daha çok atmaca kafalı bir insan olarak tasvir edilir ve güneş tanrısı olarak bilinir. Eski Mısırlılar tarafından diğer tanrılardan daha çok ibadet edildi. Güneş ışığını, sıcaklığı ve büyümeyi temsil etti. Tüm tanrıların tanrısı olarak görülmüştür. Mısır tanrıları arasında en güçlü olan tanrıdır.
Amon
Amon, Antik Mısır’ın ilk tanrısıdır. Bereket ve bolluk tanrısı olarak görülmüşür. Ra hariç bütün tanrıların onun soyundan geldiğine inanılmıştır. Göğü yeri ya da başka bir sınırlı bölgeyi ya da görüngüyü kişileştirdiği düşünülen tanrılardan farklı olarak Amon’un en azından gelişmiş teolojisinde evrene ve evrenin içerdiği her şeye sinen evrensel bir tanrı olduğu savunuldu.
Ptah
Mısır Tanrıları yüzlerce denecek kadar fazla. Daha çok Memphis’in yani başkentin tanrılarından biriydi. En büyük tanrılardan birisi olarak kabul edilirdi. Öyle ki, Antik Mısır’da yaşayan bir çok insan, evreni ve evrenin içinde yer alan herşeyi Ptah’ın yarattığına inanırdı. İşçiler ve sanatçılar tarafından en çok sevilen tanrı olarak bilinirdi. Zira, heykeltraşlar, sanatçılar, işçiler kendilerinin Ptah tarafından korunduğuna inanırdı.
Thoth
Yazı, bilgelik, hakikat ve bütünlük tanrısıdır. Mısır mitolojisindeki en önemli tanrılardan biridir. Thoth, bazı metinlerde bir babun olarak tasvir edilmiştir, ancak çoğunlukla ibis’in başında bir yazı aleti tutan bir adam olarak tasvir edilmiştir. Yazıyı icat etmekle tanınır ve tanrıların tüm bilgi kayıtlarını tuttuğuna inanılırdı. Kütüphanelerin ve yazarların koruyucu tanrısıydı. Thoth, insanlara yazılı sözlerle anlayış veren ilahi dost ve insanlığın wn büyük hayırseveridir.
Bastet
En eski formlarında, kedi tanrıçası Bastet , aslan başı veya vahşi bir kedi olan bir kadın olarak temsil edildi. İlk milenyumda evcil bir kedinin daha az vahşi biçimini aldı. Daha sonraki dönemlerde, genellikle muhteşem görünümlü oturan bir kedi olarak temsil edildi, bazen kulaklarına veya burnuna yüzük taktı. Ra’nın kızıydı ve Hathor ile yakından ilişkiliydi. Bastet, eski Mısır’ın en popüler tanrılarından biriydi. Erkekler ve kadınlar ona eşit saygı duyuyor ve kültünün tılsımlarını taşıyorlardı.
Aten
Firavun Akhenaten (MÖ 1353-1336) tarafından evrenin yaratıcısı olan tek tanrı konumuna yükseltilmiş bir güneş tanrısıdır. Tıpkı günümüzde büyük kitlelere ulaşmış olan İbrahimi dinlerde olduğu gibi tek tanrı olarak kabul edilmiştir. Bu tanrının somut bir betimlemesi yoktu. Duvarlarla çevrili, üstü açık bir tapınakta tapınılırdı. Aton her işinin ucunda bir el olan bir Güneş olarak çizilirdi.
Neper
Tahılların tanrısı, hasat tanrıçası Renenutet’in oğlu. O, mısırın bir kişileştirilmesiydi ve Osiris ile bereket tanrısı olarak ilişkilendirildi. İnsan biçiminde resmedilen Nepri, genellikle Renenutet tarafından emzirilen bir çocuk olarak tasvir edilir. Nepri’nin gövdesi mısır tanelerini temsil edecek şekilde noktalıydı. Onun adını benzer şekilde yazan hiyeroglifler, tahıl sembollerini içerirdi. Neper özellikle en çok kullanılan tahıl türleri olan arpa ve emmer buğdayı ile ilişkilendirilmiştir.
Atum
Güneş tanrısı, tanrıların yüce efendisi, Ennead’ın ilk tanrısı (dokuz tanrının mahkemesi), evrenin ve insanların yaratıcısı. Atum, kaosun ortasında ilksel höyüğün üzerinde duran ve dünyadaki tüm diğer tanrıları, insanları ve yaşamı yaratmak için Heka’nın sihirli güçlerinden yararlanan ilk ilahi varlıktır.
Amunet
Aslında dişi Amun demektir. Mısır mitolojisinde Amunet (Amonet, Amaunet, Amentet, Amentit, Imentet, Imentit ve Ament diye de söylenir), Mısır’ın uzun panteon tarihinin farklı karakteristik özellikleri olan tanrısıdır. Başlangıçta Amunet, havada soyut bir kadın olarak bilinir, görünmez ve Hathor’un görünümünde kabul edilmişti. Bu tanrının cinsiyeti yoktu fakat kadın ve erkek yönleri olan Amun ve Amunet’in arasında bölünmüştü.