Mantar hem dünyada hem de ülkemizde geçmiş yıllara nazaran artık daha çok tüketilen, tat olarak da çoğunlukla sevilerek tüketilen bir gıdadır. Mantar hem oldukça lezzetlidir, hem de yemeklerin içerisine, pizzaya, sotelere rahatlıkla konulmaktadır. Lezzetli olmasının yanı sıra mantarın içeriğindeki protein miktarının çok yüksek olduğu da bilinmektedir ve bu özelliği ile insanların sağlığı için günlük diyetlerinde yer alması büyük önem taşır. Mantar türlerinden biri olan ve halk arasında şapkalı mantar olarak da bilinen istiridye mantarı, ülkemizde sıkça görülen mantarlardandır. Mantar türleri içerisinde en sevilenlerden biri olan son derece faydalı istiridye mantarı, ağaç gövdesi üzerinde yetişir.
Mantar türleri genellikle çok dayanıklı değildir. Bu nedenle de çabuk tüketilmesi gerekir. Mantar türlerinin bu kadar dayanıksız olmasının sebebi mantarların çabuk kurtlanmasından kaynaklanmaktadır.
İstiridye Mantarının Özellikleri
- İstiridye mantarı ülkemizde daha çok Bolu ve çevresinde yetişmektedir.
- Diğer mantar türlerine nazaran şapka yapısıyla dikkatleri hemen üzerine çeken bir mantardır.
- İstiridye mantarı B vitamini açısından oldukça zengindir. Özellikle de B1, B2 ve B3 vitaminleri açısından son derece zengin olan istiridye mantarı, vücudun kendi bünyesinde üretemediği ve mecburen de dışardan almak zorunda olduğu C vitamini açısından da oldukça zengindir.
- İstiridye mantarları vitaminler kadar bünyesinde pek çok minerali de barındırır. Özellikle vücudun sinir iletiminde önemli rol oynayan, kas dokusundaki enerji üretiminde önemli görevi bulunan sodyum, potasyum ve magnezyumun açısından zengin olan istiridye mantarı, demir, fosfor ve kalsiyum açısından da yeterli düzeyde fayda sağlar.
- Mantar türlerinin genelinde olduğu gibi, istiridye mantarlarının da yüzde 90 oranı sudur. Bol su içeriği ve az yağ içeriği dengesi nedeniyle, kilo sorunu olanların rahatlıkla tüketebileceği bu gıda ürününün hem lezzetli hem de faydalı olduğu görülmektedir.
Mantar Tüketiminde Dikkat Edilecek Unsurlar
- Mantarlar alındıktan kısa süre içinde mutlaka tüketilmelidir. Bunun pek çok sebebi vardır. Bunların ilki, ne kadar süre mantar bekletilirse o denli vitamin kaybı artacaktır. Vitamin kayıplarının önüne geçebilmek için mantarlar alındıktan sonra bekletilmemeli ve hızlıca tüketilmelidir.
- Alınan mantarlar kültür mantarı şeklinde tüketilmelidir. Her ne kadar kültür mantarı şeklinde de olsa, yine de marketlerde mantarların uzun süre beklemiş olanları alınmamalı, taze ürün tercih edilmelidir. Çünkü mantarı taze olarak tüketmek hem gıda zehirlenmelerinin önüne geçer hem de vitamin ve mineral dengesi açısından daha sağlıklı bir gıda tüketilmiş olur.
- Mantarlardan gıda zehirlenmeleri öldürücü olabilmektedir. Bu nedenle, herhangi bir mantar zehirlenmesine maruz kalmamak için tüketilen mantar türlerinin kesinlikle iyi tanınması ve ne olduğu belli olmayan, emin olmadığınız mantar türlerinin kesinlikle ama kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir. Mantar zehirlenmeleri çok önemli bir durumdur. Bu şekilde, çok bilinmeyen ve ne olduğu anlaşılmayan mantar türlerinin tüketilmesi ölümlere kadar giden istenmeyen sonuçlar doğurabilir.